14 Tips til Konfirmasjonstale
Planlegger du å holde en tale til din konfirmant? Enten du er fadder, forelder eller en annen nærstående person, kan det være utfordrende å skulle skrive og holde en tale. Med våre enkle tips kan prosessen bli lettere og resultatet minneverdig!
Det kan være utfordrende å skrive en tale generelt. Når hovedpersonen i talen i tillegg er noen man er veldig glad i og som er i tenårene, kan det bli desto vanskeligere. Det er mye som skal på plass for å ende opp med en god tale. Først skal man finne ut av innholdet og struktur, og deretter skal den fremføres (noe mange finner skummelt).
I denne artikkelen vil vi gå igjennom tips for både forberedelsesfasen, skrivefasen og fremførelsen.
1. Start tidlig!
Det er lett å tenke at man har god tid, det er jo tross alt flere måneder til! Men tiden går raskere enn vi ofte tror. Samtidig kan skrivesperre og nervøsitet få overhånd på de beste av oss. Så begynn tidlig og unngå å stresse. Dette skal tross alt være en flott dag!
2. Forbered deg godt!
Forberedelse kan være så mye. Det første du burde gjøre er å tenke igjennom hva du ønsker å si i talen din. Er det noe spesielt som burde med? Etter det burde du skrive ned hele talen. Ikke ta det på sparket! Det er lett å glemme alle de gode tingene du kom på når du står der.
3. Ha en klar struktur i talen din!
Det blir raskt vanskelig å følge med i en tale som mangler struktur. Det er mange ulike varianter å velge mellom her. Du kan blant annet fortelle en kronologisk historie om konfirmanten eller velge ut 3 historier eller analogier og bygge talen ut i fra disse.
4. Konfirmanten bør stå i sentrum
Konfirmasjonstalen bør være personlig og unikt rettet mot konfirmanten. Det kan være skummelt å henge seg for mye opp i historiefortelling, eller rett og slett bruke for mange historier fra sitt eget liv.
5. Vær personlig uten å utlevere konfirmanten
I konfirmantalderen kan man bli raskt flau eller berørt av det du drar opp. Husk at poenget først og fremst er å hylle konfirmantens gode egenskaper og personlighetstrekk, ikke få de til å føle seg dårlig.
6. Det er lov å bruke humor
En tale som bare er rørende og koselig, kan raskt bli kjedelig å høre på. Hvis man skriver en morsom tale der man for eksempel nevner noen mindre flatterende egenskaper, blir også alt det positive man nevner mer troverdig.
7. Gå i dybden
En god konfirmasjonstale er personlig. Dette vil ikke si at man ikke bare ramser opp informasjon og minner om konfirmanten. Prøv heller å male et bilde for publikum og gå i dybden på noen historier. La alle få vite hva du tenkte og følte i situasjonen. Hvis du sier at konfirmanten er snill, hvordan har du merket dette?
8. Det er viktig å formidle at du er glad i konfirmanten
Dette er den perfekte anledningen til å la konfirmanten få vite hva de betyr for deg. Det er også antageligvis noe av det viktigste, så ikke la det gå i glemmeboken.
9. Eventuelle råd og fremtidsønsker bør være tilpasset til konfirmanten
Ikke kom med generelle råd og ønsker til konfirmantens fremtid som du ikke mener eller tror konfirmanten vil ha nytte av. Er det noe du vet at konfirmanten drømmer om å gjøre? Si at du håper disse ønskene vil bli oppfylt.
10. Vær deg selv!
Talen må være tilpasset den som skal holde den. Ikke si ting som du ikke mener. Hvis du er en som aldri bruker humor i dagliglivet, kan det for eksempel bli litt rart om du opptrer som rene komikeren i dag. Det er lov å strekke seg litt, men prøv å ikke overdrive.
11. Ikke la talen din bli for lang
En god tale er sjeldent for lang. Prøv å iallfall holde deg under 5 minutter. Sannheten er at de fleste tekster man skriver kan skrives med færre ord. Dette gjelder talene også, og de blir bedre av det!
12. Husk å øve på fremførelsen
Å ha et godt manus er første skritt, men for at talen skal virke ektefølt, er det viktig å bli kjent med ordene som står der. Les høyt gjennom den flere ganger. På den måten vet du hvor du skal legge inn pauser og du kan minske nervøsiteten.
13. Ta det med ro
Mange synes det kan være skummelt å holde en tale. Husk at det ikke trenger å bli perfekt. Ta pustepauser og prøv å snakke sakte og i et normalt tonefall. På den måten får alle med seg de fine ordene dine.
14. Gi manuset ditt til konfirmanten
Mange konfirmanter blir selv nervøse på den store dagen. For å gi de en mulighet til å sette pris på de gode ordene dine i lengere tid, kan det være hyggelig å gi dem selve talen til å beholde.
Ønsker du hjelp med talen din?
Hvis du fremdeles sitter med en følelse av bekymring for taleskrivingen etter å ha lest disse tipsene er det ingen grunn til å fortvile. Det er, som du sikkert har forstått, mye arbeid som går inn i en god og vellykket konfirmasjonstale. Men det er ingen som sier at du må skrive talen helt på egenhånd. Vi i Din Taleskriver hjelper deg gjerne!
Vi har lang erfaring med å skrive gode konfirmasjonstaler ut ifra opplysningene kundene våre sender inn. På den måten vil talen din fremdeles bli personlig. Med vår struktur og «verktøykasse» vil den bli underholdende og minneverdig. Alt du trenger å gjøre da er å gå litt inn i tenkeboksen og se om det er noe spesielt du ønsker å ha med. Etter å ha mottatt talen din, kan du øve litt på fremførelsen eller velge å gi den direkte til konfirmanten.
Bestill talen din i dag, senk skuldrene og vær trygg på at ditt bidrag til konfirmasjonsdagen blir en suksess!