17. mai tale for barn

Skal du hjelpe barnet med å skrive en god 17. mai tale? Da har vi noen gode tips som gjør det enklere å lykkes med både fremførelsen og innholdet. 

  1. mai taler trenger ikke å være perfekt, spesielt ikke når de minste skal holde talen. Likevel er det lurt å skrive en tale som appellerer til både små og store, slik at taleren holder på oppmerksomheten til publikum.
Forstørrelsesglass

Hva skal talen handle om?

Vanligvis handler 17. mai taler om et spesifikt tema. Det er naturligvis noen ord som går igjen i disse talene – is, pølser, demokrati, fred, frihet og Grunnloven har blitt faste innslag. 

Når skoleelever og barn holder 17. mai tale, er det vanlig å at Grunnloven er en sentral del av talens innhold. Her kan barnet inkludere faktaopplysninger om de 110 mennene som samlet seg på Eidsvoll i 1814. 

Videre tar 17. mai taler for barn ofte for seg fellesskapet. Ord som «vi» brukes for å demonstrere at nordmenn er del av et felleskap. Mange velger også å hylle landet vårt, med eksempler på hvorfor det er så fint å bo i akkurat Norge. 

Mann som har utarbeidet 17.mai tale

Personlige 17. mai taler 

Hvis barnet skal holde 17. mai tale på skoleplassen, er det også mulig å gjøre talen mer personlig. I tillegg til de klassiske setningene om frihet, demokrati, pølser og is, kan barnet trekke frem anekdoter om fellesskapet de har i skolegården. 

De siste årene har mange barn fått en annerledes skolehverdag. Det har blitt enda viktigere å inkludere og ta vare på hverandre. Kanskje har skolen gjort noe spesielt for å sikre et godt sosialt samhold gjennom en vanskelig tid?

Mann som skriver 17.mai tale på PC

17. mai taler skrevet for og av barn 

Det er ingen som forventer en storslagen tale med god retorikk fra en elev på barneskolen. Som foreldre kan det likevel være greit å gå gjennom talen med barnet og gjerne se på eksempler fra tidligere år og andre skoler rundt om i landet.  

Det er noe helt eget og sjarmerende med taler som åpenbart er skrevet av barn – spesielt på en dag som 17. mai. Hvis barnet synes det er vanskelig å finne de rette ordene, kan det være lurt å starte med en samtale som får kreativiteten til å flyte.

  • Hva betyr 17. mai for deg?
  • Hvorfor feirer vi 17. mai?
  • Hva er viktig for deg på 17. mai dagen?
  • Hvorfor er det fint å bo i Norge?

Slike spørsmål kan gjøre det lettere å finne frem de rette ordene, tankene og idéene. Skriv gjerne ned noen stikkord, men husk at det er barnet som skal skrive den endelige talen. 

Mann som leser av tale fra et dokument

Tips til fremførelse

Det er helt naturlig å bli nervøs før den store dagen, men mye øving kan ta knekken på nervene. Det lureste du kan gjøre er å sikre at barnet har ferdigstilt talen i god tid før 17. mai.  

Dette gir dere lang tid til å øve på og taleren vil være mer selvsikker under fremførelsen. Få barnet til å lese talen høyt – vi husker bedre når vi hører ordene enn leser inni oss.  

Barna må naturligvis ikke kunne talene sine utenat og de fleste vil nok trenge et manus i hånden. Men jo mer dere øver i forkant, desto mer naturlig blir talen. 

Når dere øver er det viktig å ikke bare tenke på tempo, men volum og hastighet. Sørg for at barnet ikke snakker for fort og oppfordr gjerne til pauser etter hver setning. Da blir det lettere for publikum å få med seg innholdet.

Samarbeid om 17. mai tale

Hvor lang skal talen være?

Det finnes ingen fasit på hvor lang 17. mai tale for barn bør være, men her er det lurt å rådføre seg med læreren. Skal flere holde tale? Hvor lang tid er det satt av i programmet? Skal talen være først eller sist? 

Noen få minutter holder som regel. Det viktigste er ikke hvor lang talen er, men innholdet og formidlingsevnen. Korte taler gjør seg godt på store dager som 17. mai.

Mann som skriver 17. mai tale på PC

Få hjelp med 17. mai tale for barn

Trenger du hjelp med å ferdigstille, korrekturlese eller skrive en 17. mai tale for barn fra bunnen av? Da kan Din Taleskriver bistå. 

Vi leverer raskt og gir oss ikke før du er fornøyd. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat i dag.