17. mai tale tips

Har du fått i oppdrag å holde tale på 17. mai? For mange kan dette være en utfordrende oppgave. Hva skal talen handle om? Hva må være med og hvordan tar du knekken på nervene? Vi har noen gode tips og triks som gjør jobben lettere.

Når du skriver 17. mai tale har flere muligheter. Du kan enten gå for klisjeene – demokrati, frihet, Grunnloven, pølser, is, barnetog og felleskap. Men du kan også gjøre talen mer personlig, alt ettersom hvilken sammenheng talen skal fremføres i. 

Kvelden før den store dagen er det mange som sitter med skrivesperre og nerver, men med våre tips og råd blir det lettere å ferdigstille talen i god tid. Jo lengre tid du har på å øve og jobbe med talen, desto bedre blir resultatet. 

Forstørrelsesglass

Tips til 17. mai taler 

Den aller første oppgaven er å tenke gjennom innholdet. Gode taler har alltid en rød tråd og en sammenheng. Hva ønsker du å snakke om? Valgmulighetene er mange, men det er enkelte tematikker som går igjen i de fleste taler. 

Klisjeene vi nevnte innledningsvis har blitt et fast innslag i de fleste 17. mai taler. Men med litt kreativitet kan talen fortsatt bli unik og engasjerende. Her gjelder det å ta utgangspunkt i sammenhengen. 

Skal du holde talen i et familieselskap? På skoleplassen? Eller kanskje foran hele bygden? Selv om de to sistnevnte settingene ikke nødvendigvis gir rom for personlige anekdoter, kan den klassiske 17. mai tematikken gjøres personlig ved å bruke eksempler og sammenligninger. 

Samarbeid

Slik lager du personlige 17. mai taler 

I 17. mai taler får vi ofte høre om viktigheten rundt et felleskap og hvor heldig vi er som bor i Norge. Dette kan gjøres mer personlig ved å trekke frem eksempler fra det sosiale samholdet på skolen eller bygden.  

Har kommunen gjort noe spesielt for å skape et godt samhold og sosiale møteplasser for innbyggerne? Har skolen arrangementer, flinke lærere eller iverksatt tiltak for å bringe elever, foresatte og ansatte sammen? 

Med slike eksempler kan du kombinere klassiske elementer og personlige erfaringer, som gjør det enklere for publikum å engasjere seg og kjenne seg igjen i talen. 17. mai taler behøver ikke å være stive uten personlighet.

Sjekkliste

Slik bygges talen opp 

  1. mai taler har som alle andre taler en innledning, hoveddel og avslutning. I hoveddelen kan du gjerne fokusere på et par emner og eksempler – for eksempel fellesskapet og demokrati. 

Noen ord og tema bør dog alltid være mer i en 17. mai tale, dette er tross alt dagen for å feire Norge og Grunnloven. Et par faktaopplysninger om våren i Eidsvoll i 1814 slår aldri feil. Står du fast? Da kan du ta utgangspunkt i disse emnene: 

 

  • Grunnloven og Eidsvoll 1814
  • Frihet, demokrati og selvbestemmelse 
  • Fellesskapet og viktigheten i å ta vare på hverandre
  • Hvorfor Norge er et godt land å bo i
  • Hvorfor bygden, skolen eller familien er unik 
Mann som trykker på en skjerm

Aktuelle tema 

Årets 17. mai tale kommer nok til å preges av den vanskelige tiden vi har gått gjennom de siste årene. Pandemi, usikkerhet og restriksjoner har gjort hverdagen utfordrende for mange.

  1. mai talen er en perfekt mulighet til å trekke frem det positive og kaste lys på de tiltakene som har blitt gjort for å gjøre livet bedre og lettere. Har skolen, bygden, organisasjonen eller familien gjort noe spesielt for å bedre hverdagen? 

 

Skribenter

Start tidlig 

Gode taler blir ikke skrevet på en kveld. Start prosessen tidlig og begynn gjerne med et tankekart. Her kan du skrive ned tematikk og knytte eksempler og idéer opp mot temaet. 

Etter hvert kan du begynne å sirkel rundt de emnene du ønsker å ta med deg, og jobbe videre med å finpusse formidlingen. Husk en god innledning som tar for seg det du skal snakke om, og en avslutning som oppsummerer den røde tråden. 

Jo lengre tid du har på å øve, desto mer selvsikker blir du på den store dagen. Les gjennom talen flere ganger og snakk høyt, tydelig, rolig og ta pauser. Et skriftlig manus er alltid å foretrekke og er et godt sikkerhetsnett dersom du skulle falle ut.

Husk at talen ikke behøver å være perfekt. Det viktigste er å hylle Norge, demokratiet og gratulere forsamlingen med dagen. 

Avtale

Vi hjelper deg med 17. mai tale

Trenger du hjelp til å skrive en god 17. mai tale? Det kan være vanskelig å finne de rette ordene, men Din Taleskriver står klar til å hjelpe. 

Vi kan skrive en skreddersydd tale fra bunn eller hjelpe deg med å ferdigstille en påbegynt tale. Vi leverer raskt og tar dine ønsker med i prosessen. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat.