17.mai tale
Har du fått æren av å holde en tale på 17.mai? Da er du kanskje på jakt etter litt inspirasjon. Nasjonaldagen er en gledens dag for både store og små, og assosieres med både is, leker og barnetog. Grunnen til at vi feirer er imidlertid også viktig å huske på.
- mai er Norges grunnlovsdag, og vi feirer kort fortalt at vi fikk vår egen grunnlov i 1814. Dagen handler også om å feire Norge som nasjon – gjerne med et historisk tilbakeblikk. Å holde en tale er derfor en fin måte å markere feiringen på.
Les videre for tips og triks som kan ta talen din til nye høyder!
Slik lager du en best mulig 17. mai-tale
Du har mest sannsynlig hørt mange taler opp gjennom årene. Men hvor mange av de husker du, egentlig? Det er sjelden talene er så merkverdige at de faktisk fester seg. Målet ditt er sannsynligvis å lage en tale som blir husket.
Dersom du følger rådene våre, øker sjansen for at talen blir en suksess.
Ha en plan
Før du setter i gang, er det lurt å ha litt oversikt over prosessen. Her er noen av punktene du bør ha i bakhodet:
- Hva ønsker du å si? Finn ut nøyaktig hva du ønsker å formidle!
- Disponering: Hvor mye tid skal du bruke på de ulike punktene?
- Utforming: Hva slags oppbygning skal talen din ha?
- Øv på fremføringen: Det er en fordel om du kan mest mulig av talen utenat. Øv deg gjerne foran noen hjemme før den store dagen.
Tenk på publikumet ditt
Det er også viktig å tenke på hvem du skal holde tale for. En tale skal appellere til publikum, og bør derfor skrives med målgruppen i bakhodet.
Skal du holde en tale for barn, kan det være du holder deg til litt lettere og morsomme ting relatert til 17.mai. Dette kan være ting som å spise flest mulig is og pølser. Ja, eller at det skal vinnes potetsekkeløp og viftes med flagg og ballonger!
Dersom du skal holde en tale for eldre, kan det kanskje være greit å ha med litt om hvorfor vi feirer 17. mai. Her fokuserer du kanskje mer på historie og grunnleggende ting som frihet, fellesskap, grunnlov og samhold.
Skal du derimot holde en tale for både yngre og eldre, kan du gjøre lurt i å flette inn litt av begge deler. Men unngå å bruke veldig mange tunge og avanserte formuleringer om det er barn i publikum. Husk at 17. mai først og fremst er barnas dag.
Ha et klart budskap
Når du vet hvem du skal snakke for, kan du begynne å forme selve budskapet. En 17.mai tale er ikke en argumenterende eller politisk tale hvor du skal overbevise folk om et syn. Talen skal først og fremst få frem hvor viktig dagen og markeringen er.
Det finnes mange budskap som er gjengangere i 17. mai taler. Her er noen av dem:
- Hvor heldige vi er som bor i et fritt land
- Viktigheten av samhold og fellesskap
- At 17. mai er en gledens dag
- Takknemlighet overfor våre forfedre (de som bygget landet)
Ikke vær redd for å overdrive
Hvis det er én dag i året der det er lov å være litt svulstig og snakke i store ord, så er det på 17.mai! Her kan du overdrive (nesten) så mye du vil. Nasjonaldagen er en dag der vi har lov til å være litt ekstra stolte av oss og landet vårt, og da er det lov å skryte litt!
Inkluder noe du synes er bra med Norge, som for eksempel at det er et fritt og godt land. Du kan også si noen ord om viktigheten av at vi tar vare på hverandre.
Det er imidlertid viktig at talen ikke bare blir overfladisk og svulstig. Litt substans er viktig. Dette kan du for eksempel løse ved å inkludere litt historie i begynnelsen av talen. Hva er 17.mai, og hvorfor er det en betydningsfull dag? Gjør det gjerne kort, slik at det ikke blir for mye informasjon å fordøye.
Tips til innhold i 17. mai tale
Er du tom for idéer? Et tips er å inkludere litt om friheten vi nyter så godt av her til lands. Påpek gjerne at ikke alle er like heldige, og at det er fint at vi kan hjelpe mennesker som må flykte fra krig og nød .
Og husk: Dersom du inkluderer fakta – sørg for at disse er korrekte. Dobbeltsjekk gjerne med Google før du presenterer talen.
En 17. mai tale kan også være litt morsom! Inkluder gjerne en vits eller annen humor i talen. Latteren pleier å sitte løst på nasjonaldagen, noe du kan dra nytte av.
Glem heller ikke å spille på følelser! Det er dette taler handler om. En tale som vekker følelser hos publikum, er også en tale som vil bli husket.
17. mai-talen bør ha en tydelig og god struktur
Når det gjelder oppbygningen av talen, kan du gjerne begynne med en god åpning. Åpningen bør aller helst fange oppmerksomheten til publikum. Ellers kan det være en idé å følge opp med litt historie og bakgrunn for talen, og for dagen. Bygg talen gradvis opp mot et poeng, og avslutt sterkt!
Det viktigste er at oppbygningen til talen er meningsfull og tilpasset budskapet.
Og sist, men ikke minst: Vær engasjert!
Selv den beste talen kan fremføres dårlig. Skal talen bli en suksess, er fremførelsen nesten like viktig som selve innholdet. Er du likegyldig og har flatt toneleie når du fremfører talen din, vil ikke innholdet spille noen rolle. Du vil ikke vinne publikums oppmerksomhet uansett.
Sørg for å være engasjert! Et tips kan være å inkludere noen personlige poeng. Tenk også på kroppsspråket ditt og stemmebruken. Øv litt foran speilet eller noen du kjenner, og finn ut hva som eventuelt kan forbedres.
Er du usikker på hvordan du bør gå frem?
Har du fått i oppgave å lage en 17.mai tale, men er usikker på hvor du skal begynne? Vi har lang erfaring med taler til nasjonaldagen, og hjelper deg gjerne. Vi sørger for at din 17.mai tale ikke går i glemmeboken.