Begravelsestale til bestemor

Skal du skrive og holde en tale i begravelsen til din bestemor? Vi forstår at det kan være utfordrende da det sikkert er en følelsesladd tid. I denne artikkelen vil du finne informasjonen du trenger for å letne skriveprosessen.

Har du blitt bedt om å holde en tale i bestemoren din sin begravelse? Da vil vi først og fremst få uttrykke vår medfølelse for tapet ditt. Å bli bedt om eller velge å holde en tale kan være en ære og en god anledning til å hylle den avdøde. Men det følger også med ansvar.

Du sitter kanskje med mange spørsmål angående selve talen. Hvordan skriver man egentlig en god begravelsestale? Hva bør minnetalen inneholde? Vi vil gå inn på alt dette i denne artikkelen, slik at taleskrivingen din kan gå litt lettere.

Mennesker som samarbeider om å sette sammen et puslespill

Oppbygning av en begravelsestale

For å letne skriveprosessen av talen kan det være greit å begynne med å se på strukturen. Når du har en god struktur på plass vil du lettere kunne gi en god tale som sørger for at du får frem budskapet ditt og det du vil si.

Før vi ser på oppbygningen kan det være fint å tenke på hvor lang talen burde være. Ofte har man mange tanker som dukker opp som man vil formidle, men det lønner seg å ikke ha en for lang tale. En begravelsestale til bestemor burde derfor typisk vare mellom tre og fem minutter.

Det er ingen fasitsvar på hvordan begravelsestalen din burde struktureres, men det finnes et par alternativer som du kan ta utgangspunkt fra:

  • Egenskaper i fokus: hver del av talen din kan begynne med å beskrive en fin egenskap bestemor hadde som for eksempel: ”Du var omsorgsfull”
  • Historie: her kan du bygge opp talen din som en historie der du forteller om bestemors liv, fra start til slutt.
  • Den tredelte talen: om den avdøde, til den avdøde, på vegne av den avdøde. Vi skal se nærmere på denne snart.
Et dokument foran en pc med et forstørrelsesglass over innholdet i dokumentet

Hva bør begravelsestalen til bestemor inneholde?

Det er ingen fasit på hva talen burde inneholde, men det vi kaller den tredelte talen, kan være et fint utgangspunkt. Du kan velge å inkludere alt eller deler av dette som resonerer med deg.

Fortell om bestemor

I begravelsestalen din burde du dele informasjon og minner om bestemoren din. Hvem var hun som person? Husker du noen morsomme, rørende eller betydningsfulle historier om henne? Husk at du kan gi de andre i begravelsen muligheten til å bli kjent med bestemor fra ditt perspektiv, slik du kjente henne når hun levde.

Snakk til bestemor

Denne seksjonen av talen kan være en mulighet til å snakke direkte til bestemoren din. Du kan bruke muligheten du har til å fortelle bestemoren din hva som er i hjertet ditt. Si ting du ville sakt eller ikke rakk å si til henne mens hun levde. Hvordan påvirket hun for eksempel livet ditt?

Fortell på vegne av bestemor

Begravelsen kan være siste gangen alle som kjente bestemoren din og var glad i henne er i samme rom. Dette er ofte en tid for refleksjon rundt hva hun betydde. Alle sine liv vil være påvirket annerledes ved denne hendelsen. Hva tror du bestemoren din ville ønsket at publikum viste? Snakk på hennes vegne, del den kjærligheten eller oppfordringen du tror hun ville gitt.

Et forstørrelsesglass som ligger på skrå

Å holde en begravelsestale

Det å holde en tale kan være utfordrende. Det kan bli enda vanskeligere å lese opp en tale i en begravelse. Da man kan bli veldig følelsesladd. For å best få frem budskapet, er det en fordel å ikke bli for beveget.

Prøv å ta tiden til hjelp og ikke snakke for raskt. Merker du at tårene begynner å presse på, prøv å ta deg et par gode åndedrett. Husk at ingen forventer at du skal levere talen perfekt på denne dagen. Det er veldig forståelig om du trenger litt tid til å samle deg eller blir beveget under talen.

Dersom du synes det blir for vanskelig å fremføre talen din selv, er det lov å spørre om hjelp. Du kan for eksempel avtale med presten om at hen kan lese opp talen for deg.

Personer som sitter å skriver på PC og opplever skrivesperre

Sliter du med skrivesperre?

En god begravelsestale til bestemor kommer fra hjertet. Det kan du få til både ved å skrive den, fremføre den eller mene minneordene du uttaler. Som pårørende kan det være mye å forholde seg til i disse studer, både følelsesmessig og med taleskrivingen. Det kan være veldig utfordrende å skrive talen.

Du sitter kanskje med mange tanker, men det kan fremdeles være vanskelig å sortere tankene og få de ned på papiret. Du har også sikkert et ønske om å gi en god og minneverdig tale til din bestemor. Hvis du opplever skrivesperre, prøv å legge bort ønsket om perfeksjon, og skriv ned nøyaktig det du tenker på. Førsteutkastet trenger ikke være perfekt, strukturen kan du legge til når du leser over.

Det kan også hjelpe å legge det fra seg og hvile litt. Husk at det er lov å spørre om hjelp. Du kan for eksempel snakke med venner og andre som kjente bestemoren din for inspirasjon. Står du fremdeles fast eller synes det blir for vanskelig, kan du få hjelp med selve skriveprosessen. Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med oss her.