Bestemors tale til konfirmanten 

Bestemors tale til konfirmanten kan by på morsomme historier, gode livsråd og varme ønsker for fremtiden. Som farmor eller mormor har du kanskje mange fine historier på lur. Men hvordan skal egentlig talen bygges opp? Og hvor lang skal den være?   

I dette innlegget deler vi gode tips og eksempler! 

Hvordan skrive bestemors tale til konfirmanten? 

Det å skrive en tale til barnebarnets konfirmasjon kan være en morsom prosess, og lar deg mimre over ulike opplevelser dere har hatt sammen. Men det kan også være vrient å få ordene ned på papiret.   

Kanskje har du litt for mye på hjertet, og sliter med å lage en tale med en rød tråd? Andre har motsatt problem, og er usikre på hva de skal si i talen sin. Vi skal nå gi deg noen konkrete tips! 

Innhold og oppbygning 

Før du setter i gang med å skrive talen din, kan det være lurt å lage en struktur. Skriv gjerne ned noen stikkord, og utvid deretter talen din. Da blir det lettere å sikre en logisk oppbygning, og å holde en rød tråd.  

Her er et eksempel på hvordan talen kan bygges opp: 

 • Kjære (konfirmants navn) 
 • Noen ord om den store dagen og gleden av å ta del i markeringen 
 • Litt om konfirmantens første leveår 
 • Minner og opplevelser dere har sammen 
 • Noen råd for voksenlivet 
 • Et lite dikt eller kanskje en sang? 
 • Gratulasjon 

  Tenk på lengden! 

  Det er også lurt å tenke over lengden på konfirmasjonstalen du skal skrive. Har du veldig mye på hjertet ender kanskje talen opp med å bli veldig lang. Men den kan også bli veldig kort. Vår anbefaling er å lage en tale som er ca. 1 til 6 minutter lang.   

  Du kan selvfølgelig også lage en tale som er kortere eller lengre enn dette. Hva som passer avhenger blant annet av hvor mange andre som skal holde taler, og hvor tålmodig publikum er. 

  Sang eller dikt til konfirmanten fra besteforeldre 

  Når du ønsker en litt annerledes eller kreativ tale, kan sang og/eller dikt være et godt valg. Ta gjerne utgangspunkt i en melodi de fleste kan, slik at alle kan syne med. Selve sangteksten kan du lage selv, og for eksempel flette inn opplevelser du og barnebarnet har hatt sammen.  

  Husk å dele ut sangteksten før «opptredenen» din, hvis du ikke ønsker å synge solo. Ellers kan det også være fint å inkludere et dikt i talen til konfirmanten. Kanskje ønsker du et konfirmasjonsdikt med humor? 

  Eksempel på bestemors konfirmasjonstale 

  Mange besteforeldre synes det er nyttig å la seg inspirere av andres konfirmasjonstaler til barnebarna. Vi kan blant annet vise til H.M. Kongens tale til Prinsesse Ingrid Alexandra i 2019. Her er det riktignok bestefar som taler (og ikke bestemor), men talen kan fortsatt være til inspirasjon.  

  Ønsker du et eksempel på bestemors tale til konfirmanten, kan du også få hjelp av en taleskriver. Du kan benytte denne talen som et utgangspunkt, og eventuelt utføre endringer om du ønsker det. Men talen kan også brukes som den er. 

  Vi skriver gjerne bestemors tale til konfirmanten! 

  Taleskriving kan være vrient, men da er det fint å vite at hjelpen ikke er langt unna. Din Taleskriver har skrevet utallige taler, og mange av dem har vært fra nettopp bestemor til konfirmanten.   

  Send oss dine ønsker for talen og noen stikkord, og la oss skrive en personlig tale som blir husket!