Brudens fars tale | Eksempel 

Er du brudens far og skal holde tale i bryllupet? Da ønsker du kanskje et eksempel på hvordan talen kan bygges opp, og hva den bør inneholde. Med enkle grep kan du sørge for at talen blir akkurat passe morsom, minneverdig og rørende.  

Her deler vi noen tips! 

Eksempel på oppbygning av brudens far-tale 

Det kanskje vanskeligste ved å skrive en tale til bruden fra far, er å oppnå god struktur i talen. Mange opplever at talen ender opp med å bli rotete og uten en rød tråd. For å unngå dette, kan det være lurt å følge en viss oppbygning.  

Nå er det selvfølgelig ingen fasit på hvordan talen din skal se ut. Men de fleste velger å ha en logisk oppbygning, slik at talen blir oversiktlig og meningsfull. Her er et eksempel: 

 

  • Innledende hilsen til bruden  
  • Noen ord til brudeparet 
  • Litt om bruden som barn 
  • Ditt forhold til bruden 
  • Noen morsomme/minneverdige opplevelser dere har hatt sammen 
  • Et par ord til brudgommen og svigerfamilien 
  • Lykkeønskninger 

Hva skal brudens fars tale inneholde? 

Det er naturligvis veldig individuelt hva brudens fars tale inneholder. Alle far-datter-forhold er unike. Noen har et nært forhold, mens andre har et mer distansert forhold. Samtidig er alle fedre og døtre unike, både når det kommer til humor, hobbyer og andre egenskaper.  

Så lenge talen din fremstår genuin, vil den også bli personlig (og sannsynligvis fin)! Om du har mulighet til det, kan du gjerne si noen ord om dagen bruden ble født, hennes oppvekst og hva hun har betydd for deg som far.  

Hvorfor gjør hun deg stolt? Og hvorfor er hun så unik? Var hun en typisk pappa-jente som liten? Hva fikk henne til å le som barn? Og hva ler hun av i dag? Si også litt om dine tanker om brudgommen. Får han og bruden kanskje frem det beste i hverandre?  

Når taler brudens far? 

Det er vanlig skikk og bruk at brudens far er førstemann til å tale i bryllupet. Dette skjer typisk etter at toastmasteren har ønsket alle gjestene velkommen til festen. Etter at brudens far eller mor har talt, følger brudgommens tale, brudens tale og forlovertaler.  

Ellers er det ikke uvanlig at også brudgommens foreldre sier noen ord. Til slutt presenteres gjerne taler fra besteforeldre, eventuelle faddere og venner. 

Hvordan starte talen til bruden? 

Mange synes det er vanskelig å lage en god start på talen. Når det er snakk om brudens fars tale, kan du for eksempel innlede med «Kjære datters navn + brudgoms navn». Det er vanlig å si noen ord til brudeparet før du snakker om brudens oppvekst og egenskaper.  

Innledningsvis kan du for eksempel si noen ord om hvorfor brudeparet passer så godt sammen. Du kan også innlede med å si at du er rørt eller glad for å være her i dag. Med andre ord: Begynnelsen på brudens far sin tale kan i stor grad vinkles slik du selv ønsker! 

Eksempler på bryllupstaler fra brudens far 

Dersom du skal skrive en brudens far-tale, kan det være nyttig å la seg inspirere av et eksempel. På nett kan du blant annet finne kong Haralds tale til kronprinsparet og Märtha og Ari. Disse talene blir ofte brukt som inspirasjonskilder.  

Sørg likevel for at du gjør talen din personlig, og skreddersydd for deg, bruden og brudgommen.  

Motta hjelp med din brudens far-tale 

Vi har her sett på noen eksempler på hva brudens fars tale kan inneholde, og hvordan talen bygges opp. Står du likevel fast? I så fall hjelper vi deg gjerne over «kneiken».   

Enten du har et utkast eller kun noen få stikkord, hjelper vi deg med å ferdigstille talen tidsnok til bryllupet. Din Taleskriver har bred erfaring med taler fra brudens far, og sørger for at talen blir minneverdig og fin!