Brudens tale innhold

Snart er dagen kommet hvor du står ved alteret med slør og ring på fingeren. Men det stopper selvfølgelig ikke der! Den påfølgende bryllupsfesten feires med familie og gode venner, og det holdes flere taler under middagen. Etter tradisjonelle regler er bruden den fjerde taleren under bryllupsmiddagen.

Taler er noe mange kvier seg både for å skrive og holde. Som brud i ditt eget bryllup hviler det et særlig press på at talen din skal være minneverdig, og kanskje har du hørt gode taler i dine venninners bryllup som gir deg en viss prestasjonsangst før den store dagen.

I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode tips til hva du kan skrive om, og hvordan du kan optimalisere sjansene for at nervene roer seg når du plinger i glasset og reiser deg fra bordet.

sjekkliste for en god brudens tale

Innledning og hoveddel

For deg som brud og medvert ved bryllupsfesten, kan det først være en god ide å takke for at alle gjestene har valgt å feire den store dagen med dere. Ved en slik introduksjon føler samtlige av dem seg ivaretatt, og du slipper å være engstelig for å ha utelatt noen.

Størstedelen av talen vil naturlig nok omhandle brudgommen eller den andre bruden. For å skape et tydelig og engasjerende narrativ som er lett for gjestene å følge, er det en god ide å starte med å beskrive deres første møte. Dette fungerer som et rammeverk for teksten videre, ved at du gjennom talen kan fokusere på utviklingen dere har hatt sammen som par, frem til dere nå er et ektepar.

Når du har etablert deres første møte og senere gryende forelskelse, har du laget en god plattform for å beskrive din utkåredes personlighet. I denne delen av talen er det rom for mye humor, og du kan gjerne legge inn anekdoter fra ting dere har opplevd sammen. Kanskje bestilte din kjære et for lite hotellrom til en ferie, eller du har en stedsans som førte dere på ville veier i India.

Du kjenner partneren din sine styrker og svakheter, og vet hva han eller hun tåler av humor. Sjansen er derfor stor for at du vil lykkes om du forteller en morsom historie eller prøver deg på en vits hvor sluttpoenget krever at du tar større sjanser enn ellers. Det er fint å være personlig, men vi vil anbefale deg ikke å bli for privat underveis.

Ting som er morsomme å fortelle i lystige lag fremkaller ikke nødvendigvis de samme følelsene dagen derpå. Sørg for øvrig for at talen ikke er for lang – da risikerer du både å kjede tilhørerne og å miste tråden.

Person som planlegger brudens tale innhold

Avslutning

Ved talens avslutning har du ideelt sett fremhevet hvor mye du setter pris på partneren din, og gitt en lettfattelig og humoristisk innsikt i hans eller hennes sterke og svake sider. Et fint avslutningspoeng kan være å si noe om hvor mye du ser frem til å dele en fremtid sammen, gitt alle de flotte opplevelsene dere har delt og minnene som er skapt i fellesskap.

Med et grep som dette skaper du en tydelig narrativ bue, og gjestene har en klar introduksjon, midtdel og avslutning å forholde seg til. Et godt forhold til ens nyslåtte svigerforeldre skader heller ikke, og de vil garantert sette pris på det om du nevner at du har blitt godt mottatt av familien eller at dere har etablert vennskap du kanskje i utgangspunktet ikke hadde sett for deg.

Det er selvfølgelig opp til deg om du ønsker å si noe om det eller ikke, det viktigste er tross alt at du sier noe som føles riktig og sant for deg. Dette er din dag, og skal føle deg komfortabel og selvsikker fra start til slutt.

Brudens tale er et puslespill

Det taletekniske

Nå som vi har gått gjennom en grov plansje for hvordan du kan strukturere talen, er det på sin plass å gi deg noen tips til hvordan du beholder roen og formidler den på best mulig måte. Ved å øve på talen flere ganger i forkant blir du komfortabel med stoffet, og får et mer avslappet forhold til din egen stemme. Øv gjerne foran speilet om du er nervøs for hvordan du vil fremstå underveis.

Et annet tips kan være å øve foran en av forloverne dine. Vedkommende vil sannsynligvis sette stor pris på æren, og kunne komme med nyttige tips og råd til fremføringen. Pass også på at du ikke snakker for fort, og bruk gjerne litt tid til du finner et stemmeleie du er komfortabel med. Taletid er viktig å overholde i et bryllup, så sørg for at du har avklart detaljene med toastmasteren.

Motta hjelp til å skrive tale

Vi kan hjelpe deg!

Å skrive en tale kan virke som en uoverkommelig oppgave, og om du sliter med å strukturere tankene dine er du ikke alene! Vi i Din Taleskriver har betydelig erfaring med å skrive bryllupstaler, så med vår hjelp kan du være sikker på å få en personlig tale som slår godt an under middagen. Ta kontakt med oss i dag!