Brudgommens tale – oppsett og tips 

Skal du skrive brudgommens tale, men er usikker på oppsett eller innhold? Det er en fordel om talen har en viss struktur, og ikke minst – en rød tråd. Ofte har man stikkord og setninger man vil inkludere, men er usikker på hvordan talen skal settes sammen.  

Her deler vi noen tips til brudgommens tale, og ser nærmere på både oppsett og innhold. Lag en tale som blir husket (med positivt fortegn)! 

Først og fremst: Hva er «brudgommens tale»? 

Brudgommens tale er en tale som fremføres av brudgommen, og rettes først og fremst til bruden. Det er imidlertid også vanlig å si noen ord til eventuelle forlovere, svigerforeldre og foreldre. Ja, eller andre personer du ønsker å takke.  

For mange er brudgommens tale et av høydepunktene på bryllupsfesten, i likhet med brudens tale. Av den grunn er det verdt å bruke litt tid på den, slik at den blir best mulig.  

Hva slags oppsett skal brudgommens tale ha? 

Det er ingen regler som må overholdes når du skal skrive brudgommens tale. Oppsettet kan du i stor grad bestemme selv. Skal talen fremstå logisk, er det likevel lurt å følge et visst oppsett. Det er gjerne mer naturlig å takke alle oppmøtte innledningsvis, enn midtveis i talen.  

Her er et forslag til oppsett: 

 

  • Takk til gjestene og eventuelle forlovere 
  • Litt om hvordan du og bruden møtte hverandre 
  • Hva var det du falt for? Nevn noen av brudens egenskaper! 
  • Hvordan har bruden påvirket deg som person? 
  • Noen ord til eventuell svigerfamilie og egen familie  
  • Dine tanker om fremtiden  
  • Avsluttende ord til bruden 

Hva må brudgommens tale inneholde? 

Oppsettet som er foreslått ovenfor, gir deg mange hint til hva talen bør inneholde. Samtidig er det ikke skrevet i stein at talen inneholde disse elementene. Dette står du fritt til å velge selv. Det viktigste er kanskje å si noen ord til bruden.  

Ikke alle er så heldige at de har svigerforeldre eller foreldre som er i live. Og kanskje har du aldri møtt dem. I så fall føles det kanskje ikke naturlig å vie så mye av talen til dette. Din situasjon er unik, og talen bør derfor tilpasses ditt liv om den skal bli best mulig. 

Tips til deg som skal skrive en tale til bruden 

Dersom du skal skrive brudgommens tale, finnes det noen tips som kan bidra til at talen blir best mulig. Vær for eksempel ikke redd for å bruke litt humor. En morsom tale fra brudgommen til bruden er en sikker vinner.  

Når talen er litt morsom, blir det kanskje også litt enklere å presentere den. Mange kvier seg for å holde en seriøs eller veldig romantisk tale, dersom det ikke er «helt dem».   

Et annet tips er å ikke lage en altfor lang tale. Varer talen veldig lenge, er det fort gjort at gjestene blir litt utålmodige. Har du mye på hjertet, bør du koke talen ned til å kun inneholde det aller viktigste. Optimalt sett varer en tale til bruden i 1–6 minutter. 

Trenger du hjelp til å skrive brudgommens tale? 

Enten du er usikker på innhold eller oppsett, kan det være vanskelig å komme i gang med brudgommens tale. Da er det godt å vite at det finnes hjelp å få! Din Taleskriver utarbeider en tale basert på dine ønsker, notater og stikkord.  

Vi sørger for at talen blir strukturert, personlig og minneverdig. Bestill talen din i dag, enten du ønsker den kort, lang, romantisk eller morsom!