Bryllupssang   

Skal du i bryllup til en god venn eller et kjært familiemedlem? Da kan det være en god idé å lage en bryllupssang. Dersom tale ikke er noe for deg eller du bare vil gjøre noe litt mer spenstig da er sang et supert valg! Sang sikrer god stemning og gjør festen minneverdig.  

De fleste liker å synge, og spesielt når det er feststemning og allsang. Før du setter i gang med å skrive sang til et bryllup, er det noen ting som er viktige å huske påHer er våre beste tips! 

Politiker taler bak podium.

Valg av meloditil bryllupssang 

Noe av det første du bør gjøre når du skal lage en bryllupssang, er å velge melodien. Husk på at melodien helst bør egne seg til allsang. Det er veldig mange fine sanger der ute, men ikke alle passer like bra når alle gjestene skal synge samtidig.  Du vil nødig risikere å måtte synge alene!  

Velg en sang som flest mulig burde kunne. Det kan for eksempel være en kjent melodi hentet fra film, TV eller lignende.  Ha også i bakhodet at bryllupet er en festlighet, og at melodien med fordel kan være litt munter eller romantisk.  

«Kjærlighetsvisa» av Halvdan Sivertsen er et populært valg, og det samme gjelder klassikeren «I bakvendtland» av Elin og Alf Prøysen. 

Chatteboble med blyant.

Rytme  

Det kan være du prøver å ha både rim og rytme i sangen din, men å alltid finne passende rim kan være vanskelig, og kan virke mot sin hensikt. Det er kanskje enda viktigere at rytmen blir riktig.   

Et tips er å sjekke originalsangen og deretter finne ut om du har riktig antall stavelser i dine verselinjer.  

PC med blyant og papir.

Sangens varighet  

Lengden på sangen er viktig. Den burde ikke være for lang, og helst ikke vare i mer enn 1–3 minutter. Sangen trenger ikke inneholde hele livshistorien til bruden eller brudgommen, men ta med det viktigste.   

Kanskje er det noen morsomme historier eller anekdoter som er viktigere enn andre?   

Datamaskin og en notatbok

Test bryllupssangen før den store dagen 

Selv om sangen ser bra ut på papiret, er det ikke sikkert at den er like bra i praksis! Derfor burde du prøvesynge sangen for å finne ut om den faktisk fungerer. Kanskje har du noen hjemme som kan prøvesynge med deg?  

Det kan være greit å få noen andre sitt synspunkt eller høre noen andre synge den, i stedet for å kun synge selv.   

Underveis oppdager du kanskje at sangen er for vanskelig å synge, eller at den varer for lenge. Da er det fint å kunne justere den, slik at den blir best mulig når den endelig skal fremføres. 

En dame med et notatark

Skriv ut sangen til gjestene 

Når sangteksten til bryllupssangen er klar, er det viktig å skrive den ut slik at gjestene har den foran seg når den skal fremføres. Skriv den gjerne ut i en pen (men lettlest) tekstfont, og dekorer med hjerter eller lignende. 

Du bør også skrive en liten notis om hvilken melodi det skal synges etter, slik at fremførelsen blir mest mulig enkel for alle. 

Taleskrivere som bærer på en blyant

Ha det gøy og bruk litt humor! 

Bryllupet er en stor dag som kan være fylt med mye nerver. Mange synes at det å skulle holde en «seriøs» tale virker skremmende. I så fall kan en bryllupssang være midt i blinken, siden det hele oppleves litt mer uformelt.  

Husk uansett på at det hovedsakelig er venner og familie du skal fremføre foran. Det skal først og fremst være gøy, og ingen fremførelse trenger å være knirkefri. Inkluder gjerne noen vitser eller morsomme poenger i sangen, slik at latteren sitter løst.  

Kanskje blir det noen feil her og der, men ta disse med et smil! God stemning blir det nok uansett. Bare ved å tørre å reise deg opp og si eller synge noen ord, har du imponert de aller fleste. Så lenge du har det moro underveis, vil også gjestene ha det gøy! 

En hånd som viser frem en politisk tale

Motta hjelp med å skrive tekst til bryllupssang 

Det kan hende du har nok av ting å fikse i forkant av det kommende bryllupet, og at du trenger å delegere noen arbeidsoppgaver. I så fall er det fint å vite at du kan få hjelp til å skrive tekst til din bryllupssang.   

Din Taleskriver har lang erfaring med sangtekster, og har blant annet laget sanger på rim til konfirmasjoner, bursdager og bryllup. Vi kan skrive sangen for deg, eller komme med tips til rim og formuleringer.  

Få en fengende bryllupssang som sikrer god stemning på den store dagen!