Bursdagshilsen til bestevenn

Har du en god venn som fyller år? Gjør ekstra stas på bursdagsbarnet med en unik bursdagshilsen. Sang, dikt, tale – det er mange formater som gjør det litt ekstra gøy å si «gratulerer med dagen». 

Hvis du synes det er vanskelig å løse bursdagshilsenen på en kreativ måte, skal vi hjelpe deg. Hvem som helst kan skrive et rørende dikt, en morsom sang eller minneverdig tale. 

Med litt kreativitet og noen gode tips i lommen, kan du sette sammen en helt spesiell bursdagshilsen til din bestevenn. Din Taleskriver hjelper deg på vei!

Sjekkliste for tale

Bursdagstale til bestevenn

Skal bursdagsbarnet feire med fest? Da kan det være fint å holde en tale. I store selskap har taler blitt et fast innslag, men det kan også være hyggelig å holde tale i et mindre besøk. Uansett om bursdagsbarnet skal feires med stor fest eller et lite middagsbesøk, er taler en flott måte å ære hedersgjesten på. 

Når du skriver taler bør du ta hensyn til hvem som er i rommet. Består besøket av både venner og familie? Da kan du fokusere på gamle minner, reiser dere har hatt i lag og forteller bursdagsbarnet hva deres vennskap betyr for deg.

Hvis besøket kun er for andre venner, kan du inkludere historier du gjerne ikke ville fortalt foran hele familien. En tale kan være morsom og underholdende, men husk at det ikke skal gå på bekostning av bursdagsbarnet. Er du usikker på om en historie sømmer seg? Da er det best å droppe den og kjøre «safe». 

Talen trenger ikke å være lang og det er nok å si noen fine ord om bursdagsbarnet og hva han eller henne betyr for deg. Skal talen være lengre, kan du for eksempel starte med hvordan dere møttes og inkludere anekdoter fra ting dere har opplevd sammen. 

Legger til objekter

Tips til å holde tale 

Skriv talen ferdig i god tid før besøket og pass på at du får nok tid til å øve. Du trenger ikke å lære deg hele talen utenat, men fremførelsen blir mer personlig dersom du ikke bare leser av manuset. Det kan likevel være greit å ha noen stikkord på papir dersom du skulle bli nervøs. 

Papirkort er bedre enn mobiltelefonen. Det er kjedelig å risikere at skjermen låser seg eller at du får varsler som distraherer deg under talen. Skriv ut talen på et ark eller skriv ned noen stikkord på papir. Bruk dette hjelpemiddelet når du øver deg.  

Les alltid talen høyt når du øver, ikke bare i hodet. Slik lærer du deg talen bedre og den blir lettere å huske. Ikke snakk for fort, men ta pauser mellom hver setning. Hvis du gruer deg veldig til å snakke foran en forsamling, kan muligens et dikt eller en sang være en bedre løsning.

Mann som ser på tale

Bursdagsdikt til bestevenn

Bursdagsdikt er en flott idé for de som ikke synes det er særlig gøy å holde taler. Når du fremfører et dikt, kan du holde deg til manus og det mindre «krav» for å lære diktet utenat. Diktet behøver ikke å fremføres i det hele tatt, men kan skrives ned i bursdagskortet eller rammes inn som gave. 

Det er vanlig at dikt rimer, men dette er ikke nødvendigvis et krav. Fordelen med å skrive og lese opp noe som rimer, er at du ikke trenger å bekymre deg for å glemme viktige poeng. Synes du det vanskelig å komme på gode rim? Da kan en synonym- eller rimordbok være til stor hjelp.

Det er også mulig å skrive et dikt som en fortelling eller i eventyrform. Da er det helt greit å ha et manuskript i hånden, noe som også gjør deg tryggere i fremførelsen. Igjen er det viktig å øve i god tid før selskapet, da dette vil gjøre deg langt mer selvsikker på den store dagen.

Når det gjelder innhold kan du følge samme prinsipp som i en tale. Tenk gjennom hvem som er i rommet og hva bursdagsbarnet synes er komfortabelt av gamle historier og anekdoter. Du trenger ikke inkludere minner i et dikt, men kan heller fokusere på de gode sidene til bursdagsbarnet og det som gjør han eller henne unik for deg. 

Samarbeid

Bursdagssang til bestevenn

Hvis du verken vil holde tale eller lese dikt høyt, kan en bursdagssang være den perfekte løsningen. En egenkomponert sang viser bursdagsbarnet at du har lagt mye tid og tanker ned i hyllesten, samtidig som du slipper å fremføre sangen alene. Del ut sangteksten til alle gjestene eller legg den under fatene i forkant av selskapet. 

Når du skriver bursdagssang, er det flere ting du må tenke nøye gjennom. Først og fremst er valg av melodi svært viktig. Tradisjonelt brukes det gamle barneviser for å sikre at alle i rommet kan melodien, men hvis selskapet kun består av andre venner, er det mulig å velge en nyere melodi. Sørg bare for at sangen er kjent nok slik at alle kan ta del i fremførelsen.  

Igjen kan du bruke en ordbok og synonymer for å finne gode rim. Hvis du føler rytmen og stavelsene til den originale sangen, blir det lett for gjestene å synge sammen med deg. Du kan bytte om å setningsoppbygging for at teksten skal passe bedre til melodien, men prøv å holde deg til et naturlig ordtrykk for å sikre at det ikke oppstår forvirring. 

Bruk god tid på å forme sangen og syng gjerne underveis mens du skriver. Det kan være lurt å få en annen venn til å gå gjennom sangen med deg etter den er ferdig, slik at du får et innblikk i hvordan den fremføres av noen som ikke har vært med på selve skrivingen.

Mann med kappe på

Få hjelp med bursdagshilsen

Synes du det er vanskelig å finne de rette ordene? Da kan vi i Din Taleskriver hjelpe deg. Vi kan lage et dikt, en tale eller sang basert på dine ønsker og stikkord om bursdagsbarnet. Du velger selv om talen skal være morsom, rørende, seriøs – eller kanskje en kombinasjon?

Vi kan levere på kort tid, slik at du får tid til å øve på teksten. Ta kontakt med oss i dag for mer informasjon og en uforpliktende prat. Vi gir oss ikke før du er fornøyd med din bursdagshilsen!