Bursdagshilsen
Bursdagshilsen er en ting vi alle opplever hvert eneste år. Uansett hvor du sitter i landet, er dette noe vi alle har felles. Og ingen bursdag er vel komplett uten en bursdagshilsen?
Som de aller fleste av oss vet markerer bursdagen at det er et visst antall år siden du så dagens lys for aller første gang. I den anledning er det alltid hyggelig med litt ekstra oppmerksomhet.
Et eksempel på hvordan det kan gjøres er å gi bursdagsbarnet (eller jubilanten) en bursdagshilsen i en eller annen form. Et ferdigkjøpt bursdagskort er vel og bra, men det er ingenting som slår en bursdagshilsen.
Bursdagshilsen tekst varmer hjertet
Det er fordi du har brukt både av tiden og energien din for å lage en bursdagshilsen. Det er noe helt annet enn bare å skrive navnet ditt under noen ferdigtrykkede morsomheter.
Vi kan nesten garantere deg at mottakeren vil sette veldig stor pris på en hjemmelaget og personlig bursdagshilsen. Den varmer ethvert hjerte, fra store til små.
Det å lage en bursdagshilsen er noe absolutt alle kan gjøre, og det kan til og med være en veldig morsom aktivitet. Enkelte passer hilsenen derimot bedre for enn andre.
Hvem passer det for?
Bursdagshilsen føles nok litt mer naturlig for barn i 5-10 års alderen, enn det gjør for en 18 åring. Årsaken til det er at 18 åringen sannsynligvis tenker for mye og synes at en hjemmelaget bursdagshilsen virker litt kjedelig.
Det er imidlertid ikke tilfellet overhodet. Det er mange beskrivelser som passer til en hjemmelaget bursdagshilsen, men ordet ‘’kjedelig’’ er ikke en av dem. Kjedelig er nemlig så langt ifra sannheten om en bursdagshilsen som det er mulig å komme.
Det spiller ingen rolle hvor gammel du er – å gi noen du kjenner en bursdagshilsen er og vil alltid være en god idé. Bursdagshilsenen kan være kort, eller den kan være lang. Den kan være generell, eller den kan være proppfull av interne vitser.
Det er helt og holdent opp til deg, men her er noen tips som kan være nyttig på veien til en hjemmelaget bursdagshilsen.
Å lage den perfekte bursdagshilsenen
Bak den perfekte bursdagshilsenen ligger det mye arbeid. Det avhenger naturligvis også av hva som er anledningen. Det er åpenbart en forskjell mellom hva som skrives i et bursdagskort til en 14 åring og hva som skrives i anledning et 50-årsjubileum.
I tillegg kan det variere hvor enkelt det er å skrive, siden det er to forskjellige målgrupper. Det er altså viktig at skribenten tilpasser bursdagshilsenen til hver eneste målgruppe.
Innholdsmessig er det kanskje lettere å skrive til en som fyller 50 år, siden det er mindre sjanse for at 50 åringen synes det er flaut. Det er imidlertid mye mer sannsynlig at en 14 åring synes at det er litt flaut å få en bursdagstale skrevet til seg (basert på innholdet).
Et 50-årsjubileum og et bursdagsselskap for en 14 åring er altså to forskjellige sammenkomster. I et 50-årsjubileum er det gjerne folk i forskjellige aldre, og det bør også tas med i betraktningen.
Det er imidlertid slik at du kan følge samme oppbygging for enhver bursdagshilsen, uavhengig av hvor gammel jubilanten eller gjestene er.
Når du skal skrive en bursdagshilsen er det først og fremst viktig å forberede deg godt, samtidig som du strukturerer talens innhold på en god måte.
Forbered deg godt
Når du skal skrive en bursdagshilsen er det viktig å forberede deg godt. Her innebærer det å forberede seg å stille deg selv en rekke spørsmål og svare på disse. Gode spørsmål og gode svar vil være et nyttig verktøy når du skal begynne skriveprosessen.
Sannsynligheten for at du er godt kjent med grunnlaget for talen din på forhånd er stor, men det er uansett veldig praktisk hvis dette er noe du bruker tid på å få fysisk ned på arket. Da vil du alltid ha et referansepunkt som du kan gå tilbake til hvis du skulle bli sittende fast.
Selv om dette er informasjon som du antageligvis har, så skader det ikke å nevne det. I forberedelsesprosessen er det viktig å få oppklart bl.a. hva som er anledningen for talen din og hvem er personen som har inspirert talen din. Du bør også fokusere på detaljer og historier du vil inkludere i talen, i tillegg til å finne ut hva du ikke bør eller ønsker å nevne.
Talens oppbygging og struktur
Det er litt åpenbart hvordan en tale bør bygges opp. Hvordan en tekst bør bygges opp er et tema som de fleste av oss har vært borti en eller annen gang i løpet av livet.
Du kan benytte deg av forskjellige skrivemodeller, men den vanligste er fisken. Det vil si at talen din skal deles inn i en innledning, en midtdel og en avslutning.
Kort fortalt er innledningen det samme som begynnelsen av talen, mens midtdelen kan regnes for å være selve talen. Midtdelen tar ofte utgangspunkt i noen av punktene du nevnte innledningsvis.
Her skal du altså utdype det du nevnte i innledningen. Til slutt kommer avslutningen som skal gjøre nettopp det – oppsummere og avslutte talen din.
En muntlig bursdagshilsen
Noen ganger er det naturlig å fremføre bursdagshilsenen muntlig. Slike situasjoner kan være eksempelet fra litt lenger opp i teksten – 50-årsjubileumet.
Det er derimot ikke like naturlig at det er noen som ber om alles oppmerksomhet i et bursdagsselskap for en 14 åring. Da er det mye mer vanlig å overlevere bursdagshilsenen i en konvolutt direkte til mottakeren.
Men hvis du derimot er invitert til et 50-årsjubileum og skal holde en bursdagshilsen muntlig, så er du kanskje litt nervøs. Vi har selv vært der, og vi vet hvor nervepirrende det å skulle tale for 100 mennesker kan være. Når det er sagt, så er det ikke sikkert at det er så mange i et 50-årsjubileum, men det å tale kan være nervepirrende likevel.
Øv godt på hilsenen
Siden vi vet hvordan det er, så vil vi gi deg litt hjelp på veien når det kommer til dette også. Hvis nervøsitet er noe du sliter med, så er vårt aller beste tips å øve på det du skal si så du kan være helt sikker på at det sitter.
Nervøsitet kan imidlertid by på problemer likevel, og da kan det hjelp å fokusere på den du har skrevet talen for. Det kan ha en beroligende effekt!
Det er, som sagt, viktig å forberede seg når du skal skrive en bursdagshilsen. Men det er minst like viktig å forberede seg godt når du skal holde den også. Det å vite eksakt hva du skal si er et godt utgangspunkt. Et annet tips er å skrive en kort tale.
Lang nok til å formidle et budskap, men kort nok til at du klarer å huske den og at den ikke blir på nippet til kjedelig. Til tross for at alle tipsene er gode, så er kanskje dette det beste.
Det anbefales aldri å ta en tale på sparket, men du trenger heller ikke vær redd for å endre på noen ord her og der. Hvis det er det som føles naturlig for deg, selv om du har skrevet noe annet på papiret, så er det helt greit. Det er tross alt forskjell på skriftlig og muntlig språk!
Bursdagshilsen tekst
En vaskeekte bursdagstale er kanskje mest aktuelt i forskjellige årsjubileum, men en god bursdagstale er alltid viktig. Faktisk så har begynnelsen på en bursdagstale likhetstrekk til ingressen i en artikkel.
I en artikkel kan nesten ingressen regnes som den viktigste delen i hele artikkelen, og slik er det også for begynnelsen på en bursdagstale.
Mens en artikkel må ha en spennende ingress for at leseren skal bli fristet til å lese videre, så må begynnelsen på bursdagstalen din være god, for at du skal klare å fange lytterens oppmerksomhet akkurat slik som du ønsker.
Det å fange lytterens oppmerksomhet er noe som kan gjøres på forskjellige måter, f.eks. med humor eller noe litt mer overraskende.
Som vi har sett ovenfor, så er både forberedelser, måten talen er strukturert på og talens innhold viktig. Det er lurt at talen har en god struktur, av hensyn til både deg selv og de som skal høre på deg. Det er et resultat av at du som taler har forberedt deg godt i forkant, og talen bør fortelle en interessant historie relatert til den som inspirerte talen din.
Enten dette er en nervepirrende prosess for deg eller ikke, er det viktig å fokusere på at både taleskrivingen og faktisk det å skulle holde talen skal være gøy. Det er kanskje viktigere enn absolutt alt annet i denne prosessen. Det å synes at det er gøy kan faktisk hjelpe deg mye, hvis nervøsitet er noe du har problemer med.
Kjøp din tale her!
Hvis det å skrive en bursdagstale er noe du synes er vanskelig, så kan du få hjelp til dette hos oss i Din Taleskriver.
Vi hjelper deg mer enn gjerne med å skrive en tale som vil få enhver person i selskapslokalet i godt humør.
Om de ikke faller av stolen av latter, så kan vi garantere at de i hvert fall vil trekke på smilebåndet!