Dikt til dåpsbarn

Ønsker du å gi noe helt spesielt og personlig til dåpsbarnet? Et dikt er den perfekte måten å ønske det nye tilskuddet i familien velkommen på. Diktet kan fremføres under selskapet, men kan også rammes inn slik at barnet får glede av det i fremtiden. 

Dikt er et fint alternativ til tale, og har flere bruksområder. Diktet kan fremføres, rammes inn eller skrives i dåpsbarnets gjestebok eller gratulasjonskort. Hvis du synes det er vanskelig å finne de rette ordene, kan vi i Din Taleskriver hjelpe deg. 

I denne artikkelen får du noen gode tips til hvordan talen kan formes og hva den kan inneholde. Er du nervøs for en eventuell fremførelse? Da har vi noen lure teknikker som gjør opplevelsen mindre skummel.

Samarbeid

Hva skal dåpsdiktet inneholde?

I dikt og taler er det vanlig å trekke frem gamle minner og snakke om positive sider ved hedersgjesten. Dette er naturligvis litt vanskelig i en dåp. I stedet velger mange å snakke om hvor ønsket barnet er og hvor mye de gleder seg til å følge barnet fremover i oppveksten. 

Hvis du velger å ramme diktet inn, er sjansene store for at dåpsbarnet selv kan lese diktet når de blir store. Det kan være artig å spå hvordan fremtiden blir, og hvilke interesser barnet muligens får.  

De fleste velger likevel en enklere løsning, og fokuserer på hvor takknemlig de er for at barnet har kommet til verden. Det er også mulig å rette diktet mot foreldre og søsken, og snakke om årene som kommer med familiens nye tilskudd. 

Når det gjelder utforming kan du velge om annenhver eller hver linje skal rime. Hvis du står fast, kan det være greit å slå opp i en rimordbok. Diktet behøver ikke å være langt og ofte er det nok med noen få linjer. Husk at det er innholdet, ikke lengden som teller.

Mann som skriver tale på PC

Tips til fremførelse av dikt

Det er ikke alle som liker å snakke foran store forsamlinger, selv om de gjerne ønsker å si noen ord til dåpsbarnet. I slike situasjoner er dikt en fin løsning, da du ikke behøver å snakke lenge eller du trenger ikke å lære deg hver linje utenat.  

Når du leser opp et dikt er det helt vanlig å ha et manus. Med manuset i hånden vil du føle deg mer selvsikker og du slipper å bekymre deg for å glemme viktige punkter. Nerver kommer som regel av at vi ikke føler oss forberedt. Derfor er det lurt å ferdigstille diktet i god tid før den store dagen. 

Les gjennom diktet flere ganger og snakk høyt, fremfor å lese gjennom i hodet. Når du leser høyt, vil ordene feste seg på en helt annen måte og du merker hvor det er naturlig å legge trykk og ta pauser. 

Ettersom dikt vanligvis ikke er like langt som en tale, må du passe på hvor fort du snakker. Ta en pause etter hver linje slik at alle i forsamlingen får med seg innholdet. Bruk «scenestemme» når du øver og husk å snakke høyt nok.

Mann som leser av tale fra et dokument

Bruk et skriftlig manus fremfor mobil 

I dag bruker vi mobilen til mye, men den egner seg ikke like godt som manus. Vi anbefaler at du skriver diktet ned på et ark eller printer ut diktet i forkant av dåpen. Mange føler seg mer selvsikker med et fysisk manus, enn med mobilen i hånden. 

Det er lett å bli distrahert dersom noen skulle ringe deg eller sende tekstmelding under talen. Andre varsler kan også virke forstyrrende og hvis mobilskjermen låser seg er det lett å falle ut. Med et skriftlig manus er du sikret en sømløs fremførelse.

Få hjelp med tale

Din Taleskriver hjelper deg med dåpsdikt 

Det er ikke alltid lett å få tanker og følelser ned på papir. Heldigvis trenger du ikke å skrive dåpsdiktet alene. Vi i Din Taleskriver kan hjelpe deg med å forme et minneverdig dikt til dåpsbarnet.  

Alt du behøver å gjøre er å gi oss noen stikkord om hva du ønsker av innhold og hvilken relasjon du har til dåpsbarnet. Er det noe spesielt du vil si? Skal diktet være langt eller kort? Basert på dine ønsker setter vi sammen et dikt i god tid før dagen, slik at du også får tid til å øve.  

Vi gir oss ikke før du er fornøyd og stiller gjerne opp til en uforpliktende prat. Ta kontakt med oss i dag for å bestille ditt dåpsdikt!