Dikt til konfirmant   

Dersom du har en nært forestående konfirmasjon og du ønsker å gi noe spesielt – da kan dikt være noe for deg. Å komme med et par visdomsord til konfirmanten kan være den beste gaven du kan gi.  

Det kan være enklere å fremføre et dikt enn å holde en tale, og kanskje også litt morsommere. Enten du vil lese diktet opp i selskapet eller gi det i gave, er det noe som kan komme til glede for konfirmanten.   

Hvorfor lage et dikt til konfirmanten?  

Både taler og dikt kan være midt i blinken når du ønsker å gi litt oppmerksomhet til konfirmanten. Et dikt kan imidlertid være det beste valget om du ønsker å være litt kreativ. Diktet kan være på rim, noe som dessuten gir presentasjonen en god flyt. 

Dikt kan dessuten en til å tenke litt over ting, siden innholdet har en tendens til å komme ekstra tydelig frem. Og nettopp det er jo perfekt for en dag som konfirmasjonsdagen. Det at et ungt menneske snart skal ta steget opp i de voksnes rekker, er tross alt en milepæl som feires! 

Hvordan skrive dikt til konfirmant? 

Det er ingen spesielle regler som må følges når du skal skrive dikt, og det er i utgangspunktet bare fantasien som setter grenser. Her er likevel noen gode tips som kan hjelpe deg med å komme i gang! 

 1. Hva er budskapet ditt? 

Et godt dikt bør ha et visst budskap. Forsøk derfor å tenke ut hva du har på hjertet, og hva du vil formidle til konfirmanten. Kanskje du vil oppfordre konfirmanten til å lytte til seg selv, eller å huske på at hen er bra nok som det er?  

Det er opp til deg selv å velge budskapet, men forsøk gjerne å komme med noen visdomsord til dagens hovedperson. 

 2. Oppbygning og stil

Så snart du har bestemt deg for budskap, kan du tenke på hvilken form og oppbygning diktet skal ha. Kanskje du foretrekker korte setninger som rimer?  

Rim er ikke noe du ha med, men det kan gjøre både fremførelse og fremtoning bedre. Den mest vanlige bruken av rim er ende-rim, men du kan også ta i bruk ulike former for rim, som parrim (a-a-b-) eller kryssrim (a-b-a-b).   

3. Lag dine egne regler!

Dersom du er litt kreativ, kan det være du ønsker å skrive diktet selv. Dette kan gjøre det ekstra personlig. For andre kan det å skrive dikt være en vanskelig oppgave. Du må likevel huske på at du kan lage dine helt egne regler – og nettopp det kan lette jobben en del.  

Det finnes mange forskjellige typer rim, som alle gir hver sin stemning. Men det beste med å skrive et egetkomponert dikt, er at det er du som er sjefen. 

Hvem skal holde talen?

Fremfør noen andres dikt 

Det er ikke sikkert du ønsker å skrive et eget dikt, men heller vil fremføre noen andres. Nettopp det kan være en vel så fin gave som å lage et dikt fra bunnen av  

Det er veldig mange fine dikt der ute, og mange av dem tar opp viktig tematikk som passer bra å formidle til konfirmanten. De forteller alle noe om den fasen av livet som dagens hovedperson befinner seg i. Noen forslag som er verdt å titte på er:   

  • «Vår beste dag» av Erik Bye  
  • «Dagen i dag» av Georg Brandes  
  • «Våg å være» av Hans-Olav Mørk  
  • «Det er den draumen» av Olav H. Hauge  
  • «Din ungdom» av Arne Paasche Aasen  
  • «Følg med nå» av Trygve Skaug  
  • «Til ungdommen» av Nordahl Grieg   

Fremfører du disse er du nesten garantert noen tårevåte øyne rundt bordet. Ønsker du at diktet skal være mest mulig personlig og relevant for konfirmanten, passer det kanskje likevel best å skrive det fra bunnen av. 

Gi en verdifull gave – skriv et dikt 

Dersom du vil skrive et eget dikt til konfirmanten, kan vi hjelpe deg. Du kan se på våre nettsider for flere tips, eller du kan ta kontakt for å få personlig veiledning. Vi har erfaring med taler og dikt, og kan bistå deg i prosessen!   

Vi kan skrive diktet for deg, enten du vil ha det på rim eller ikke. Ellers kan vi selvfølgelig se gjennom diktet du selv har skrevet, og komme med eventuelle forslag til forbedring.  

Sørg for å gi en minnerik konfirmasjonsdag til konfirmanten med et personlig dikt!