Dikt til konfirmanten fra bestemor  

Er du bestemor og skal skrive en tale eller hilsen til konfirmanten med dikt? Et poetisk innslag kan gjøre budskapet ekstra minneverdig og personlig. Det kan likevel være vanskelig å finne et dikt som passer til anledningen. Eller bør du kanskje skrive diktet selv?  

Her ser vi nærmere på dikt til konfirmanten fra bestemor, og deler noen tips!  

Noen kjente dikt til konfirmanten – som bestemor kan dele! 

Det finnes mange kjente forfattere, låtskrivere og poeter. Synes du det er vanskelig å skrive et dikt selv fra bunnen av, kan du gjerne presentere noen andres dikt.   

Det viktigste er å finne et dikt du føler passer til barnebarnet ditt. Da vil det bli personlig, selv om noen andre har skrevet det. Her er noen forslag til dikt du kan inkludere: 

 

  • Våg å være av Hans Olav Mørk 
  • Til ungdommen av Nordahl Grieg 
  • Ja visst gör det ont av Karin Boye 

Hvordan skrive dikt til konfirmanten fra bestemor? 

Det andre alternativet ditt er å skrive diktet selv. Er du en kreativ sjel, er kanskje ikke dette den største utfordringen du har stått overfor. Men for mange er det vanskelig å kanalisere sin indre poet, spesielt dersom konfirmasjonen nærmer seg med stormskritt.  

Et tips er å starte prosessen ved å tenke over hvem konfirmanten er. Hva definerer ham/henne som person, og hva betyr noe for vedkommende? Tenk også over fritidsinteresser og lignende. Deretter kan du forsøke å lage et personlig og unikt dikt.  

Du kan også skrive et dikt basert på minner du har fra konfirmantens oppvekst. Hva har dere opplevd sammen? Ved å flette minnene inn i diktet, blir det ekstra personlig og rørende!  

Diktet kan være på rim, men trenger ikke nødvendigvis å være det. Om du sliter med å lage et dikt, kan du eventuelt vurdere å skrive en sangtekst. For noen kan dette være enklere enn ren diktskriving, siden man kan ta utgangspunkt i en kjent melodi. 

Innhold i bestemors tale til konfirmanten 

Dikt til konfirmanten er gjerne en del av en tale som skal avholdes i konfirmasjonen. Men hvordan skal diktet flettes inn og resten av talen bygges opp? Et tips er å lese opp diktet mot slutten av talen. Da vil budskapet kunne knyttes til de andre tingene du har sagt i talen din. 

Talen innledes gjerne med noen ord om den store dagen, og gleden av å kunne ta del i feiringen. Deretter er det naturlig å si litt om konfirmantens oppvekst og liv, samt egenskaper. Når dette er gjort, kan det være aktuelt å dele noen gode livsråd.  

Diktet kan gjerne presenteres etter at du har kommet med noen visdomsord eller råd til dagens hovedperson. Men til syvende og sist er det opp til deg hvordan diktet flettes inn i talen (eller den skriftlige hilsenen). 

Få hjelp til å skrive dikt til barnebarnets konfirmasjonsdag! 

Et dikt til konfirmanten fra bestemor kan være både morsomt og rørende, og ikke minst – minneverdig. Skriver du diktet selv, vil det bli både personlig og ektefølt.   

Sliter du med å få ordene ned? Da kan tekstforfatterne i Din Taleskriver hjelpe deg. Vi har hjulpet mange besteforeldre med dikt- og taleskriving, og skriver teksten basert på dine stikkord og ønsker. På den måten blir resultatet både personlig og fint!