Dikt til konfirmanten fra mor 

Dikt til konfirmanten fra mor kan være både rørende, morsomme og fine! Som mor synes du nok at det er fint å gjøre litt ekstra stas på dagens hovedperson. Et dikt understreker begivenheten på en fin måte, og gjør talen ekstra minneverdig.  

Her deler vi noen tips som kan være nyttige på veien! 

Forslag til dikt til konfirmanten fra mor 

Det finnes mange vakre dikt å velge mellom. Noen er spesielt velegnet til å lese opp i konfirmasjonen eller å skrive på et kort. Dersom du er mor og skal dele et dikt med konfirmanten, kan disse være verdt å se nærmere på:  

  • «Ja visst gör det ont», Karin Boye 
  • «Våg å være», Hans Olav Mørk 
  • «Tenke sjæl», Trond-Viggo Torgersen  

Alle disse rører ved ting som er aktuelle for ungdommen, som selvstendighet og endringer. Ja, og det å tørre å være seg selv.  

Dikt til konfirmanten på nynorsk eller bokmål? 

Mange av diktene du finner er kanskje på nynorsk. Dette trenger imidlertid ikke å være negativt, selv om du til vanlig bruker bokmål. Mange vil nok til og med mene at nynorsk tilfører ekstra poetisk verdi til diktet.  

Enten du velger et dikt på svensk, bokmål, nynorsk eller dialektmål, kan det fungere fint i en konfirmasjon. Likevel: Som mor er det kanskje viktig for deg at budskapet i diktet når frem til konfirmanten. Velg derfor gjerne et dikt som ikke er altfor avansert rent språklig. 

Hva sier man i en konfirmasjonstale? 

Dersom du er konfirmantens mor og planlegger å holde en tale, kan et dikt være fint å inkludere i talen. Flett gjerne diktet inn i talen, for eksempel mot slutten. Foruten diktet, kan du gjerne si noe om følgende:  

  • Dagen konfirmanten ble født 
  • Barndommen 
  • Konfirmantens egenskaper og interesser i dag 
  • Hva betyr konfirmanten for deg som mor? 
  • Hvorfor er du stolt av ham/henne? 
  • Gode råd  
  • Lykkeønskninger for fremtiden  

Det finnes ingen fasit på hvordan talen din skal se ut. Viktigst er det at talen kommer fra hjertet, og at den blir personlig (og ikke altfor flau). Bruk gjerne litt humor, slik at talen ikke blir så veldig alvorlig. PS: Les gjerne våre 14 tips for en god konfirmasjonstale. 

Hvor mye skal man gi til konfirmanten? 

Dette er helt opp til den enkelte forelder. I 2022 ga norske foreldre 7 500 kroner i gjennomsnitt til barn som konfirmerte seg. Samtidig har alle svært ulike forutsetninger for hvor mye de har mulighet til å gi. Og dette vil nok også konfirmanten ha forståelse for.  

Noen foreldre gir barna bunad i konfirmasjonsgave, mens andre gir penger eller andre ting konfirmanten ønsker seg. Sett i ettertid, kan nok et dikt til konfirmanten være vel så verdifullt som penger.  

Motta hjelp med dikt til konfirmanten fra mor 

Har du en sønn eller datter som skal konfirmere seg, og ønsker å lage et dikt? Et dikt til konfirmanten fra mor er en fin gest! Det kan imidlertid være vanskelig å finne et dikt som passer for anledningen. I så fall kan du skrive et dikt selv, eller få hjelp av Din Taleskriver.  

Vi kan hjelpe deg med å skrive en fin og personlig konfirmasjonstale, med eller uten dikt. Send oss noen stikkord om konfirmanten, og la oss sørge for at resultatet blir best mulig!