Dikt til konfirmasjon 

Dikt til konfirmasjon er et godt valg enten det er snakk om en tale eller skriftlig hilsen. Poesi kan være morsomt, by på visdomsord eller være rørende. Fordelen med dikt er at de er minneverdige og fine, samtidig som de skaper kontrastspill i talen.  

Her ser vi nærmere på hvordan du bruker dikt i forbindelse med konfirmasjonstaler og -hilsener. Vi gir deg også noen tips til dikt som kan anvendes! 

Hvordan flette inn et dikt til konfirmanten i hilsen eller tale? 

Du kan bruke dikt på mange måter i konfirmasjonstaler og -hilsener. Men det kanskje vanligste, er å presentere det avslutningsvis eller midtveis i en tale. Har du for eksempel delt noen visdomsord med konfirmanten, passer det fint å lese opp diktet etter dette.  

Diktet kan være en fin måte å runde av talen på, men kan også bidra til å bryte opp tidligere i talen. Før du leser opp diktet, kan du gjerne si at du har funnet et dikt av forfatternavn som du synes passet for anledningen.  

I et konfirmasjonskort kan et dikt presenteres mellom annen tekst eller avslutningsvis, alt etter hva som passer. Diktet kan til og med stå for seg selv, noe som ofte gjør det ekstra betydningsfullt. 

Dikt til konfirmanten fra tante og onkel, fadder og andre 

Både foreldre, besteforeldre, tanter, onkler, faddere og andre kan presentere dikt i konfirmasjonstaler og kort. I de fleste tilfeller velger man dikt som byr på visdomsord eller gode råd til konfirmanten. Diktet kan også handle om hva konfirmanten betyr for deg.  

Konfirmanten befinner seg i et veiskille mellom barndoms- og voksenlivet. Derfor passer det fint å komme med gode livsråd og tips – gjerne i form av dikt. 

Eksempler på dikt til konfirmasjon 

Det finnes mange supre dikt som passer til konfirmasjon. Noen er nok mer populære enn andre, og egner seg ekstra godt til konfirmasjonsdagen. Her er noen eksempler på dikt eller sangtekster som kan brukes:  

  • Trygve Skaug – Dikt fra samlingen «Følg med nå» 
  • Karin Boye – «Ja visst gör det ont» 
  • Trond Viggo Torgersen – «Tenke sjæl» 
  • Hans Olav Mørk – «Våg å være» 
  • Nordahl Grieg – «Til ungdommen»  

Også Per Fugelli, André Bjerke og Inger Hagerup har mange fine sitater og dikt som kan brukes. Se gjerne gjennom ulike dikt, og finn et du tror vil treffe konfirmanten. 

Lag ditt eget dikt til konfirmasjonen 

Synes du det er vanskelig å finne et perfekt dikt til konfirmasjonen? I så fall kan du alltids skrive et lite dikt selv. Dette vil gjøre diktet enda mer personlig, og du kan sørge for at det skreddersys for dagens hovedperson.  

Dikt kan være både musikalske, fortellende, stemningsrike og kreative. De har ofte rytme og billedlige strofer, og kan inneholde rim. Det er helt opp til deg hvordan diktet skal være! 

Motta hjelp med dikt til konfirmasjonstale eller -kort 

Trenger du et fint dikt til en konfirmasjon, men sliter med å finne et (eller lage et)? Din Taleskriver hjelper deg! Vi kan lage dikt fra bunnen av, eller utarbeide en fin tale der kjente dikt flettes inn.  

Fortell oss dine ønsker, og la oss lage en personlig og engasjerende tale for deg!