Har du planer om å holde en tale? Enten du skal holde tale på julebord, i konfirmasjon eller i bryllup, er det greit å hente inspirasjon fra et eksempel på tale av samme sort.

Trenger du et eksempel på tale til bryllup, konfirmasjon eller andre anledninger? Et tale-eksempel kan hjelpe deg å overkomme kneiken, og kan samtidig være inspirerende.

Vi skal her gi deg et eksempel på hvordan en tale kan bygges opp. Finn ut hvordan din tale kan bli mest mulig vellykket med noen enkle tips.

Hvem skal holde talen?

Tale oppbygning

Det finnes mange ulike former for taler. Det er derfor vanskelig å gi ett eksempel på en tale som vil kunne benyttes som utgangspunkt for alle taler. 

Det er likevel en del fellestrekk ved taler flest. Vi skal nå se nærmere på hvordan du bygger opp en tale!

Eksempel på tale

Hvordan starte en tale?

Dersom du finner et eksempel på en tale, vil du som regel se at talen begynner med «Kjære …». Dette kan for eksempel være «Kjære brudepar», «Kjære konfirmant» eller lignende. 

Det er med andre ord vanlig å henvende seg direkte til den eller dem talen rettes mot. Dette er også vanlig i begravelsestaler, der innledningen for eksempel kan være «Kjære bestefar» eller lignende.

Etter at du har presisert hvem talen er til, er det klart for selve talen. Denne kan innledes på mange ulike måter, avhengig av hva slags tale det er snakk om. 

Noen liker en morsom innledning med vitser eller lignende, mens andre lager en mer rørende innledning.

Mann og kvinne i bryllupsdans

Hoveddel av tale

Selve talen bør ha en rød tråd. Det er en fordel om du lager en tale som er sammenhengende og meningsfull. Unngå å ramse opp mange ulike vitser eller sitater.

Du kan gjerne snakke i «du»-form direkte til den du taler til, selv om det er flere til stede som lytter til talen. 

Lag gjerne en tematisk tale, for eksempel der du starter hvert avsnitt med en lignende setning. 

Mann på datamaskin som skriver tale

Avslutning av tale

Rund av talen ved å understreke budskapet. I en bryllupstale kan for eksempel dette være «Anne og Per – jeg ønsker dere all lykke i ekteskapet. Skål for brudeparet!».

Det er vanlig med lykkeønskninger, kjærlighetserklæringer eller en humoristisk vits i slutten av talen. På slutten av talen kan du gjerne utbringe en skål om anledningen tillater det.

konfirmasjonstale

Eksempel på tale med humor

En god tale bør inneholde et snev av humor. Dette er like aktuelt i en bryllupstale eller konfirmasjonstale, som en begravelsestale.

I et eksempel på tale til begravelse vil du for eksempel ofte se at det mimres om en morsom opplevelse, eller noe morsomt den avdøde pleide å gjøre eller si.

Et eksempel på tale til begravelse med humor er «Bestefar slo alltid tåa i dørstokken når han skulle gi oss nattaklem». 

I andre taler – som damenes tale eller herrenes tale – er det lov med litt grovere humor. Humor kan løfte talen din, og sørger for at den blir ekstra minneverdig!

Talestol

Trenger du et eksempel på tale til ulike anledninger? 

Uansett hva slags tale du trenger, kan det være greit å få hjelp av en taleskriver dersom du står fast. 

Taleskriveren leverer en ferdigskrevet tale som er klar for presentasjon. Du kan eventuelt betrakte den som et tale eksempel som du tar utgangspunkt i.

Din Taleskriver leverer ferdigskrevne taler som er skreddersydd ditt behov. Vi tar utgangspunkt i opplysningene du gir oss, og lager en personlig og unik tale. Du kan bestille et eksempel på tale til ulike anledninger i dag!