En vellykket konfirmasjonssang 

Vurderer du å lede an eller fremføre en konfirmasjonssang på den store dagen? Mange synes det å skrive en personlig sang, kan være utfordrende. Sannheten er at du kan komme godt på veien til å lykkes med konfirmasjonsangen, med kreativitet og noen gode råd.

Når man sitter og skal planlegger sitt bidrag til konfirmasjonsdagen, tenker mange på å holde en tale. Derimot er det mange fordeler ved å heller ta en konfirmasjonssang. En konfirmasjonssang er et inkluderende, kreativt og morsomt bidrag til dagen. Dersom du synes det er utfordrende å stå foran mange mennesker, er det også en god måte å unngå at alt fokuset faller på deg.

I denne artikkelen vil vi gi deg noen gode tips til hvordan du kommer i gang med konfirmasjonssangen. Hvilken melodi skal du velge? Hva skal du inkludere av innhold? Ikke minst, hvordan kobler du innhold og melodi sammen? Dette vil vi i Din Taleskriver gi deg svar på.

En mann som står med ryggen til på telefonen. Det er en tekstrubrikk over telefonen med prikker

Hvordan velge melodien?

Et lurt sted å begynne dersom du skal skrive en konfirmasjonssang, er å velge melodien. Melodien du velger vil bestemme hele strukturen til sangen din, hvordan innholdet fordeles, og ofte hvor vellykket konfirmasjonssangen vil bli.

Musevisa eller andre klassiske barnesanger er flittig brukt som grunnlag for konfirmasjonssanger. Selv om dette også er fine alternativer, foreslår vi å benytte seg mer av muligheten. For å skape et personlig preg, kan du for eksempel benytte deg av favorittsangen til konfirmanten. Eller hva med å velge en melodi, dere sang mye i barndommen?

En utfordring når det kommer til valg av melodien, er publikummet. Med stor sannsynlighet skal sangen synges av mennesker i alle aldre. Sjeldent finner man en sang som eldstemann og minstemannen i gruppen kan like godt. Du trenger riktignok ikke la deg hindre for mye av dette. En god ide kan være å rekruttere et par mennesker du vet har for vane å lede an i sang, og gjøre de kjent med melodien.

Husk også å velge en melodi som setter riktig stemning. Mange ønsker at sangen skal skape gode stemning og ofte gjerne fremkalle litt latter. Hvis dette er ditt ønske, vil en oppstemt melodi være å foretrekke, fremfor en sakte og rørende melodi.  

Blyant som ligger på skrå

Innholdet i en konfirmasjonssang

Nå som du har valgt melodien, er neste steg å finne ut hva sangen burde inneholde. Innholdet i en konfirmasjonssang vil være ganske likt som i en konfirmasjonstale. Det er derfor fremdeles viktig å gjøre den personlig ovenfor konfirmanten. Under har vi listet opp elementer som kan tas med:

  • Hylle konfirmanten
  • Minner familien deler
  • Personlighetstrekk, sider eller interesser konfirmanten har
  • Positive sider
  • Morsomme historier eller trekk ved konfirmanten (uten at det går på bekostning av konfirmantens velvære)
  • Råd eller lykkeønskninger

Dersom du fremdeles synes det er vanskelig å få innholdet på plass, kan det være en god ide å lese artikkelen som du finner her. Mange føler også at de har for mye å si og dele. Da kan det være en god ide å se mer på hvordan man får innholdet til å passe med formatet man har valgt.

Fire personer som står i en kvadratformasjon og holder hver sin puslebrikke, klare til å sette den sammen.

Hvordan lykkes med konfirmasjonssangen?

Hvis du nå har valgt både melodi og innholdet i sangen, er det fremdeles noe kritisk som mangler. Du er nødt til å sette de ulike delene sammen, slik at det blir en vellykket sang som kan fremføres.

Det første du burde tenke over i denne delen av skriveprosessen er at sangformatet er trangt og krever flyt. Selv om du har mye du vil dele i sangen, er det beste ofte å holde det enkelt. Se tilbake på sangen du har valgt og mimiker måten denne er lagt opp på. Se på hvor mange stavelser linjene i den originale sangen inneholder, og bruk likt antall stavelser i dine linjestrofer. Når det kommer til rim, kan du også med fordel følge rimestrukturen til originalsangen.

Det kan være en god ide å synge teksten høyt underveis. På denne måten kan du hele tiden holde kontroll på hvordan setningene høres ut, samt om de passer sammen med melodien og hverandre. Syng sangen når den er ferdig også, gjerne i lag med noen av de andre gjestene.

Mann som holder en plakat, det er en stor rød firkant som han holder med begge hender

Din Taleskriver hjelper deg gjerne!

Personlige sanger kan være utfordrende å skrive. Står du fast og får behov for hjelp? Kanskje synes du skriveprosessen rett og slett blir for vanskelig? Det er ingen grunn til å skrote drømmen om å fremføre en konfirmasjonssang. Vi i Din Taleskriver hjelper deg gjerne på veien.

Alt du behøver å gjøre er å gi oss dine tanker om konfirmanten. Tenk igjennom om du har noen innspill eller ønsker angående innhold og/eller melodi. Ut ifra dette skriver vi en konfirmasjonssang som hyller konfirmanten og gjør hele selskapet, deg inkludert, fornøyde!

Ta kontakt med oss i dag for å komme et skritt nærmere din minneverdige og vellykkede konfirmasjonssang.