Fars tale til bruden

Mange er engstelige for å holde taler. For en far er vel prestasjonsangsten i så måte knapt større enn når han skal holde en tale til datteren i hennes bryllup. En far har en unikt innblikk i en datters liv, og dette byr på store muligheter for å holde en uforglemmelig tale som gjør festen enda bedre. I denne artikkelen skal vi gi deg noen tips, slik at du kan levere best mulig.

Etter den tradisjonelle talerekkefølgen for bryllup, er du som brudens far den andre i rekken. Dette gir deg tid til å forberede deg mentalt i forkant, samtidig som du kan plukke opp gode humoristiske poenger eller spille videre på noe av tematikken toastmasteren tar opp i velkomsttalen. Denne typen improvisasjon gjør gjerne at en tale fremstår mer spontan, men du trenger ikke gjøre det.

Folk som bygger opp en tale

Tale-ABC

Det er et par enkle fallgruver du bør være bevisst på å unngå når du holder tale til bruden. Hvis du klarer å ha disse i mente under den store dagen, er sjansene gode for at det blir en langt mer behagelig affære for deg selv, brudeparet og de øvrige gjestene. Under følger tre råd.

En tale på enhet

Hold talen relativt kort

Frykt for å snakke foran store forsamlinger er svært vanlig, og noe mange sliter med. Ved å holde en konsis tale blir utfordringen mindre, og du trenger ikke være like redd for å rive i forsøket. Husk at datteren din er like glad i deg uansett, og at alle vennlige ord og lykkeønskninger tas imot med stor takk. En lang tale er ikke nødvendigvis en god tale, og ender gjerne opp utsvevende og rotete.

Om du er usikker på hvilke temaer eller livshendelser du vil ta for deg for å beskrive brudens personlighet og deres forhold, anbefaler vi deg å sette av god tid til å notere eller utarbeide et tankekart i forkant. Du kan gjerne begynne kronologisk med fødselen hennes for å skape en klar struktur. Husk at datteren din nå starter sin egen familie, og får en tileggsidentitet som ektefelle.

Forstørrelsesglass: Inneholder brudens fars tale noen ømfintlige temaer?

Unngå ømtålige tema

Et bryllup skal være en festdag, ikke en scene fra en Carl Frode Tiller-roman. Benytt for all del ikke anledningen til å sende stikk mot bruden eller å vise antipatien din mot svigersønnen din offentlig. Vitser som er litt på kanten, eller kommentarer som er ment i beste hensikt, kan for andre parter virke ufølsomme eller umusikalske.

Det er rom for humor, men er du i tvil om det gjør seg i festlokalet, ville vi strøket det. Gode gjennomlesninger og strykninger kan spare deg for mye ubehag. Du kjenner datteren din, og vet hva hun setter pris på og ikke av utsagn. Ha i mente at dette er brudeparets dag, og at feiringer foregår på deres premisser. Vær gjerne personlig i anekdotene dine, men ikke privat.

Øv på talen din

Øv

Det gamle munnhellet om at øvelse gjør mester kan virke noe forslitt, men er slett ikke uten verdi. Nervøsitet og usikkerhet har en tendens til å forsvinne når stoff innarbeides grundig, og er du ekstra nervøs kan du få et familiemedlem eller en venn til å høre deg underveis. Husk at det å holde en tale også skal være en positiv opplevelse for din del.

I vår andre artikkel om hvordan du som far taler til bruden, tar vi i større grad opp ulik tematikk du kan bygge talen rundt. Hvis du allerede har drodlet på talen en stund, men er usikker om den sitter som den skal, er det godt å vite at det finnes hjelp.

Tre skribenter som er klar til å hjelpe deg med fars tale til bruden

Vi i Din Taleskriver hjelper deg!

Om du som far sliter med å skrive en god tale til bruden, er du ikke alene. Våre erfarne taleskrivere har kompetanse innen mange sjangre, og har levert tekster til merkevarer som PWC og Coop Extra. Med vår hjelp er talen din i trygge hender. Bestill en tale fra oss i dag!