Forlovertale til brudgom

Gratulerer! Det er en stor ære å bli bedt om å være noen sin forlover. Det kommer flere oppgaver med jobben, blant annet å holde en tale. Du lurer kanskje på hva dette innebærer?  Frykt ikke det er svar å få!

Det å skulle skrive og holde en forlovertale kan være en utfordrende oppgave. Du kjenner nok brudgommen svært godt, men i skriveprosessen kan man bli usikker på mye. Skal man fortelle en spøk, bruke analogier eller fortelle en historie? Hvordan skal talen bygges opp?

Det er viktig å lage talen god tid i forkant og skrive den ned. Det er ikke verdt å risikere at man står foran mange mennesker og så begynner å bable tilfeldig i vei. Når du leser denne artikkelen er du allerede godt på vei til å finne ut hvilke elementer du bør ha med i talen din.

Stor sjekkliste, 2 menn krysser av. En mann er på stige, den andre står nede og holder en blyant

Oppbygning av forlovertale til brudgom

Alle gode tekster har en struktur, og det burde talen din også ha. Derimot er også noe av det som er mest utfordrende ved å lage en forlovertale til brudgommen å få den velstrukturert. Første skritt til å få en logisk oppbygning er å vite hvor lang talen din burde være.

Mange forlovere er usikre på hvor lang talen til brudgommen burde være. Her er trikset å huske at talen sjeldent kan bli for kort. Talen skal fremføres blant en rekke andre taler, og trenger derfor ikke å være så lang. Din jobb som forlover er å rette talen direkte mot brudgommen. Derfor burde du satse på å presentere en tale mellom ett og fem minutter.

Så nå som du har plassert tiden, er det viktigste å sørge for at talen har en rød tråd. Du kan tenke på talen som en historie. Talen kan gjerne innledes med hvordan du og brudgommen møtte hverandre. Deretter er det flere andre ting som kan inkluderes. Vi skal nå se nærmere på innholdet i talen.

Fire mennesker samarbeider om å bygge masse forskjellig, det er en klokke.

Innhold i forlovertale til brudgom

Det er ingen fasit på hva en forlovertale til brudgom skal inneholde. Det er likevel visse ting som burde være med. Det aller viktigste er at du husker at brudgommen skal være i fokus i talen, og det faktumet at han nå har giftet seg. Husk også å nevne bruden. Få gjerne frem at du er glad for å ha blitt valgt som forlover og å ønske brudeparet lykke.

Her er et par ting som burde med:

  • Introduser deg selv
  • Takk for æren av å få være forlover
  • Forklar hvordan du kjenner brudgommen og ditt forhold til han
  • Kom opp med en historie, om hvordan brudgommen er eller når du lærte om bruden? Når viste han eller du at bruden var den rette?
  • Takk brudeparet og ønsk dem det beste i fremtiden
  • Skål til paret og deres fremtid

Å følge en oppskrift på innholdet til en tale kan fort bli statisk, da det er viktig at talen har en personlig vri. Du kan gjerne også ha en litt humoristisk vri på talen, men det må være en balanse.

En person som går med megafonen opp mot munnen

Morsom eller sensitiv tale?

En forlovertale kan fort bli rørende når du snakker om det gode vennskapet og minner dere har hatt sammen. En fin måte å skape balanse på er å inkludere humoristiske elementer. Det er greit å dra vennen din ned et par hakk. Du kan for eksempel tulle med hvor forelsket han var etter å ha møtt bruden?

Det er visse ting å passe på. Du burde holde det barnevennlig, husk at det er bestemødre og av og til barn til stedet. Det er viktig å holde hvem publikum er i tankene. Derfor kan det også være greit å styre unna de aller pinligste fortellingene. Men bruk gjerne morsomme historier for det de er verdt!

Ikke overdriv humoren. Det er viktig å komme med sensitive og hyggelige innslag. Si noe hyggelig om brudgommen og hans utkårede!

Hvor mye du velger å spøke med brudgommen er litt avhengig av forholdet dere har til hverandre. Men de fleste liker å le litt! Husk å være deg selv! Hvis du ikke normalt er en til å komme med vitser, kan det raskt bli rart om du overdriver humoren. Det viktigste er å holde en troverdig tale som passer til din tale stil.

Mann som står med et stort ark. Han trykker på det.

Fremførelse

Det er mange som synes det kan være skummelt å holde tale. Det kan hjelpe å øve på fremførelsen og bli kjent med talen du skal holde. Det er tre fordeler med å lese talen høyt: øvelse, innhold og tid. Hvis du leser talen høyt, aller helst for noen andre, kan du korrigere innholdet. Det som gir mening for deg, gir kanskje ikke mening for alle andre, og da har du muligheten til å rette det opp. Å lese talen høyt er også den beste måten å finne ut hvor lang talen er blitt, så ta tiden, og juster om nødvendig.

Under selve talen er det også et par ting du bør huske på. I et bryllup serveres det av og til alkohol, men husk å ikke bli for full til å levere talen på en god måte. Det er lov å være nervøs, men husk at det å rote det litt til går helt bra. Ofte legger man godt merke til det selv om man glemte noe, men det er sjeldent andre legger merke til det. Det er også garantert noen i salen som bare er glade for at de ikke står der du står nå.

Det å gi en god fremførelse er avhengig av talen du skal holde den ut ifra. Så fokuser først på å skrive en best mulig tale i forhold til struktur, lengde og innhold. Gå deretter tilbake å forbered deg!

Tre skribenter som holder hver sin PC, de ser fornøyde ut

Få hjelp med talen din

Du kjenner antageligvis brudgommen ganske godt, men det er ikke noe rart hvis du synes det er utfordrende å skrive talen. Talen skal være strukturert riktig, ha et godt innhold og være både rørende, morsom og personlig.

Dersom du opplever vanskeligheter med å finne inspirasjon, eller synes det er vanskelig å få en god struktur, kan Din Taleskriver hjelpe deg. Du trenger bare gi oss noen ord om ditt vennskap med brudgommen, og så skriver vi talen for deg. Du vil få en tale som blir husket, respektert og tenkt godt om i fremtiden.

Bestill din forlovertale til brudgommen i dag.