Gode råd til konfirmanten 

En konfirmasjon kan være et svært rørende øyeblikk for en forelder eller en besteforelder. Man blir minnet på den lille gullungen som løp rundt mellom beina dine og ville sitte på fanget ditt når hen står foran deg i finstasen og nærmer seg voksenlivet. 

Enten du er forelder, besteforelder, eller et annet nært familiemedlem så vil du helt sikkert holde en fin tale til ære for konfirmanten din. Du klarer helt sikkert å komme på mange gode minner du kan snakke om, og hvor flott du synes konfirmanten er. Men kanskje du vil komme med noen gode råd for fremtiden også? 

Ikke vær for allvitende 

Det er en kjempefin ting å ville gi konfirmanten din noen råd for fremtiden. Det er en måte å vise hvor glad du er i hen, og viser et ønske om å ville hjelpe og støtte vedkommende i årene som kommer også. Men de fleste av oss vet godt hvor stae tenåringer kan være, og hvordan de ofte tror de vet alt! 

Derfor er det viktig å huske på å ikke virke for allvitende. Det kan være lurt å unngå fraser som «du må», «ikke gjør sånn» eller antyde at hen burde høre på deg fordi du er eldre og vet best. Det kan fungere hvis du gjør det på en morsom måte hvor det er åpenbart at du tøyser, for det blir en annen sak. Pass også på å bruke eksempler på situasjoner hvor tenåringen har dummet seg ut som «bevis» på at du har rett, for det vil mest sannsynlig bare gjøre hen sint eller lei seg. 

Konfirmasjonstale

Gjør det personlig 

Det at du ikke burde bruke eksempler på situasjoner hvor konfirmanten har dummet seg ut, betyr ikke at du ikke kan gjøre rådene dine personlige. Tvert imot, kan det være veldig fint om du gir råd som passer spesifikt til din konfirmant, så lenge du gjør det på en positiv måte. Hvis du gir eksempler på hvor empatisk tenåringen er, så kan det være fint å avslutte med at de bør huske på å tenke på seg selv noen ganger også, for eksempel. 

Dette er også en god mulighet til å dra inn litt humor, hvis du føler at anledningen passer seg til det. Kanskje du kan referere til en intern spøk dere har fra før av, eller fortelle om noe dere har opplevd sammen som var morsomt, og bruke det i forbindelse med rådet du vil gi. Det er mange muligheter, og det er lite du kan gjøre feil så lenge du er litt påpasselig med tanke på den sensitive tenåringen din! 

Få hjelp 

Enten du sliter med å få skrevet talen du skal holde for konfirmanten, eller du har skrevet en, men vil at noen skal se over den og eventuelt redigere den så den blir enda bedre, så trenger du ikke se lengre. Din Taleskriver hjelper deg gjerne! 

Vi har tekstforfattere på vårt team som har lang erfaring med taleskriving, og vi har hjulpet mange foreldre og besteforeldre med å perfeksjonere konfirmasjonstaler til barna og barnebarna deres. Det gjør vi mer enn gjerne for deg også, så ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat, og finn ut hvordan vi kan hjelpe deg!