Holde tale?

Det å skulle holde tale kan føles litt skummelt. Enten du skal tale i et bryllup eller på et julebord, er det greit å vite hvordan talen blir best mulig. Vi gir deg noen tips!

Skal du holde tale? Det er mye som skiller en god tale fra en dårlig tale. Du trenger imidlertid ikke å ha mye erfaring med å holde taler for at resultatet skal bli bra.

Vi skal her se nærmere på hva som skal til for å lykkes med å holde tale.

Hvordan skrive tale

Ulike typer taler

Det finnes en rekke ulike taler. Dersom du skal holde tale i privat sammenheng, er det kanskje snakk om en konfirmasjonstale eller bryllupstale.

Noen taler holdes for offentlige forsamlinger, som for eksempel en 17. mai tale på skolen. Det finnes også politiske taler og andre former for taler.

 • Tale i bryllup
 • Konfirmasjonstale
 • Jubileumstale
 • Tale i begravelse eller minnestund
 • Bursdagstale
 • Takk for maten-tale
 • Tale på julebord og firmafest
 • Politisk tale
 • 17. mai tale

Uansett hva slags tale du skal holde, vil tipsene vi skal presentere være relevante. Sørg for at talen din blir best mulig.

Tale som har flere sider

Hvordan skrive tale?

Mange sliter med det kanskje mest grunnleggende steget før de skal holde tale, nemlig å skrive talen. Det å skrive tale kan by på mange utfordringer.

Først og fremst har du kanskje skrivesperre eller mangler inspirasjon. I tillegg kan det være vanskelig å vite hvordan en tale bør bygges opp.

Det kanskje viktigste å tenke på, er at talen din bør ha en logisk struktur og en rød tråd. Dette gjelder enten det er en politisk tale eller en bryllupstale.

Lag gjerne en disposisjon med stikkord først, og jobb videre med talen derfra. Dersom du sliter veldig med talen, kan en taleskriver hjelpe deg.

Blyant som ligger på skrå

Hjelp til å skrive tale

En taleskriver har erfaring med å skrive taler til en rekke ulike anledninger. Dersom du skal holde tale og sliter med å skrive den selv, kan dette være redningen.

Med hjelp fra en taleskriver kan du være sikker på at talen din får høy kvalitet, og at den samtidig får en god, logisk struktur.

Siden taleskriveren kan ta utgangspunkt i dine idéer og stikkord, blir talen både personlig og unik – selv om du ikke skriver den selv.

Mann som holder en plakat, det er en stor rød firkant som han holder med begge hender

Slik lykkes du med å holde tale

Det å holde tale kan føles litt skummelt, spesielt om du ikke har gjort det før. Mange er nervøse og gruer seg for å snakke foran en forsamling av mennesker.

Når du skal holde tale er det først og fremst viktig å puste med magen. Pass også på at du ikke snakker for fort. 

Holder du en morsom tale er det også viktig å ha en pause på rundt fire sekunder når et morsomt poeng er servert. Dette gir publikum rom for å le før du fortsetter talen.

Det kan også være greit å øve seg på talen på forhånd, slik at du kan den mest mulig utenat. Skal du holde tale er det imidlertid ingen skam å ha med seg talen på en huskelapp.

 

 • Husk å puste med magen!
 • Ikke snakk for fort
 • Ha noen sekunders pause når publikum skal le
 • Lær mest mulig av talen utenat
Dame som ler av morsom konfirmasjonstale

Hvor lenge bør du holde tale?

En tale blir sjelden for kort. Stort sett er det greit å sørge for at talen ikke overstiger mellom ett og fem minutters varighet. En veldig lang tale kan bli slitsom å lytte til for publikum.

Et tips er å holde tale for deg selv mens du tar tiden med en stoppeklokke. Da kan du sjekke at talen ikke blir for lang eller for kort.

Mann med kappe

Morsom tale

Det er mange som ønsker å holde tale med et snev av humor. Humor er kanskje noe som er subjektivt, så det kan være en fordel å kjenne sitt publikum.

Holder du tale for kameratgjengen vet du kanskje nøyaktig hva som får dem til å trekke på smilebåndet. Taler du for kollegaer i et større firma, er det kanskje litt verre.

Det er imidlertid ikke så mye som skal til for å lage en morsom tale. Du kan for eksempel inkludere noen vitser, eller lage en tale som rimer.

En tale kan også bli presentert i form av en sang. Du kan holde tale som er basert på en kjent melodi, og legge på egen tekst. Velg helst en melodi som alle i selskapet kan.

Hvordan skrive tale

Bestill tale i dag

Dersom du skal holde tale er det naturligvis ønskelig at denne blir best mulig. Talen bør ha en rød tråd, den skal ikke være for lang og den bør fremføres i et passelig tempo.

Hvis du er usikker på hvordan du skal skrive talen din, kan Din Taleskriver hjelpe deg. Vi skriver alt fra konfirmasjonstaler til bryllupstaler. Alle taler er unike og laget fra bunnen av.

Vi skreddersyr talen din slik at den blir tilpasset anledningen. Del gjerne dine ønsker og idéer med oss. Da kan vi sørge for at talen blir mest mulig personlig.

Bestill din tale nedenfor – vi leverer talen til deg i løpet av kort tid!