Hvordan lage en sang?

Skreddersydde sanger har nærmest blitt en tradisjon på store dager i Norge. Enten du skal feire konfirmanten, hylle brudeparet eller skape god stemning på julebordet – egenkomponerte sanger har blitt et fast innslag i programmet. Men hvordan går du frem og hva må du tenke på?

Hvilken melodi skal du velge? Hva kan du ta med av anekdoter og hva sømmer seg? Å lage en sang er enklere sagt enn gjort, men med de rette teknikkene kan sangen løfte stemningen på festen. Vi har satt sammen noen gode tips og råd til de som skal lage en sang til neste begivenhet.

Sjekkliste for å skrive sang

Hvordan lage sang til bryllup?

Vil du hylle brudeparet på den store dagen? En god og velskrevet sang kan erstatte den tradisjonelle talen og vil være et friskt pust på festen. Her er det mulig å bruke en kombinasjon av humor og alvor, noe som vil høste stor applaus fra både gjester og brudeparet. 

Det er viktig at sangen ikke er for lang og at brudeparet synes det er greit med et musikalsk innslag. Det er ikke alle brudepar som ønsker bryllupssanger i sitt selskap – dette må respekteres. Men heldigvis synes de fleste brudepar det er hyggelig å bli hedret gjennom sang og morsomme minner.

Vanligvis er det foreldre, brudepiker eller forlovere som står bak sanger i bryllup. Sangen kan enten være dedikert til bruden eller brudgommen, men den andre parten bør også nevnes mot slutten av sangen. Foreldre skriver gjerne en sang om minner fra barndommen, mens venninner eller kamerater kan trekke inn morsomme anekdoter fra ungdoms- eller studietiden. 

Bryllupsdagen kan være stressende og dette er en begivenhet som er nøye planlagt. For å sikre god stemning må du være klar over hva brudeparet tåler og hva som sømmer seg. Historier fra ville fester, ex-kjærester og singellivet blir ikke alltid tatt like godt imot. Fokuser på minner som er morsomme for alle, og ikke vits på brudeparets bekostning.

Samarbeid om å lage sang

Slik lager du sang til konfirmanten

Sanger og konfirmasjon går hånd i hånd. De siste årene har bruken av egenkomponerte sanger i konfirmasjoner eksplodert, og det er ikke uvanlig at konfirmanten får mer enn en sang på den store dagen.

Konfirmasjonssanger kan skrives av både foreldre, søsken, besteforeldre, faddere, tanter og onkler. Det kan være lurt å orientere seg med konfirmantens foreldre før du lager en sang, slik at ikke konfirmasjonen blir fylt opp med for mange sang bidrag. Spør gjerne hvilken melodi foreldrene har tenkt å bruke for å unngå dobbelt opp. 

En sang til konfirmanten inneholder vanligvis historier fra barndommen og personlighetstrekk. Men den kan også gi noen gode råd og livsvisdom. Her er det kun fantasien som setter grenser, men sørg for at konfirmanten ikke føler seg latterliggjort eller blir pinlig berørt – det er ikke alle barndomshistorier konfirmanten ønsker å få gjenfortalt.

Når det gjelder melodi kan du godt velge en barnesang og gjerne konfirmantens favoritt fra barndommen. Disse sangene bygges ofte på rim, men pass på at du ikke fokuserer så mye på rimet at sangen ikke lenger er personlig og skreddersydd. Om det skal synges mange sanger gjennom selskapet, gjør du lurt i å holde din versjon kort og enkel.

Person som lager sang til konfirmasjon

En sang til julebordet skaper god stemning

Julebordet er ikke komplett uten musikk og sang, men hvorfor ikke synge en egenkomponert sang? Enten du skal holde julebord med venner eller familie, pleier det som regel å bli satt av tid til julesanger utover kvelden. Men en skreddersydd sang kan løfte stemningen flere hakk og underholde alle rundt bordet.  

Det er lett å finne en melodi når sangen skal fremføres på julebordet. Her er det naturlig å bruke en kjent julesang, men pass på at toneleiet ikke ligger for høyt. Sangen kan inneholde morsomme historier om gjestene, samtidig som den takket for året som har gått. Hvis julebordet holdes med venner, kan du inkluderer noen ord fra opplevelsene dere har hatt sammen det siste året. 

Igjen er det viktig å velge innhold med omhu. Selv om det kan være fristende å ta opp historier og hendelser fra andre fester, bør sangen aldri gå på bekostning av andre i rommet. Du bør kjenne gjestene godt og vite hva som sømmer seg og hva som bør utelukkes.  

Sanger til julebordet behøver ikke å være humoristiske, men heller hylle gjestene rundt bordet, minner, opplevelsene dere skal ha og den gode maten. Disse sangene er ofte koselig fremfor humoristisk, selv om det naturligvis er mulig å kombinere virkemidler.

Mann som ser på sangtekst

Hyll jubilanten med en sang

Fyller noen du kjenner år? En bursdagssang kan høste enorm jubel fra gjester og jubilanten selv. Bursdagssangen handler ofte om bursdagsbarnet selv og hvordan det er å bli eldre, men kan også basere seg på forholdet mellom gjesten og jubilanten.

Bursdagssanger er ofte en kombinasjon av humoristiske innslag og minneverdige begivenheter. Målet er å hylle den som feirer år, og derfor er det sjeldent at pinlig øyeblikk blir nevnt i sangen. Vanligvis rettes fokuset med den epoken bursdagsbarnet nå går inn i – for eksempel 20-årene, 40-årene, 50-årene og så videre.

Hvem som skriver sangen, avhenger av jubilantens alder. Foreldre, ektefeller, barn eller barnebarn står vanligvis bak leveringen, men det er heller ikke uvanlig at venner og gamle kjente setter sammen en sang for bursdagsbarnet.  

Melodien bør være rettet mot målgruppen og barnesanger egner seg vanligvis best. I et bursdagsbesøk finner vi gjester i alle aldre. For å sikre at alle kan ta del i allsangen må du velge en kjent melodi. Med en egenkomponert bursdagssang gir du jubilanten et minne for livet. 

Legger til sangtekst

Dette må du huske når du lager sang til fest 

Først og fremst må du bestemme deg for om dette skal være en allsang eller en egen fremførelse av deg. Hvis hele selskapet skal synge for hedersgjesten, er det viktig at du velger en melodi som flere kjenner til. Dersom du er i tvil er det mulig å spille av en liten del av sangen rett før fremførelsen, dette vil nok vekke minner. 

Tenk gjennom målgruppen og gjestene i selskapet. Det er ikke sikkert at venninnegjengen på 20 år kan melodien til en 80-talls slager, akkurat som at gjestene i en konfirmasjon ikke nødvendigvis kan melodien til konfirmantens favorittsang. Finn en kjent melodi som er lett å huske og som gjesten mest sannsynlig kan fra før av. 

Videre må du sikret at alle gjestene får en utskrift av sangteksten. Denne kan for eksempel plasseres under tallerkenen før gjestene har satt seg. Vil du at sangen skal være en overraskelse? Da bør du dele ut teksten rett før sangen skal starte. Til slutt er det viktig at du går gjennom sangen mange ganger før den store dagen.  

Selv om ord og rim høres bra ut i hodet eller ser greit ut på papir, er det ikke alltid ordene fungerer like godt i virkeligheten. Syng gjennom sangen flere ganger og finpuss partier som ikke passer helt med melodien. Få gjerne hjelp fra en venn eller et familiemedlem til slutt, da de kan høre ting du gjerne ikke plukker opp etter å ha hørt sangen flere ganger.

Få hjelp med å lage sang

Vi hjelper deg med å lage en sang

Trenger du hjelp med å lage en sang til konfirmanten eller brudeparet? Eller kanskje du vil lage en sang til julebordet med familien eller firmafesten med jobben? Uansett hva anledningen måtte være, kan vi i Din Taleskriver hjelpe deg med å formulere den perfekte sangen for begivenheten.

Alt du behøver å gjøre er å gi oss informasjon om hvem sangen skal skrives til. Skal sangen være til en spesifikk person som bursdagsbarnet, konfirmanten eller et brudepar? Da setter vi pris på noen stikkord om personlighet og hva du ønsker å få frem om jubilanten.

Hvis du har noen idéer eller spesielle ønsker, jobber vi naturligvis ut ifra disse. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og kan sikre en minneverdig sang som løfter stemningen i selskapet. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om hva vi kan tilby, eller bestill din sang allerede i dag. Din Taleskriver står klar til å hjelpe!