Hvordan lage sang?

Ønsker du å hylle noen med en hjemmelaget sang? Enten det er snakk om dåp, konfirmasjon, bursdag eller et annet jubileum, kan en selvsnekret sang være akkurat det som trengs for å skape god stemning. Dette er en krevende oppgave, men med noen tips i baklommen kan hvem som helst lykkes. 

Før du påtar deg den store oppgaven er det lurt å dobbeltsjekke at hedersgjesten faktisk ønsker seg en sang. I konfirmasjoner og bursdager pleier sanger å være et positivt innslag, men det er ikke alle som ønsker hjemmelagde sanger i bryllupet sitt. 

Når du har fått grønt lys er det på tide å starte. Jo tidligere du begynner, desto bedre blir sangen. Men hvilken melodi skal du velge? Hva skal sangen inneholde? Hvordan bygges den opp?

I denne artikkelen har vi samlet noen gode tips og råd slik at du enkelt kommer i gang med låtskrivingen.  

Sjekkliste for sang

Hvordan bygges sangen opp?

Når låtskrivere produserer sanger, forholder de seg ikke til lover og regler. I sangskriving er alt lov, men når du jobber med en fastsatt melodi blir det andre spilleregler. Rytme, takt, stavelser og tekstlinjer må harmonere med den opprinnelige melodien. Nettopp derfor kan det være vanskelig å skrive jubileumssanger uten tidligere erfaring. 

Nøkkelen er å velge en melodi som gjør jobben lettere. Hvis du tenker tilbake på andre sanger fra konfirmasjoner og bursdager, har du nok vært borti melodier som Musevisa, Bamsens Fødselsdag, Gøy på landet, Teddybjørnens vise og Jungelvisa. 

Grunnen til at mange velger akkurat disse melodien skyldes helt enkelt at det er kjente melodier både små og store har et forhold til. Utfordringen er dog at flere av sangene har relativt korte melodilinjer, noe som betyr at du må komme med et nytt utsagn i hver eneste linje – dette blir fort vanskelig.  

Har du muligheten til å styre unna Musevisa og Teddybjørnens vise, blir det lettere å skape en sang med god flyt og godt innhold. Jo lengre melodilinjene er, dess lettere er det for uerfarne låtskrivere å få med alt de ønsker å si. 

Samarbeid om sang

Hva skal sangen inneholde?

Når melodi er på plass, kan du starte å tenke gjennom innholdet. Hva ønsker du å få med? Her kan det være lurt å ta utgangspunkt i et tankekart. Skriv ned alt du kommer på av minner, historier og opplevelser. Etter hvert vil du se et mønster og det blir lettere å bygge opp sangen.

La gjerne tankekartet ligge å modne i noen dager før du går tilbake og ser på idéene. Hva kan krysses ut og hva passer til sangen? Når du har hovedpunktene skrevet ned, vil du også ha et godt utgangspunkt og et perfekt rammeverk for sangen.

Hvis du synes det er vanskelig å oversette minner til sangtekst, kan det være lurt å skrive sangen som tale. Dette forutsetter naturligvis at du har god tid på deg, men når du skriver innholdet som en tale vil du være helt sikker på at alle poenger og budskap kommer med. 

Deretter kan du begynne å jobbe strukturert med et hovedpunkt og et vers. Sanger skal som regel rime, men du trenger ikke å rime hver eneste setning. Annethvert rim på først og sist setning i et vers kan også være en god løsning. Finn gjerne frem en ordbok med rim og synonymer dersom du står fast.

Person som utarbeider sangtekst

Gå sammen med andre

Det er en stor oppgave å skrive gode sanger. Hvis sangen skal hylle bursdagsbarnet eller konfirmanten, kan det være lurt å gå sammen med andre gjester, venner eller familiemedlemmer. Sammen kan dere finne frem flere minner og historier. 

I konfirmasjoner er det ikke uvanlig at tanter og onkler går sammen for å skrive sanger. Til bursdagsbarnet kan gjerne hele vennegjengen være med. Ofte er det ikke selve skrivingen som er vanskelig, men heller det å komme på idéer til innhold.

Sett av en kveld til idémyldring hvor alle får komme med egne anekdoter, minner, historier og personlighetstrekk de forbinder med hedersgjesten. Kreative oppgaver blir ofte best når flere jobber sammen og kaster ball.

Mann med kappe på

Finpuss og skreddersy 

Det aller viktigste når du skriver en sang er å holde fast på den normale ordstillingen. Det kan være fristende å bytte om på ord for å skape nødrim, men dette lønner seg sjeldent. De som ser teksten for aller første gang, faller lett ut av sangen når ordstillingen er unaturlig. 

Det samme prinsippet gjelder rytme og takt. Igjen kan det virke lettere å bytte om på stavelser for å få teksten til å rime, men dette skaper forvirring. En god sang er enkel å synge – selv for de som aldri har hørt teksten før.

Hold deg til naturlige rytmer, vanlige stavelser og trykk. Slik skriver du en god og gjennomført sang. Er du usikker? Syng mens du skriver. Når du prøvesynger hører du gjerne «feil» og rare formuleringer på en annen måte enn når du skriver. 

Dersom du jobber sammen med andre er det lurt å sende sangen rundt slik at alle får komme med sine meninger og idéer. Kanskje ser de noe du ikke har sett? Dette er tross alt en kreativ prosess og det finnes mange måter å løse oppgaven på.

Legger til elementer i sang

Øv, øv og øv

Når sangen er ferdig, gjelder det å øve gjennom den flere ganger. Husk at du skal ta styringen og fortsette sangen dersom noen gjester faller ut. Forsamlingen vil se til deg som forsanger. Derfor er det viktig at du er stødig, spesielt hvis det er enkelte avsnitt som skiller seg fra den originale rytmen til melodien. 

Hvis du synes det er ukomfortabelt å være forsanger kan du igjen gå sammen med andre å øve. Dersom flere har tatt del i prosessen kan alle øve seg på fremførelsen. Jo fler stødige sangere du har i ryggen, dess lettere er det for resten av forsamlingen å henge med. 

Til slutt er det viktig å huske på at sangen ikke trenger å være perfekt. De morsomste sangene er ofte de med små feil og noen ulogiske vendinger. Så lenge det er mulig å hente seg inn igjen, kan slike situasjoner skape latter i lokalet.

Sang på nettbrett

Tips til sangskriving 

1. Velg en melodi som er enkel å jobbe med, men som samtidig passer til anledningen. Husk at det ofte er de eldste som synger høyeste og derfor lønner det seg å heller legge til rette for de eldre enn de yngre. Men det beste er likevel om du finner en melodi alle kan.  

2. Jo tidligere du starter prosessen, jo bedre blir sangen. En god sang skrives ikke på en dag og du skal gjerne gå gjennom den flere ganger før du er fornøyd. Husk at du også trenger tid på å øve deg, da det er du som skal ta styringen. 

3. Hold deg til vanlige stavelser, trykk, rytmer og ordstillinger. Ikke bytt om på ordstillingen for å skape nødrim. Dette blir forvirrende for gjestene og det blir vanskelig å henge med i sangen. Bruk heller en ordbok med synonymer og rim dersom du står fast.

4. Hvis det er vanskelig å komme på innhold, anbefaler vi at du først skriver sangen som en tale. Da er det lettere å få frem hovedpunktene og budskapet du ønsker å formidle. 

Bokser med dialog

Din Taleskriver hjelper deg med sang

Det er ikke til å stikke under en stol at sangskriving er en stor utfordring. Alle kan klare å skrive gode sanger, men det krever tid, engasjement og et godt øye for tekst og rim. Blir oppgaven for stor? Da kan Din Taleskriver hjelpe deg.

Vi har skrevet mange sanger til ulike jubileum, og vi vet hva som må til for å skape en vellykket melodi. Din Taleskriver kan skrive sangen fra bunn, eller hjelpe deg med å ferdigstille en påbegynt tekst.

Alt du trenger å gjøre er å gi oss noen stikkord til hva sangen skal inneholde. Har du ønsker til melodi? Da skriver vi basert på dette. Din Taleskriver gir seg ikke før du er fornøyd og sikrer at sangen kommer frem i god tid før selskapet. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat!