Hvordan skrive en 17. Mai Tale?

Har du blitt bedt om å skrive en 17.mai tale? 17.mai taler har få krav til struktur, derimot er det ofte store forventninger til både innholdet og talen selv. Finn ut hvordan du kan lykkes med talen din!

På den store nasjonaldagen er taler en ting som følger med og som mange også ser frem til. Enten du skal holde talen din for skolen, elever, en forening eller selve byen, er du i godt selskap på denne dagen, for selve Kongen skal holde tale i dag. Du er derimot heller ikke alene om du opplever nervøsitet eller skrivesperre rundt oppgaven du har blitt gitt.

I denne artikkelen vil vi gå igjennom hvordan du skriver en vellykket 17.mai tale. Forhåpentligvis er du bare et par minutter unna å løfte skrivesperren og kunne glede deg til å feire dagen!

Mann som sitter på en stabel med bøker og skriver på PC

Forberedelse kan være nøkkelen

Et godt sted å starte når man skal skrive en 17.mai tale er ved å reflektere litt rundt hvorfor du skal holde tale på denne dagen og hvem du skal holde den for. 17.mai taler vil holdes rundt om i hele Norge, og det er vanskelig for oss å vite, hvem nøyaktig ditt publikum vil være. Men vi vil prøve vårt beste å dekke over noen hovedkategorier.

Begynn gjerne med å tenke over alderen på mottakerne. Skal du holde en tale på for eksempel en skole, kan det være avgjørende for innholdet i talen din. For barn handler 17. Mai ofte mer om haugevis av is, godterier, å gå i tog og morsomme leker. Derfor kan du appellere til disse tingene med den store dagen. Hvis publikummet derimot består primært av voksne, kan man rette seg mer mot den historiske betydningen av denne dagen. Språkbruken din bør også tilpasses i forhold til mottaker gruppen.

Etter det er det greit å tenke på størrelsen på publikummet. Skal du holde en tale for en by, et bygdetun eller en privat forekomst? Det er en fordel å gjøre talen din relevant for menneskene du snakker til. Da blir den raskere personlig, interessant og minneverdig.

I forberedelsedelen av skrivingen din, kan du også tenke gjennom om du ønsker inspirasjon til talen din. Du kan for eksempel la deg inspirere av kongens tidligere taler? Det kan være greit å se på andres taler på dette stadiet, og legge dem bort under selve skrivingen. Da får du alle fordelene med å la seg inspirere, samtidig som du unngår å kopiere.

Et forstørrelsesglass som ligger på skrå

Innholdet i 17.mai talen

Innholdet i en 17.mai tale dreier seg naturligvis om selve nasjonaldagen og alt det positive som følger med. Hvis du ønsker å gjøre talen best mulig, er det fint å la talen inneholde et poeng. Den letteste måten er å finne seg et tillegstema eller et budskap.

For å finne ditt tema, kan du begynne å se på det som finnes i nyhetsbilde. Det er lettere å spille på det som er relevant for tiden vi lever i. I en av kongens taler snakket han for eksempel om mangfold og inkludering. Dette er veldig relevant. Da kan du eksempelvis spille videre på at 17.mai er en dag for alle nordmenn å feire, uavhengig av rase, legning eller kjønn.

Nasjonaldagen er en dag hvor det er lov å holde inspirerende taler. Pass på at du allikevel har troverdighet i forhold til budskapet du velger. Prøv å finne et tema som du selv er emosjonelt knyttet til eller engasjert i. Dette skinner igjennom!

Fire mennesker samarbeider om å bygge masse forskjellig.

Strukturen i talen

Som vi nevnte finnes det ikke noen fasitsvar når det kommer til struktur i en 17.mai tale. Ulike taler kan være lagt opp svært ulikt. Hvordan talen din blir bygd opp avhenger av innholdet i talen din og temaene du valgte. Men, det er fremdeles et par ting det kan være greit å huske på.

En 17.mai tale er en tale som mange har forventninger til. Et nyttig verktøy for deg som kan holde en slik tale, kan være å gjøre deg bedre kjent med det retoriske virkemiddelet kairos. Dette handler om å treffe det ”rette øyeblikket” med momentene du har med i talen din.

De gode talene har ofte til felles at de har en rød tråd. Det gjør det lett og behagelig for publikum å følge deg gjennom talen din, uten å bli lei eller gå glipp av viktige poenger. Det kan også være fornuftig å etterlate publikum med en god følelse på denne glade dagen. Hvis du har med tunge eller tristere temaer i talen din, plasser dem i midt-delen av talen. Og husk å ønske alle gratulerer med den store dagen!

Tre skribenter som holder hver sin PC, de ser fornøyde ut

Ønsker du hjelp med din 17. Mai tale?

Nå vet du mer om hva som skal til for å skrive en god 17.mai tale. Det kan derimot fremdeles være veldig utfordrende å skulle gå i gang med å skrive selve talen. Kanskje vet du at du ønsker en nasjonalromantisk, inspirerende og motiverende 17.mai tale med temaet inkludering, men aner ikke hvordan du skal oppnå det?

Din Taleskriver har lang erfaring med å skrive unike og skreddersydde taler. Ved hjelp av dine ønsker og retningslinjer, kan vi sammen skrive talen du drømmer om å holde.

Bestill talen din hos oss i dag, og få en tale som blir et gledelig tilskudd på den store dagen!