Hvordan skrive en sang?

Å skrive en sang kan gjøres på uendelig mange måter. Det er opp til deg som person å bestemme hva sangen skal handle om, hva som er viktig i sangen, og hvordan du vil jobbe. Ting man må ha på plass er melodi, tekst og komposisjon. Det er opp til hvert enkelt hvor man begynner.

Noen begynner med teksten og lar den naturlige flyten skape melodien, mens andre lager melodien først og tilpasser ordene til den. Man kan velge å skrive tittelen først og så forme teksten ut ifra budskapet bak tittelen, eller man kan skrive tittelen til slutt. Kun fantasien setter grenser.

Det kan være du har et tema du vet du vil skrive om, og har enkelte nøkkelfraser, eller det kan være du stiller helt blankt og bare vet du vil skrive en sang. Det trenger ikke bety noe, i og med at sang og lyrikk er veldig personlige og vidt forskjellige verker, og alle av dem er like gyldige.

En sang består av flere puslebrikker

Hvordan er en sang bygd opp?

En sang kan bygges opp på alle mulige måter, men en typisk sang er bygget opp av forskjellige blokker med tekst, kalt vers og refreng, og har gjerne en innledning og en avslutning. Refrenget kommer igjen mellom versene, som stort sett vil være ulike, for å få et brudd.

En innledning til en sang kan inneholde klipp fra filmer eller serier som passer til temaet, det kan være fine forord, det kan være opptelling av trommisen, eller hva som helst annet du velger å identifisere deg med for førsteinntrykket av sangen din. Du kan også bare begynne rett på.

Første vers etablerer hovedpunktene du vil få frem, hvis du har et budskap, eller inneholder starten på historien du eventuelt prøver å fortelle. Her vil man sette opp til første refreng og et andre vers som ofte kan bli hovedfokuset, iallfall når det går mot andre refreng, hvor sanger ofte topper seg.

Dette er også veldig personlig, og er bare et eksempel på en oppbygning av en veldig typisk sang. Hvordan du velger å bygge opp din sang er avhengig av hva du vil synge om, og hvilket budskap du har. Det er veldig fritt, så bygg opp sangen din akkurat slik som du vil at den skal være.

Du kan lage en egen sang

Du kan lage en egen sang

Alle kan lage en egen sang, også du. Hvis du har noe på hjertet, er det bare å sette i gang å undersøke og skrive ned tanker for å orientere deg i oppstarten av et nytt prosjekt. Det finnes enkle og gode verktøy for å både skrive, ta opp, og produsere sanger i dag, som alle kan bruke.

En god mikrofon vil hjelpe på kvaliteten i videre produksjon, men trenger ikke å stoppe deg fra å lage en sang. Det kan hende du har et tema du brenner for og som du vil skrive om, eller det har skjedd noe som du må få ut tankene om. Uansett hvilken grunn du skulle ha, er det bare å gjøre det.

Både opptak- og redigeringsverktøy har kommet så langt at alle kan bruke dem, og det finnes gratisalternativer som fungerer veldig godt. Man trenger ikke å ha masse dyrt utstyr bare for å begynne, og det er bare å sette i gang på en helt vanlig datamaskin.

En tale som ligger på en PC

En rimordbok kan hjelpe

Sangtekster kan likevel være vanskelige å formulere. En rimordbok er hjelpsom for å få linjer til å henge sammen og gi mening. Man vil skape en flyt og det er ikke alltid man treffer helt hvis man bare sier ting slik man enten ville skrevet det, eller sagt det i daglig tale.

Man kan også bruke synonymordbøker og vanlige ordbøker for å få litt mer liv i tekstene sine. Mange sliter med å få tankene sine ned på papir, selv om de har tanken i hodet, og skjønner hvor de vil. Det går også an å synge uten å skrive egne tekster, eller omvendt. Man trenger ikke gjøre alt selv.

Med gode hjelpemidler blir tekstene bedre, og mange av de beste sangene i verden tar i bruk gode ordspill som bygger på rim og synonymer og generelt godt språk. Klarer man å skildre noe på en god måte i forhold til sjangeren man arbeider innenfor, er man godt på vei.

Motta hjelp til å skrive sang

Vi hjelper deg med teksten!

Å skrive sangtekster er som sagt ikke alltid like lett. Det kan hende du har en tanke i hodet som du ikke klarer å skildre i formen av en sangtekst, eller du har en melodi som du ikke helt klarer å tilpasse ordene dine til. Vi har gode skribenter som kan hjelpe deg med å skrive en god sangtekst.

En god sangtekst er preget av gode formuleringer og ordvalg som på en måte setter ting litt på spissen. Man vil bli grepet av musikken, og man vil føle ordene som enten nydelige, hardtslående, morsomme, eller hva det nå skulle være man prøver å oppnå. Alle sjangre er avhengige av språk.

Gode skribenter med gode rutiner og verktøy som kan hjelpe deg med ditt prosjekt, enten fra bunn, eller med redigering av eksisterende prosjekter. Så holder du på med en sang, eller har lyst til å starte å jobbe med en sang, kan vi hjelpe deg med å skrive dine tekster.