Hvordan skrive en tale? 

Det kan kanskje virke enkelt å skrive en tale, men når man først setter seg ned og skal skrive en, så er det ofte vanskeligere enn man trodde. Skal den være morsom eller seriøs? Personlig og rørende eller mer standard? Kort eller lang? Denne artikkelen kan nok hjelpe deg i gang! 

Det er flere spørsmål man bør spørre seg dersom man har fått i oppgave å skrive en tale. Viktige ting å tenke på kan være settingen talen skal holdes i, forholdet ditt til personen(e) du skal holde talen til og stemningen til eventen. Hvis det likevel viser seg å være for mye hodebry, så finnes det hjelp! 

Få oversikt 

Det aller første du bør gjøre, er å få en oversikt over hva slags tale du skal skrive. Begynn med hvilken anledning det er snakk om. Det er veldig forskjell på en tale fra far til bruden, og en julebordstale til jobben din. I dette, vil du også vite hva forholdet ditt er til personen(e) på eventen, som vil hjelpe deg med å vite hvor personlig du kan være i talen din. 

Disse tingene vil også ha en innvirkning på hvorvidt det passer seg å være humoristisk eller mer seriøs. Det er for eksempel noen far-datter-forhold hvor det passer seg å være mer morsom og tøysete i en tale til bruden, mens i andre forhold kan det bli tatt som at man er upersonlig og at man tar en viss avstand. 

Om talen skal være kort eller lang, kommer også an på disse faktorene, men også på hva du selv føler deg mest komfortabel med. En tommelfingerregel når det gjelder taler, er at den ikke bør være altfor lang. De fleste synes det fort kan bli langdrygt med taler som aldri tar slutt, men i noen tilfeller hører det til at man får nok tid til å si det man vil få sagt. 

Sett i gang! 

Som med de fleste skriveoppgaver, er det enkleste ofte det beste: begynn med skrivingen. Selv om man føler at man ikke får til noe, så klarer man som regel å tvinge ut noen ord her og der, og det blir lettere og lettere for hvert ord du får ned. Så sett i gang, og rediger heller mens du holder på. 

Vi regner ca. 140 ord per minutt, så hvis du tenker å prate i to minutter, trenger du ikke skrive mer enn ca. 280 ord – og det er i grunn ikke så mye. Hold også avsnittene relativt korte, slik at du legger til rette for kunstpauser og reaksjoner fra publikummet ditt. De færreste vil høre på en eviglang monolog uten pauser! 

Så tilpass deg etter omstendigheten og forholdene dine, kom til poenget og øv deg på å holde talen. Sett i gang en stoppeklokke når du begynner for å se hvor lenge du kan anta at du blir stående, og tilpass deretter. Dette hjelper også på å bli vant til innholdet i talen, slik at du unngår i større grad å fomle med ordene på eventen. 

Et puslespill som settes sammen

Få hjelp 

Hvis du likevel fortviler over taleskrivingen, så kan du roe ned bekymringene. Hos Din Taleskriver finner du et sterkt team med erfarne taleskrivere som gjør jobben for deg! 

Vi kan også gå igjennom og språkvaske en ferdigskrevet tale, dersom du liker innholdet, men vil gjøre den helt perfekt. Taleskriverne våre elsker å skrive, og de elsker å hjelpe, så du kan trygt overlate jobben til oss. 

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat, og legg vekk stresset over å skrive den perfekte talen!