Hvordan skrive en konfirmasjonstale?
Planlegger du å skrive en konfirmasjonstale? Da håper du nok at talen din vil bli en suksess! Det er vanskelig å oppnå dette målet hvis du overlater det til tilfeldighetene. Men det gjør ikke du! Ved å lese og lære deg hva som kreves av en konfirmasjonstale er du allerede godt på vei.
Å skrive taler kan være en utfordring. Hvis du i tillegg legger til at du antageligvis skal holde talen til ære for noen du er veldig glad i, kan det raskt bli en følsom og vanskelig skriveprosess. Det er ikke hver dag du får se så tydelig at et barn du ofte har observert gjennom barndommens år, nå har trådd over mot voksenlivet.
Så hvordan skriver man sin perfekte konfirmasjonstale? Hva må man passe på? Og ikke minst, hvordan går man frem for å få en lett skriveprosess? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.
Start med et godt forarbeid
Det enkleste stedet å starte skriveprosessen, er ikke ved å begynne å skrive, men å reflektere. Vi går utfra at om du hadde hatt hele talen klar i hodet ditt, så hadde du ikke sittet her og lest denne artikkelen nå. Vi regner også med at du helst vil unngå å bli sittende å se på et tomt papir eller dokument over lengre tid. Da kan det være greit å gjøre seg opp noen tanker, og organisere dem, før man tar fatt på selve skrivingen.
Tenk over:
- Hvilke normer og forventninger gjelder for konfirmasjonen du skal delta i?
- Hvem befinner seg i publikum?
- Om det er noe du tror konfirmanten hadde likt å høre
- Er det noe konfirmanten trenger å høre?
- Er det temaer, historier eller annet som konfirmanten ikke vil like å høre?
- Hvordan vil du at konfirmanten og publikum skal reagere på talen din?
I dag er det ofte stor variasjon i hvordan familier organiserer og feirer konfirmasjonsdagen. Det er med andre ord ingen fasitsvar. Foretrekker din gruppe en løs, ledig og morsom stemning? Eller er det mer sømmelig med en tradisjonell konfirmasjonstale? Ved å tenke igjennom disse tingene før du begynner å skrive, har du et mye bedre utgangspunkt for at konfirmasjonstalen din vil bli godt mottatt av de som hører på. Vi vil komme tilbake til de andre punktene, senere i artikkelen.
Innholdet i konfirmasjonstalen
Innholdet avhenger litt av hva slags forhold du har til konfirmanten og hvor godt du kjenner hen. Men felles for alle konfirmasjonstaler er at de skal handle om og hylle konfirmanten. Med andre ord, det viktigste er ikke om publikum liker talen din, men at konfirmanten gjør det.
Her er et par forslag til elementer som du kan inkludere i talen din:
- Gratulasjoner
- Hvordan det har vært for deg å få ha konfirmanten i livet ditt
- Minner du og konfirmanten har delt
- Positive egenskaper eller trekk ved konfirmanten
- Morsomme minner eller trekk ved konfirmanten
- Gode råd
- Hvor glad du er i dem
- Lykkeønskninger
Prøv å ikke henge deg for mye opp i å skrive en god tale, nå helt i begynnelsen. Fokuser på å skrive ned det du føler og tenker rundt konfirmanten og denne dagen. La konfirmanten og publikum få et innblikk i hvordan konfirmanten og forholdet deres fremstår i dine øyne. For å gjøre talen mer underholdende å høre på, er det en god ide å bryte opp de koselige momentene med mer humoristiske.
Hold konfirmanten i tankene
Hvis du har bestemt deg for å inkludere noen morsomme historier eller momenter i talen din, er det en god ide. Råd og lykkeønskninger er også veldig vanlig å finne i konfirmasjonstaler. Men det er en fallgruve som disse tre elementene har til felles. Det er viktig at du passer på å tilpasse disse til hvordan konfirmanten er.
Hvis du ønsker å gi et råd til konfirmanten, er det viktig at det passer konfirmantens egne tanker. Du vil ikke risikere å fornærme eller såre vedkommende vet å gi et råd som for eksempel går helt i mot hva konfirmanten ønsker for sitt eget liv. Det samme gjelder lykkeønskningene. Her har du en perfekt anledning til å vise konfirmanten at du kjenner dem og har hørt på det de har sakt. Ønsk dem gjerne at de får det de selv ønsker ut av livet, og vis at du støtter dem uavhengig av hva det skulle bestå i.
Konfirmantene er i det vi ofte referer til som en sårbar alder. Det er heller ikke alle som liker å bli plassert midt i et selskap som er til ære og fokuserer på dem selv. Ta hensyn! Hvis du skal spøke og tulle litt med konfirmanten, er det greit å vite hvor grensene deres går. Du vil ikke med uhell ende opp med å såre eller gjøre dem for utilpasse. Er du usikker på om noe i talen din vil slå feil, spør!
Pass på at talen din ikke blir for lang
Dersom du har fulgt konfirmanten hele veien til nå, har du sikkert mye å dele. Når man begynner å tenke over det, kan man risikere å åpne hele minne-boksen. Før du vet ord av det kommer du kanskje på hundrevis med grunner til hvorfor du er glad i dem og like mange minner dere har hatt i lag. Men det er ikke plass til alt.
En god tale er gjerne på den kortere siden. For det første vil du ikke risikere å miste publikum halvveis i talen, noe du kan om talen blir for lang. For det andre kan man unngå å få med seg de viktigste delene av talen, eller poengene, dersom det er for mye informasjon. Prøv derfor å holde talen på mellom 1-3 minutter. Øv deg på å holde talen for å se hvor lang den blir.
Hvis du ønsker å fokusere på egenskapene til konfirmanten, kan du velge ut for eksempel 3. Da kan du gå i dybden på hver av dem, og vise alle hvordan du oppdaget at konfirmanten innehadde dette trekket. Benytt deg av eksempler. Kanskje du heller foretrekker å fokusere på minner dere har delt? Da kan du med fordel velge et par. Sikt deg mot å male et så tydelig bilde at publikum føler at de var til stedet og konfirmanten blir dratt tilbake til øyeblikket.
Ønsker du hjelp med konfirmasjonstalen?
Det er ikke alltid så lett å skrive en konfirmasjonstale. Har du funnet frem til hva du vil ha med i talen, men synes det er vanskelig å sette det sammen på en god måte? Kanskje har du funnet frem til for mye, og vet ikke hva som burde være med eller ikke? Uansett hva du finner vanskelig, kan du benytte deg av profesjonell hjelp.
En profesjonell taleskriver vet hvordan en konfirmasjonstale skal utformes, hva den skal inkludere, og viktigst av alt: Hvordan den skal skrives for å skape ønskede reaksjoner hos publikum og bli lettere å fremføre for deg. Vi i Din Taleskriver har kompetansen til dette.
Hvis dette høres ut som en løsning for deg, kan du sende oss dine ønsker og tanker rundt talen. Deretter vil vi skrive din unike og personlige tale, som blir en suksess!