Hvordan skrive sang?

Vil du hylle noe du kjenner med en sang? Enten du skal i et bryllup, dåp, konfirmasjon, julebord eller bursdagsselskap – en velskrevet sang blir alltid en hit. Dette er en flott måte å engasjere hele forsamling på. 

Jubileums-sjangeren er absolutt utfordrende, men det trenger ikke å være like vanskelig som mange ser for seg. Du skal følge et trangt format, samtidig som du skal si mye på få linjer. For en nybegynner kan dette by på problematikk, men vi har noen god råd i baklommen. 

Her handler det bare om å være litt kreativ og kjenne til noen gode triks og råd. Hvis du planlegger å skrive en sang for å hylle et bursdagsbarn eller kanskje en konfirmant i fremtiden, har vi samlet noen tips som gjør prosessen enklere.

Sangtekst

1. Finn en melodi-idé

En melodisk forfatter er noen som skriver sangtekst basert på melodi. Dette er den vanligviste fremgangsmåten når sanger skal skrives til spesielle feiringer. Først og fremst må du finne en melodi, noe som kan være utfordrende dersom du ikke kjenner til forsamlingen og gjestelisten.

Du har nok sett at det ofte brukes kjente barnemelodier for å sikre at flest mulig kan ta del i sangfremførelsen. Tenk gjennom hvem som er i rommet og hvilke sanger de kan fra før. Det er naturligvis vanskelig å finne en sang som både lillebror og oldemor kan, men da bør du ta utgangspunkt i personen som kommer til å ta størst del i fremførelsen – nettopp oldemor. 

Selv om kjente og kjære barneviser alltid er en slager, finnes det også noen fallgruver som bør unngås i denne kategorien. Musevisa og Teddybjørnens vise er populære alternativer, men disse melodiene kan være utfordrende å jobbe med. Her er det nemlig korte melodilinjer å forholde seg til.

Sanger med kort melodilinjer og få vers, forutsetter at du må komme med et nytt utsagn eller en ny påstand i hver eneste linje. Dette kan fort bli en vanskelig oppgave. Det er langt fra umulig, men du gjør det letter for deg selv ved å velge en melodi med lengre melodilinjer – da har du større spillerom.

Sjekkliste sangtekst

2. Sangtekst innhold

Skal du skrive sang til en person? Kanskje en konfirmant eller et bursdagsbarn? Uansett hvem sangen er til, bør du kjenne hedersgjesten godt. Et godt forhold sikrer at du kan lage en personlig sang med mening, fremfør meningsløse setninger og tomme ord som bare fyller versene. Det er ikke uten grunn at det ofte er mor og far som lager konfirmasjonssanger!

Når det gjelder selve innholdet, er det alltid lurt å fokusere på det som skjer nå og det som har skjedd. I en konfirmasjonssang for eksempel, er det bedre å synge om oppvekst og nåværende hobbyer, enn om hva som muligens skjer i fremtiden. Dette blir gjetting og lite engasjerende for resten av gjestene.

Det som muligens er aller viktigst når du skriver en sang, er å vite hva som sømmer seg å ikke. Det er ikke alt konfirmanten ønsker at skal komme ut foran hele storfamilien. Det er heller ikke sikkert at bursdagsbarnet er komfortabelt med fest-historier dersom gjestene består av både kolleger, barndomsvenner og familie. 

Når du kjenner hedersgjesten godt, vet du nok allerede hva som er greit og ikke. Hvis du derimot er usikker, lønner det seg alltid å spørre. Ikke la sangen gå på bekostning av personen den egentlig skal hylle. Dette er først og fremst en gave og bør ikke brukes for å skjemme andre ut.

Samarbeid om sangtekst

3. Oppsett

Når du har fått en idé om både melodi og innhold, er det på tide å tenke på oppsettet. Hva ønsker du egentlig ha med i sangen? Det kan være lurt å begynne sangen som tale, slik at du er sikker på at du får med alt du ønsker å si. Deretter kan du gå gjennom å finpusse.

En hjemmelaget sang fokuserer ofte på minner, morsomme historier, ting hedersgjesten har gjort, hobbyer, jobb, skole, fakter og personlighetstrekk. Akkurat hva du velger å fokusere på, vil naturligvis avhenge av deres relasjon og anledning. En rød tråd er uansett viktig.

Hva er det egentlig du ønsker å få frem i sangen? Hvor glad du er i hovedpersonen, eller kanskje hvor stolt du er av hva han eller henne har fått til? Historiene og utsagnene i sangen, bør lede opp til dette.

Begynn med å skrive en tale hvor du får med alt du ønsker å formidle i sagen. Deretter kan du gå gjennom om tilpasse hvert punkt etter melodien og versene du har valgt ut. Dette tar tid, men det er på denne måten du skaper en gjennomført og minneverdig sang med mening.

Personer som skriver sang på PC

4. Rim og synonymer

De fleste av oss har nok vært i en konfirmasjon eller et bryllup, hvor den hjemmelagde sangen er stappet full med nødrim og merkelige vendinger. Sangen behøver ikke å ha en slik utforming, så lenge du starter tidlig og bruker god tid. En ordbok med rim og synonymer vil være til stor hjelp.

Vi anbefaler at du holder deg til en normal setningsoppbygging og en vanlig ordstilling. Nødrim kommer ofte av at vi bytter om på oppbygningen for å få enkelte ord til å rime. Ikke bare ser dette unaturlig ut, men du gjør det også ekstra vanskelig for gjestene å følge med. Det er ikke lett å synge en sang du aldri har sett gjennom før, særlig ikke om setningsoppbygningen er merkelig.

Det samme prinsippet gjelder rytme og stavelser. Hør på melodien og den originale teksten. Hvor mange stavelser er det skapt plass til i hver linje og hvert avsnitt? Bruk dette som en oppskrift og følg den nøye. Hvis det plutselig er for mange ord og stavelser i en setning, skapes det ofte forvirring og folk stopper opp midt i sangen. 

Følg den naturlige rytmen av ordene du har valg, og sørg for at trykket og stavelser ligger der det er naturlig. Sangen vil virke gjennomført og du gjør enkelt for alle å synge med. Dette behøver ikke å være vanskelig, men du må bruke tid på å forme det du vil si etter melodi og vers.

Forstørrelsesglass ser på sangtekst

5. Syng mens du skriver og øv

Det aller beste tipset vi kan gi til sangskriving, er å synge mens du skriver. Selv om et vers kan høres bra ut i hodet ditt, er det ikke alltid at ordene kommer like naturlig når de blir sagt høyt. I Norge har vi mange dialekter, og kanskje snakker du på en annerledes måte enn du skriver? Dette vil påvirke rytme og trykk. 

Er sangen ferdig? Da er det på tide å få hjelp fra noen andre. Hvis du får en annen i familien eller husstanden til å synge gjennom sangen, får du gode tips til hva som kan forbedres. Stopper det opp noen steder? Er det noen ord som ikke rimer like godt? Det er svært hjelpsomt å høre noen andre synge sangen for aller første gang.

Når det gjelder selve fremførelsen, er det du som må ta ordet. De andre gjestene kommer til å høre på deg og følge ditt tempo – derfor lønner det seg å øve. Du skal selvfølgelig ikke lære deg sangen utenat, men det er greit å komme godt forbedret. Jo flere ganger du synger sangen, desto bedre sitter den når det er tid for fremførelse.

Husk også at sangen må skrives ut. Du kan enten legge sangen under tallerkenene til alle gjestene, eller dele dem ut rett før fremførelsen. Hvis du ønsker at sangen skal være en overraskelse, bør den naturligvis deles ut rett før.

Dokumenter og bøker

Din Taleskriver hjelper deg med sangskriving

Det er en stor utfordring å skrive sanger. Jubileum, konfirmasjoner og bryllup er en særlig vanskelig sjanger. Her skal du følge et temmelig trangt format, følge en satt melodi og si mye på få linjer. Vi vet at dette kan være vanskelig for de som aldri har skrevet en sang før.

Ønsker du å skrive en sang, men er usikker på hvor du skal begynne? Da kan vi i Din Taleskriver hjelpe. Vi skriver sanger til enhver anledning, enten det er et jubileum, julebord, konfirmasjon eller noe helt annet.

Alt vi trenger fra deg, er noen stikkord om innhold og stil. Skal sangen være rørende, morsom eller kanskje en blanding? Vi leverer raskt slik at du også får tid til å øve og gjøre deg klar til fremførelsen.

Vil du vite mer om hvordan vi kan bistå deg med sangskriving? Da er de bare å ta kontakt med oss for en uforpliktende prat. Vi sikrer deg en minneverdig sang som garantert høster applaus fra gjestene.