Konfirmant tale

Blant mat, drikke, og fellesskap, er det ofte talene som betyr mest i en konfirmasjon. Timevis med øving og feil er unnagjort, og nå skal endelig tale holdes. Hvordan sikrer du en best mulig tale?

Det å produsere en god tale til konfirmasjoner, ligger helt klart i forarbeidet. Selvfølgelig finnes det folk som er bedre til å presentere enn andre, men teksten bak vil alltid være viktigst.

Nettopp derfor bør du også bruke mest mulig tid her. En tale til en konfirmant skal være gjennomtenkt, og husk på at hele familien vil være tilstede for å høre på deg.

Senk derimot skuldrene med en gang! I denne artikkelen gir vi deg gode tips til talen!

Foreldre

Hvem holder taler i konfirmasjon?

Det første spørsmålet vi vil utforske, er hvem som egentlig holder taler i konfirmasjoner. Dette er nemlig viktig å se nærmere på for å bestemme akkurat hva slags innhold som skal presenteres.

Foreldre

Foreldrene holder den viktigste talen. Det var de som satte konfirmanten til livs, og det var også de som oppdro han eller hun. Nå skal talen spenne om hele livet – fortid, nåtid, og fremtid.

Det er ingen faste bestemmelser for hvem av foreldrene som skal tale. Noen foreldre taler sammen, andre taler hver for seg, mens det andre ganger bare er en av foreldrene som snakker for begge.

Besteforeldre

Besteforeldre taler vanligvis i konfirmasjoner. Ofte er disse sentrale i valget om å konfirmere seg, da det gjerne er mer kristne verdier og kultur i spill hos den eldre garde.

Vanligvis vil derfor også talene fra besteforeldre fokusere litt mer på det kristne aspektet. Visdomsord kommer også gjerne frem når besteforeldre taler.

Faddere

Faddere kan være veldig nære konfirmanten, men også ganske fjerne i deres liv. Flere faddere ble det fordi de kjente foreldrene godt en gang i tiden. Ofte svekkes derimot forhold over tid.

Er du nær konfirmanten, kan du tale som andre familiemedlemmer. Dersom dere har et fjernt forhold, kan du velge mellom å tale generelt, eller snakke om den gangen du ble utnevnt fadder.

Konfirmanten

Konfirmanten selv skal vanligvis tale. Det er derimot ikke alltid dette skjer, selv om gjestene nok forventer det. For en tenåring er sjeldent det å snakke foran et titalls mennesker særlig attraktivt.

Dersom du derimot puster ut og tenker over alt foreldrene dine har gjort for deg, bør du holde en tale. Sørg også for å takke gjestene dine for de gavene du har gitt deg.

Andre

I bunn og grunn er det ingen begrensninger for hvem som kan holde tale i en konfirmasjon. Enten du er en nær bror, eller en kusine fra utenbys, kan du fortelle toastmaster at du ønsker å tale.

Alle konfirmanter vil nok virke litt sjenerte og uinteresserte uansett hvem som taler. Ikke la dette stoppe deg, og hold en god tale som en gave til konfirmanten.

Konfirmant tale

Kreativ tale til konfirmant

Uansett relasjon, er en kreativ tale til konfirmant alltid lurt. Dette vil garantert være en tale konfirmant gjester husker i mange år fremover. Vanlige taler huskes veldig sjeldent.

Et godt eksempel på en kreativ tale til konfirmant, vil være dersom du presenterer den som eventyr. Da kan du spille på klassiske virkemidler fra eventyrene, og gjøre talen både kreativ og morsom!

Alternativ tale til konfirmasjon

Eventyr er definitivt et godt eksempel på en alternativ tale til konfirmasjon. Men det finnes mange andre gode ideer her også. Hva med litt skuespill til konfirmanten som liker teater?

Kanskje kan du få med deg andre på talen din, der de helt plutselig reiser seg og sier noen ord? Overraskelser med alternativ tale til konfirmasjon er noe som røsker litt i tradisjonene.

Eksempel tale

Kjære konfirmant tale

En typisk «kjære konfirmant tale» passer alltid. Formelle og profesjonelle taler er det ikke noe i veien for, og kanskje er du bare mest komfortabel med å gjøre det slik.

Her finnes det flere gode eksempler på nett som du kan følge. Din Taleskriver har blant annet flere eksempler på formelle taler som vi gjerne sender deg.

Gratis taler som eksempel

Dersom du ønsker gratis taler som eksempel til din egen, kan du kontakte oss. Vi vil da anonymisere tidligere taler, slik at du får god innsikt i hvordan vi skriver våre taler.

Merk at det derimot kreves en god del å forme en fin tale, og at dette kun er eksempler. Det er sjeldent at disse vil passe så perfekt at du bare kan bytte ut navnet i talene.

DIN GRUPPEN

Bruk en profesjonell taleskriver!

Skulle du stå helt fast med talen din, vil vi gjerne hjelpe deg. Våre profesjonelle taleskrivere har bistått tusenvis av nordmenn i konfirmasjoner, bryllup, begravelser, og andre arrangementer.

Det å skrive talen, og da ikke minst strukturere denne godt, er det vanskeligste for mange. Har du en god tekst å lene deg på, går presentasjonen alltid bedre. La oss hjelpe deg i dag!