Konfirmasjonstale fra konfirmant

Skal du konfirmeres? Da er det flott om du holder en liten tale for selskapet. Konfirmasjonsdagen er knyttet til spenning og forventing. Men som konfirmant er det lett å glemme hvor mye arbeid og planlegging som ligger bak den store dagen. 

En tale fra konfirmanten er en fin måte å vise takknemlighet på, og den behøver ikke være lang. Hvis du er usikker på hva talen bør inneholde og når den skal holdes, bør du fortsette å lese videre. Vi gir deg også noen gode tips til fremførelsen hvis du er nervøs.

Sjekkliste for tale

Innhold i konfirmantens tale

Mange konfirmanter ønsker å si noen ord til familie og venner som har kommet for å feire den store dagen. Men det er ikke alltid like enkelt å finne de rette ordene. Det finnes mange vinklinger uten at talen behøver å bli for sentimental eller følelsesladd.  

Hvis du er nervøs for å holde en personlig tale, kan du starte selskapet med å takke for oppmøte. Kanskje noen gjester har reist langveisfra for å feire den store dagen? I talen kan du takke for gavene og si noen ord om hva du planlegger å bruke konfirmasjonspengene på. Du kan også gi en ekstra takk til foreldre og familie som har stelt i stand festen.

Dersom du ønsker å si noen fine og sentimentale ord, kan du for eksempel takke mor og far for en fin og trygg barndomstid. Her kan du inkludere andre personer som har vært viktig gjennom oppveksten – kanskje faddere, søsken, tanter eller besteforeldre? Noen ord er ofte nok og du velger helt selv hvor kort eller lang talen skal være.  

Hvis du liker å fremføre og har kreative evner, er det også mulig å sette sammen en humoristisk tale eller et morsomt dikt. Det er ofte mange følelser involvert på konfirmasjonsdagen og mange av talene vil nok bli svært rørende. Derfor kan et humoristisk innslag fra konfirmanten selv være et friskt pust.

Skribenter skriver tale

Når holdes talen fra konfirmant?

Det er opptil deg når på dagen du ønsker å holde talen. Hvis du er ekstra nervøs eller gruer deg til å tale foran selskapet, kan det være lurt å begynne talen tidlig. Her kan du godt kombinere talen med en velkomsttale, hvor du takker for at gjestene kom og sier noen ord om maten som skal serveres. 

Det er en god idé å holde talen tidlig, slik at du slipper å være nervøs gjennom hele besøket. Men hvis du ønsker å holde en lengre og mer sentimental tale, kan du også vente litt ut i selskapet. Det finnes ingen regler for når talen fra konfirmanten skal holdes, men mange konfirmanter velger å starte eller avslutte selskapet med egen tale.

Synes du det er skummelt å snakke foran selskapet? Da er du ikke alene. Men som konfirmant behøver du ikke å holde en lang tale og lære deg hvert ord utenat. Det helt greit å lese talen av et manus. Det viktigste er ikke hvordan talen fremføres, men innholdet i det du sier.

Konfirmant holder tale

Slik forbereder du deg til talen

Vi anbefaler at du har talen klar i god tid før selve dagen. Dette gir deg tid til å øve på fremførelsen og du får muligheten til å sette deg inn i talens innhold. Mange øver gjerne på talen ved å lese inne i hodet, men det er også lurt å lese den høyt noen ganger.  

Når vi er nervøse leser vi ofte fortere enn vi er klar over. Bruk god tid når du øver og ta pauser mellom hver setning. Det er en god idé å gjøre et opptak av seg selv, slik at du selv kan høre hvordan talen kommer til å høres ut for gjestene. Ikke snakk inni deg selv, men bruk scenestemmen du skal ha på selve dagen. 

Det er viktig å snakke tydelig og høyt, men samtidig må du ta deg god tid for å sikre at alle får med seg innholdet. Vi anbefaler også at du står oppreist når talen holdes, dette vil gi deg mer selvtillit, kraft og energi. 

Når det er sagt, er det ikke fremførelsen som er det viktigste. Dette er din dag og du trenger ikke holde en tale hvis du absolutt ikke har lyst. Men en tale er en fin anledning til å takke gjester og familie for alt arbeidet de har lagt ned for å feire dagen din. Noen få ord vil være nok til å vise din takknemlighet. 

Få hjelp til å skrive tale

Vi hjelper deg med å skrive konfirmantens tale

Har du lyst å holde en tale, men er usikker på hvor du skal begynne? Da kan vi i Din Taleskriver hjelpe deg. Vi kan skrive en tale basert på dine ønsker og behov. Enten du ønsker en lett velkomsttale med takk til familien, en lengre og formell tale eller et humoristisk innslag – med dine stikkord og idéer kan vi sette sammen talen for deg.  

Våre dyktige taleskrivere vet hvordan en tale kan røre, underholde og bli husket av gjestene. Vi kan levere på kort tid og gir oss ikke før du er fornøyd med innholdet. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat eller bestill din tale i dag!