Konfirmasjonstale

Konfirmasjonstalene er en essensiell del av enhver konfirmasjon. Hvem som holder talene, og hvordan disse leveres, vil i mange tilfeller være det en husker fra overgangsritualet.

I Norge er konfirmasjonen godt befestet i vår kultur. Selv utenfor den norske kirken, ser vi konfirmasjoner for eksempel i Human-Etisk Forbund. Det sier noe om hvor sterkt tradisjonen står.

Maten, gavene, og fellesskapet gjør hendelsen flott. Men det er gjerne en annen faktor vi sitter igjen med etter konfirmasjonene, og det er talene som holdes underveis i selskapet.

Hvem er det som egentlig skal holde konfirmasjonstale? Hva er det disse personene bør si? I denne artikkelen skal vi ta et dypdykk i konfirmasjonstaler!

Hvem skal holde talen?

Konfirmasjonstale – hvem skal si noe?

Det er ingen fast bestemmelse på hvem som skal si noe, og rekkefølgen spiller ingen rolle heller. Allikevel er det vanlig at foreldre, besteforeldre, og faddere taler. Andre kan også delta med sin tale.

Fra foreldre

Fra foreldrene kommer gjerne de mest meningsfulle talene. Dette er tross alt personene som kjenner konfirmanten aller best, og her kommer også både gode og flaue historier frem i lyset.

Det finnes flere måter foreldrene kan tale på. Er dere gift, vil en tale sammen, der dere for eksempel leser annethvert avsnitt, være en flott måte å formidle det dere har å si.

Noen ganger holder bare en av foreldrene talen, mens den andre kommer med et kort innspill. I tilfeller der foreldre er separerte, kan en tale fra hver også fungere helt fint.

Innholdet i talene vil selvfølgelig variere basert på konfirmanten. Allikevel er et par flaue historier, visdomsord for fremtiden, og en hyllest av konfirmanten det vanligste.

Fra besteforeldre

Beste foreldrene har levd lengst i selskapet, og de kommer gjerne med de klokeste ordene. En gang i tiden ga de mor og far oppdragelse, som videreførte verdiene ned til konfirmanten.

Selv om besteforeldre kanskje ikke alltid tilbringer mest tid med konfirmanten, er de blant personene som kjenner verdiene best. De kommer gjerne med nære og flotte taler.

Det viktigste ved en konfirmasjonstale fra besteforeldre, er at de kommuniseres godt. Ofte kan den eldre gardes visdomsord fort gå litt over hodet på konfirmanten. Sørg for tydelig kommunikasjon.

Fra faddere

Faddere kan være tanter og onkler som kjenner konfirmanten kjempegodt. Dette kan også være en gang nære venner av mor og far, som i dag ikke er så veldig ofte på besøk.

Uansett tok de på seg æren av å være faddere ved dåp, og derfor er det naturlig å også holde en tale ved konfirmasjonen. Men hva gjør du dersom du ikke kjenner konfirmanten så veldig godt?

Er du en person som er nær familien, blir oppgaven enkel. Har du ikke sett konfirmanten på mange år, kan talen føles litt unaturlig muligens. Men legg fokuset over på tiden dere hadde sammen!

Snakk om hvordan du var stolt under dåpen, og hvilket ansvar du tok på deg. Nevn gjerne på en naturlig måte at du ikke ser konfirmanten ofte, men at du bryr deg dypt om dem allikevel.

Andre

Det har blitt mer vanlig at andre personer enn foreldre, besteforeldre, og faddere taler. I grunn er det ingen begrensninger i en konfirmasjon, slik som det kanskje kan oppleves for eksempel i et bryllup.

En konfirmasjonstale fra bror eller søster, tante eller onkel, og til og med en god venn, vil ikke være unaturlig. Mange innser hvor viktig en fin tale vil være for konfirmanten.

På et punkt i livet som både er spennende og sårbart, trenger konfirmanten visdomsord. Ønsker du å holde en konfirmasjonstale, bør du derfor ikke holdes tilbake av gamle normer.

konfirmasjonstale

Annerledes konfirmasjonstale

Dersom du virkelig skal overraske med formen på din tale, vil en annerledes konfirmasjonstale fort være et spennende alternativ. Det finnes her flere gode alternativer.

Den kanskje mest spennende ideen i nyere tid, er å levere en konfirmasjonstale i eventyrform. Her har du tross alt mye å spille på etter «det var en gang …»

Dersom du leverer en annerledes konfirmasjonstale, så vil det garantert være en tale mange husker. Hvorfor tale slik som alle andre, når du kan levere noe som er helt unikt?

Morsom konfirmasjonstale på rim

En morsom konfirmasjonstale på rim er også en god mulighet. Dersom du presenterer talen din som et langt dikt, vil det fort bli ganske morsomt uansett om talen i seg selv ikke er så artig.

Det er noe med rim som gjør at folk får et smil om munnen, og gjestene vil sitte spent og vente på hva i all verden som skal rime på «Stian». Her gjelder det å være skikkelig kreativ.

Min konfirmasjonstale

Er du konfirmant og skal holde din egen tale? Dette er selvfølgelig en av de viktigste talene, men kanskje også en av de enklere. Det forventes tross alt ikke all verdens av en ungdom.

Ofte vil det viktigste i din konfirmasjonstale være at du takker gjestene for at de kom, og at de ga deg gaver. Nevn også hva du ser for deg å bruke pengene du har mottatt på.

Enten det er en ny datamaskin, tur til Syden, eller kanskje noe litt mer nobelt, vil gjestene sette pris på dette. Du kan også gjerne takke foreldre for alle årene dere har hatt sammen så langt.

Tale

Hvor skal du starte?

Uansett om du er konfirmant, forelder, besteforelder, eller fadder, må du begynne talen et sted. Vi anbefaler å begynne med punktlister, der du drar frem hva som må med.

Tenk over historier og karakteristikker som ikke kan utelates fra talen. Her vil du kunne ekspandere og strukturere historiene og poengene dine etter hvert.

Til syvende og sist vil du ha en tale, som du deretter kan rokere på og redigere avsnittene for. Be gjerne andre om å se over talen din for å forsikre deg om at den kommuniserer godt.

Står du helt fast med din konfirmasjonstale? Din Taleskriver har lang erfaring med å skrive taler til en rekke arrangementer. Fra politikere til konfirmanter, kan vi hjelpe med å kommunisere godt.

Tar du en titt på vår kontaktside, har vi transparente og enkle priser på skreddersydde taler. Alt du trenger å gjøre, er å sende oss en kort brief rundt personen det skal skrives om. Bestill tale ved å klikke nedenfor!