Morsom konfirmasjonstale

Ønsker du å holde en konfirmasjonstale som skiller seg ut fra mengden og skaper økt glede og latter på denne store dagen? Da er du allerede inne på rett vei ved å velge å inkludere humor i talen din. Det er mange fordeler ved å holde en morsom konfirmasjonstale, men det er også noen fallgruver som du vil styre unna.

Humor kan være en vanskelig ting å spikre ned. Med dette mener vi at du sjeldent vil komme over noe fasitsvar på hva som er morsomt eller ikke. Det finnes mange forskjellige typer humor. I en konfirmasjon er det ofte mennesker i ulike aldersgrupper. Konfirmasjon er også en spesifikk situasjon med sine egne normer og regler for hva som er passende. Så hvordan lager man en morsom konfirmasjonstale som slår an blant alle?

I denne artikkelen vil vi gå igjennom det du trenger å vite for å skrive en god konfirmasjonstale – som har akkurat den riktige mengden humor, for å bli morsom og minneverdig.

Forstørrelsesglass som ligger på skrå

Hvorfor skrive en morsom konfirmasjonstale?

Tviler du fremdeles på om du burde sikte deg mot å skrive en morsom konfirmasjonstale? Da kan det være hjelpsomt å se nærmere på fordelene med slike taler:

1. Reduser ubehaget ved å holde en tale

Mange av oss synes det kan være skummelt og rett og slett vanskelig å holde en tale. Når de morsomme innslagene i talen kommer, vil folk titte rundt i rommet, le og være oppslukte i selve talen, ikke stirre på deg og se om du gjør en feil. Når den første latteren kommer, er det også sannsynlig at nervøsiteten synker.

2. Morsomme taler slår an i konfirmasjonen

Selv om konfirmasjonsdagen er en gledelig dag, følger det ofte med en del styr. Mange skal holdes fornøyde, mat skal serveres og mange ”tunge” taler skal lyttes til. Blant alle stressmomentene og de tyngre talene, er det godt å få le litt.

3. Talen blir bedre

Morsomme innslag i talen, vil som hovedregel gjøre den bedre. Du trenger heller ikke være noen stand-up komiker får å få til dette. Humoristiske innslag vil forsterke de rørende, og motsatt. Ved å skrive en morsom konfirmasjonstale, kan du derfor sørge for at publikummet er med og deler alle de positive følelsene du har ovenfor konfirmanten.

Mann som skriver talen sin ved PC

Hvordan skrive en morsom tale?

Som vi allerede har nevnt, kan det å skrive morsomt være en utfordring. Prøv å finne frem til det du selv finner underholdende og gøy. Det er et mye bedre grunnlag enn å skrive basert på hva du tror vil slå an blant publikum. På den måten blir talen mer ekte, og fremførelsen vil slå bedre an.

Når man snakker om en morsom konfirmasjonstale, vil ikke det nødvendigvis bety å fylle talen med titalls vitser. Morsomme historier eller anekdoter fra barndommen og oppveksten til konfirmanten er et godt sted å starte. Velg ut 1-3 historier, avhengig av lengden på talen din. Konsentrer deg om detaljene, fremfør replikkene og la publikum føle at de var til stedet i øyeblikket. På den måten vil også sluttpoenget bli underholdende.

En annen måte å få humoren inn er ved å bruke eksempler. For eksempel kan det være gøy å tulle litt med konfirmanten. Har de noen svakere sider eller noe de ikke mestrer helt? Hvis konfirmanten er dårlig til å lage mat, er det ikke noe morsomt å si det rett ut. Men hvis du har noen eksempler på hvordan du har merket det kan det raskt bli underholdende.  

Mann som ser gjennom kikkert og peker

Talen skal passe til konfirmanten

Selv om konfirmasjonstalen skal holdes for alle, er det viktig at konfirmanten står i sentrum. Pass derfor på at du ikke blir for oppslukt i å gjøre talen underholdende, at du glemmer konfirmanten helt. Prøv å skrive en konfirmasjonstale som konfirmanten finner morsom og som etterlater de med en god følelse.

Konfirmanten er i en alder der man ofte kan oppleve å bli flau. De er allerede i sentrum på denne dagen, så ikke gjør det verre for konfirmanten enn det trenger å være, eller de tåler. Ikke dum ut, skjem ut eller gjør konfirmanten for flau. I delen ovenfor brukte vi matlaging som et eksempel på noe denne konfirmanten var dårlig på. Men dersom konfirmanten skulle drømme om å bli kokk, blir dette bare slemt. Pass derfor på at du ikke sårer vedkommende.

Det er lett å bli usikker på om noen temaer eller historier er innafor eller ikke. Da lønner det seg likegreit å snakke med konfirmanten. Du kjenner sikkert konfirmanten godt fra før av, men det skader aldri å forsikre seg.

Sjekkliste for hvordan man skriver en morsom konfirmasjonstale

Fallgruvene du bør unngå

Det er viktig at konfirmanten setter pris på den morsomme konfirmasjonstalen du holder. For å få til dette er det viktig at du også har mer rørende og koselige momenter i talen din. En tale som bare skal være morsom, blir sjeldent bra. Ved å si rørende ting i talen din, forsterker du også de morsomme delene. For å oppnå en best mulig tale, burde du derfor finne en balanse mellom rørende og morsomt.

Fremførelsen har mye å si når det kommer til morsomme konfirmasjonstaler. Det er mindre press og større mulighet for glede ved en slik tale. Men, en dårlig fremførelse kan ødelegge det du bygde opp i skriveprosessen. Derfor er det viktig å huske å øve. Når du øver er det viktig å snakke høyt, tydelig og legge til rette for pauser med latter. Ikke snakk for raskt, for da vil det bli vanskeligere for publikum og få med seg de morsomme poengene.

Mann som står foran en ferdig tale

Ønsker du hjelp med talen din?

Å skrive en tale kan være utfordrende i seg selv, legger du til at den skal være morsom i tillegg, snakker vi ofte om et tidkrevende prosjekt. Mange synes det å skrive humoristisk kan være vanskelig. Du er ikke alene om du føler på behovet for litt hjelp.

Enten du ønsker noen til å skrive en tale fra bunnen av, eller trenger hjelp til å ferdigstille din påbegynte tale, kan Din Taleskriver hjelpe deg. Vi har lang erfaring med å skrive konfirmasjonstaler, som oppnår den perfekte balansen mellom sensitiv og morsom.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, eller bestill din morsomme konfirmasjonstale allerede i dag!