Morsom tale til konfirmanten

Når konfirmasjonsdagen nærmer seg er det mange som sitter og pugger manus, kaldsvetter og i noen tilfeller angrer på at de valgte å holde en tale. Men dersom talen krydres med litt humor kan du senke skuldrene. Morsomme taler slår alltid an i konfirmasjon og vi skal vise deg hvordan. 

Mange av oss synes det er vanskelig og skummelt å snakke foran store forsamlinger og publikum. Du er ikke alene om å vegre deg før den store dagen. Morsomme taler som får publikum til å le endrer dynamikken og du vil merke at nervene slipper tak. 

Du trenger ikke å være stand up komiker for å få publikum til å trekke på smilebåndet. I en konfirmasjon vil det allerede være mange stressmomenter, trøtte unger og trege taler. Morsomme taler letter på stemningen, blir et friskt pust og fanger publikums oppmerksomhet.

Har du et ønske om å holde en morsom tale til konfirmanten? Da skal vi hjelpe deg på vei. Ingen forventer at du skal være komiker og noen små triks kan forvandle en vanlig tale til et humoristisk innslag. 

Skribenter skriver tale

Hvordan skrive en morsom tale?

Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er morsomt. Alle har forskjellig humor, men det er noen grep og triks som gir deg et godt utgangspunkt. 

En morsom tale til konfirmanten inneholder gjerne historier fra barndommen og oppveksten. Husk at ikke alle i forsamlingen var til stede når det morsomme skjedde. I stedet for å fortelle dem om noe morsomt, må du la publikum leve seg inn i det du sier.

«Du skulle vært der» er ikke nok til å få publikum til å le. Her må anekdoten fortelles på en måte som får publikum til å føle at de faktisk var der. Dette problemet løser du ved å spille rollene til personene i historien. Slik blir fortellingen levende og møtt med latter. 

Replikkene og det som ble sagt i historien skal fremføres og ikke refereres til. Igjen trenger du ikke å være verken skuespiller eller stand up komiker. Men måten du leverer historien på er avgjørende.

Sjekkliste tale

Bruk sammenligninger og vær spesifikk 

For at publikum skal klare å leve seg inn i anekdoten, må du male et bilde av situasjonen. Her er det viktig å fokusere på detaljer slik at sluttpoenget blir underholdende. Spesifikke eksempler er gull verdt når du snakker til eller om konfirmanten. 

I stedet for å si at konfirmanten er dårlig til å lage mat, kan du bruke spesifikke eksempler fra situasjoner hvor dette var tilfellet. Dette er spesielt nyttig når du ønsker å fortelle om følelser og personlighetstrekk.

Fortell historier du synes er morsom, og ikke skriv talen basert på hva du tror andre vil finne underholdende. Alle ønsker å se deg lykkes med talen og publikum vil være på ditt lag. Men det er likevel viktig å tenke på hedersgjesten og huske at talen skal være en hyllest til konfirmanten. 

Samarbeid om tale

Skreddersy talen til konfirmanten

Det viktigste er ikke å få publikum til å le, men å lage en tale som konfirmanten setter pris på. Kjenner du konfirmanten godt? Da vet du nok hva som sømmer seg og hvilke historier du bør styre unna. 

Morsomme taler skal underholde alle, men aldri gå på bekostning av konfirmanten. Husk at dette er en stor dag og målet skal aldri være å dumme ut, skjemme ut eller gjøre konfirmanten flau. Slike historier vil heller ikke slå an hos publikum.  

Er du usikker på om noen tema eller historier er innafor? Da lønner det seg alltid å snakke med konfirmanten i forkant. Spør hedersgjesten om hva som er greit å ikke, slik at talen blir en fornøyelse for alle. 

Mann som ser gjennom kikkert

Bruk tid på forberedelsen

Det kan være fristende å inkludere mange historier, men vi anbefaler at du holder deg til en håndfull anekdoter. Husk at konfirmasjonen mest sannsynlig kommer til å bestå av flere taler og du vil ikke ta opp for mye tid.  

Fremføringen har mye å si når det gjelder morsomme taler til konfirmanten. Derfor er det ekstra viktig at du har nok tid til å øve. Du trenger ikke å huske hele talen og det er fint å ha et manus i hånden for å dempe nervene. Men jo mer du øver, desto bedre sitter talen.

Når du øver er det viktig å snakke høyt, tydelig og legge til rette pauser med latter. Snakker du for fort vil ikke publikum få med seg de morsomme poengene. Dersom du er ekstra nervøs, kan du legge til pauser og notater i manuset som en påminnelse – ark fungerer alltid bedre enn mobiltelefon. 

I en konfirmasjon vil publikum være på ditt lag. Ingen forventer at du skal være komiker og det viktigste er at konfirmanten setter pris på bidraget ditt. Etter den første latteren kommer du til å merke at nervene slipper taket og at dynamikken endres. Det er mindre press på morsomme taler og du har muligheten til å gi publikum en forfriskende fremførelse. 

Mann som leser av tale

Din Taleskriver hjelper deg med morsomme taler

Nærmer konfirmasjonsdagen seg? Hvis du enda ikke har kommet skikkelig i gang med den morsomme talen, kan Din Taleskriver hjelpe deg. Vi har skriver taler til enhver anledning og skreddersyr talen etter dine ønsker og behov. 

Vi kan skrive talen fra bunn eller hjelpe deg å ferdigstille en påbegynt tale. Du kan fremføre talen som den er, eller justere og legge til etter eget ønske. Alt vi trenger fra deg er noen stikkord og fortellinger du ønsker å få frem – resten tar vi oss av.

Med hjelp fra Din Taleskriver kan du være trygg på at talen kommer i god tid, slik at du også får tid til å øve på fremførelsen. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, eller bestill din morsomme tale til konfirmant i dag!