Ord til konfirmant

Skal noen i familien konfirmere seg? Da er det alltid hyggelig å si noen ord til konfirmanten. Du behøver verken lage sang, holde en lang tale eller komponere et dikt. Av og til er det nok med noen få ord som hyller konfirmanten og deres relasjon. 

I en konfirmasjon er det alltid forskjellige innslag. Foreldre, faddere og besteforeldre vil gjerne holde tale. Kanskje er det en tante som har skrevet en sang, og et søsken som fremfører et dikt. Selskapet er ikke langt og det er mange som har noe de vil si.

Dersom du skal i stor konfirmasjon hvor det allerede er gjort plass til forskjellige innslag, kan det være at noen få ord er det aller beste. Dette er også et ypperlig alternativ for de som gruer seg til å snakke foran en forsamling. 

Hvis du planlegger å si noen ord til konfirmanten, kan vi hjelpe deg på vei. Mulig har du også mye du vil si på få linjer. Med noen tips og råd i bakhodet, vil du klare å få frem det aller viktigste på best mulig måte. 

Sjekkliste konfirmasjonstale

Hvor lenge skal du snakke, og hva skal du si?

Noen ord er kortere enn en tale. Du trenger ikke snakke lenge og noen velger å holde fremførelsen mellom 1 og 2 minutter. Skal du snakke lengre enn dette, blir det fort en fullverdig tale. Poenget med konseptet «noen ord», er å ikke ta opp for mye tid, samtidig som du får sagt det aller viktigste.  

Start gjerne med å introdusere deg selv og din relasjon til konfirmanten – det er ikke sikkert alle vet hvem du er. Deretter er det vanlig å snakke om barndom og oppvekst. Kanskje er det en spesiell historie fra konfirmantens barndom du ønsker å trekke frem?  Mange velger å fokusere på personlighetstrekk.

«Du har alltid vært ansvarsfull», eller «du har alltid vært morsom» er gode eksempler. Slike utsagn kan deretter støttes opp med en passende historie eller anekdote. Ettersom du gjerne ikke snakker lengre enn noen få minutt, holder det med to til tre historier. 

Noen ord kan også være enkle setninger. Kanskje vil du uttrykke hvor stolt du er av konfirmanten? Eller hvor glad du er i den relasjonen dere har? Det enkle er ofte det beste, særlig i en konfirmasjon med mye innslag fra alle kanter. 

Person som utarbeider tale til konfirmasjon

Slik holder du tale på en trygg måte

Av og til handler det ikke om lengde, men heller om nerver. For mange føles det tryggere å si noen ord enn å holde en tale, da kravet om lengde og innhold ikke er til stede. Synes du det er utfordrende å snakke foran flere mennesker? Da er du ikke alene. Heldigvis finnes det gode tips å ta med seg. 

Skriv ned det du skal si ordrett. Bruk deretter noen dager på å lese gjennom setningene dine, slik at du føler deg tryggere på selve innholdet. Les høyt og bruk stemmen du planlegger å bruke i fremførelsen. Når du hører ordene, sitter de også bedre i hjernen.  

Selv om du bare skal si noen få ord til konfirmanten, kan du ta med deg et manus eller noen stikkord. Kanskje behøver du dem ikke, men trenger noe å holde i? Med et manus eller et ark i hånden, føler mange seg mer selvsikker.

Øvelse gjør mester, også når det kommer til å snakke i offentlighet. På den store dagen er det viktig å ta pauser, gjerne etter hver setning. Pass på tempoet ditt og sørg for at du snakker høyt nok. Vi snakker ofte fortere når vi er nervøse, men dersom du er obs på tempoet vil det være mye lettere å snakke rolig.

Mann som ser på tale til konfirmant

Gi noen ord til konfirmant i gave

Dersom du ikke føler deg trygg nok til å snakke foran alle gjestene, finnes det også andre måter å gi konfirmanten noen gode ord på. Mest sannsynlig skal du gi et kort og gave. I kortet kan du skrive alt du ønsker å si, slik at du er sikker på at konfirmanten får det med seg.  

Hvis kortet ikke gir nok plass, kan du også skrive noen ord på et fint papir og ramme det inn. Dette blir en unik og personlig gave, noe konfirmanten kommer til å sette pris på. Ved å ramme inn ordene dine, sørger du også for at de blir husket for alltid.

Det finnes mange måter å hedre konfirmanten på, også for de som ikke ønsker å holde lange taler eller bruke tid på kreative sanger. Husk at du trolig ikke er den eneste som ønsker å si noe, og noen få ord kan derfor være et friskt pust i rekken av trege taler. 

Til syvende og sist er det tanken som gjelder. Hvis du likevel har lyst å skrive en tale, si noen ord eller lage en sang, kan vi hjelpe deg. 

Samarbeid om tale

Din Taleskriver hjelper deg med ord til konfirmanten 

Trenger du hjelp med å finne de rette ordene? Konfirmasjonen er en stor begivenhet, og i dagen før er det nok flere enn konfirmanten selv som føler på presset. Kanskje skal du bistå med kakebaking, dekorering og kjøring? Om dagen kom litt brått på, kan vi hjelpe deg.

Vi kan skrive taler, sanger, dikt eller sette sammen noen fine ord som uttrykker det du vil si. Formatet kan være morsomt, minneverdig, rørende eller noe helt annet – her er det du som bestemmer. 

Gir du oss noen stikkord om hva du vil si og hvordan du ønsker å si det, kan vi sette sammen en fremføring som virkelig hedrer konfirmanten på best mulig vis. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat. Vi hjelper deg med å få tankene ned på papir i god tid før konfirmasjonen finner sted!