Retorikk i politiske taler 

Poenget med en politisk tale, er å overbevise lytterne om budskapet i den aktuelle talen. Derfor er retorikk et hyppig brukt virkemiddel i politiske taler. 

I denne artikkelen skal vi se nærmere på retorikk i politiske taler. Hva er en politisk tale, hva er retorikk, og hvordan bruker man retorikk i politiske taler? Disse spørsmålene vil bli besvart i denne artikkelen. 

Eksempel tale

Hva er en politisk tale? 

En politisk tale er en tale hvor budskapet er av politisk karakter.  

Det er mange taler som kan settes under denne kategorien, uten at du nødvendigvis tenker over det. Men det er også det som er kunsten med å skrive en politisk tale. Hvis en politisk tale er god, blir lytteren overbevist, uten at han eller hun merker det selv. 

Politiske taler blir holdt ofte rundt omkring i verden. Her til lands har vi Jonas Gahr Støre og Erna Solberg som soleklare eksempler på hvem som kan tenkes å holde en politisk tale. Men kikker vi til utlandet, kan Joe Biden og Emmanuel Macron også være gode eksempler. 

Konfirmant tale

Hva er retorikk? 

Retorikk er et begrep som tidligere viste utelukkende til talekunst og læren om dette. Men i dag defineres også begrepet som en måte å overtale og overbevise på.  

Når man bruker retorikk som et virkemiddel, ønsker man altså å overtale og overbevise de som lytter til talen din.  

Ved bruk av retorikk som virkemiddel, kan man velge mellom flere appellformer. Disse kalles etos, patos og logos. Man kan fokusere på én eller to av disse appellformene, eller så kan man bruke en kombinasjon av alle tre.  

  • Etos: Hvor stor tillit har taleren i det som tales om? Tror du på vedkommende? 
  • Logos: Er argumentene som legges frem i talen saklige og fornuftige?   
  • Patos: Blir du emosjonelt påvirket av talen? 
DIN GRUPPEN

Slik bruker man retorikk i tale 

Hvordan brukes retorikk i taler? Det avhenger av hvilken appellform som benyttes. 

Når Jonas Gahr Støre går på talerstolen for å tale om et politisk tema, både tror folk på hva han har å si og stoler på at han vet hva han snakker om, siden han er politiker. Hadde han derimot gått på talerstolen og talt om blomster, hadde ikke etosen hans vært like stor. 

Bruk av logos henger sammen med talens argumenter, altså det som blir sagt for å overbevise lytteren. I en politisk tale må argumentene gi mening for lytterne. Hvis lytterne oppfatter taleren som usaklig, har talen fungert mot sin hensikt. 

Som politisk taler kan man også overbevise lytteren gjennom å appellere til vedkommendes følelser. Dersom man klarer å vekke en eller annen følelse hos lytteren, har man lykkes med å bruke patos som virkemiddel i talen. 

Foreldre

Vi hjelper deg med taleskriving! 

Har du skrevet en politisk tale, men synes at dette med etos, logos og patos er litt vanskelig? Send talen din til tekstforfatterne i Din Taleskriver, så kan vi godt ta en titt på den for deg. 

Du trenger dog ikke ha et utkast til en tale for at vi skal hjelpe deg. Din Taleskriver kan også hjelpe deg med å skrive hele talen. 

Ta kontakt med Din Taleskriver i dag!