Skrive minneord 

Det er ingen som må gjøre noe som helst under en begravelse. Begravelser er vanskelige nok som de er, og det er ingen som vil dømme deg for å ikke orke å stå foran hele forsamlingen og prate om den som har gått bort. Men hvis du har lyst, så kan det være en veldig fin ting for deg og familien din. 

Alle er forskjellige, og alle sørger forskjellig. For noen gjør det vondt verre å skulle snakke høyt om den som har gått bort, og spesielt foran mange andre. De trenger kanskje å sørge mer på egenhånd. Mens andre føler kanskje et behov for å snakke om den avdøde. Det kan hjelpe å si det de føler høyt, og de trenger å få det ut. 

Sjekkliste for begravelsestale.

Minneord i dødsannonse 

Det er vanlig å skrive noen ord i en dødsannonse som blir publisert etter en person har gått bort, og før begravelsen eller bisettelsen. Denne er som regel ganske kort, fordi den gjerne publiseres i lokalavisen sammen med andre dødsannonser, så den må ikke ta opp for mye plass. Dette er et vanlig oppsett for en dødsannonse: 

[Bilde/ikon, ofte religiøst] 
Tittel/titler, avhengig av familiemedlemmer. Eksempel kan være «Min ektemann, vår far og vår venn». 
Navn på avdøde. 
Fødselsdato og dato på når personen døde. 
Et kort dikt eller et par minnesetninger. 
Navn på ektefelle, barn, søsken og andre familiemedlemmer eller venner. 
Informasjon om når og hvor begravelse eller bisettelse finner sted. 

Et dokument foran en pc med et forstørrelsesglass over innholdet i dokumentet

Minneord i begravelse/bisettelse 

Dette kan være den vanskeligste delen, og igjen må det påpekes at dette er ikke noe man må gjøre hvis man er for ukomfortabel. Det er viktig å huske på at begravelser er for de gjenlevende, og de aller fleste vil ha forståelse for dette. 

Men det kan være mye fint å få ut fra å gi en liten tale om den som har gått bort. Det kan hjelpe på å få sagt tankene og følelsene sine høyt, og det kan føles bra å vise kjærligheten du har for den avdøde. Hvis du får noen til å smile litt av ordene du sier, ved å minne alle på noe fint om den avdøde, så kan det være med på å gjøre en vanskelig situasjon litte grann lettere. 

Selvsagt er det viktig å være respektfull, både overfor den avdøde og gjestene i begravelsen. Hvis begravelsen eller bisettelsen finner sted i en kirke, kan det kan også være lurt å tenke på nettopp dette. Uansett om den avdøde var religiøs eller ikke, er det viktig å være respektfull overfor kirken og den tilhørende religionen. 

Det kan være fint å fortelle om et litt morsomt minne du har om den avdøde. Latter er den beste medisin, sies det, men alle som er der, er i sørgemodus og det finnes dermed grenser på hvor mye du skal basere talen din på humor. Videre er det selvsagt fint å snakke om gode minner du har, og kanskje noe rørende også. Det er ingen skam å felle noen tårer, spesielt ikke i en begravelse. 

Minneord i en begravelse trenger ikke vare spesielt lenge. Dette er helt opp til deg, og avhenger av hvor mye du har å si, og hvor lenge du har lyst til å stå og prate. Det er også helt opp til deg hvorvidt du vil ha en ferdig skrevet tale på en lapp foran deg som du leser opp, eller om du vil ta det mer på sparket. Kanskje du kan ha noen stikkord og gå ut ifra det. Noen synes det er lettere å snakke fritt, når det er om noen du har hatt et godt forhold til som du er svært glad i. 

Det finnes ingen fastslått regel om hvordan man skriver minneord til en begravelse, så du står veldig fritt, både når det gjelder lengde og innhold. Men vanlig er selvsagt å si noen fine ord om den avdøde, og å fortelle om noen gode minner du har med vedkommende. 

Få hjelp 

Hvis du synes det er vanskelig å få tankene og følelsene dine ned på papir, så er det ingen skam i å be om hjelp. Du kan for eksempel snakke med et familiemedlem eller en venn som også var nære den avdøde, og snakke med de om å skrive minneord. Dere kan snakke om gode minner med den som har gått bort og finne ut av hva du skal si sammen. Dette kan uansett være en fin ting å gjøre for begge to. 

Du kan også få hjelp av oss i Din Taleskriver. Hvis du har skrevet noe, men vil at noen skal se over og eventuelt redigere på noe, så gjør vi gjerne det for deg, men vi kan også skrive hele minneordet selv, dersom du ønsker det. Vi vil sørge for at minneordet er skrevet på en respektfull måte som vil ære den avdøde på en god måte, og ta hensyn til det du måtte trenge.