Skrive tale

Det å skrive tale kan virke som en vanskelig oppgave, enten det er snakk om en bryllupstale, konfirmasjonstale eller tale til firmafesten. Her finner du nyttige taletips!

Har du fått i oppdrag å skrive en tale du skal holde? Eller forventes det av ulike grunner at du bør holde en tale? Da er det fort gjort å bli både nervøs og få skrivesperre.

Enten du skal skrive tale til et stort eller lite arrangement, ønsker du sannsynligvis at talen skal bli best mulig. Den skal kanskje være både morsom, rørende og minneverdig.

Vi skal her se nærmere på hvordan du bør gå frem når du skal skrive en tale.

Tale oppbygging

Tale oppbygning

Det kanskje første du bør tenke på når du skal skrive tale, er talens oppbygning. Det er fort gjort å lage en tale som fremstår som rotete og ustrukturert dersom du ikke har en plan. 

Lag gjerne en disposisjon for talen din på forhånd. Lag noen stikkord for ting du ønsker å inkludere i talen. Juster rekkefølgen, og sørg for at talen blir naturlig og sammenhengende.

Innledningsvis bør talen begynne med «Kjære (den eller de det gjelder)». Videre oppbygning er som regel nokså fritt frem, og er avhengig av hva slags tale det er snakk om. 

Mange foretrekker å inkludere noen morsomme eller rørende elementer når de skal skrive tale. En tale som vekker følelser eller latter hos publikum, er som regel en vellykket tale.

Ferdige taler

Ferdige taler

Dersom du skal skrive tale, men opplever å ha fått skrivesperre, kan det være fristende å bestille ferdige taler.

Du kan finne gratis taler enkelte steder, men dette er taler som sikkert har blitt brukt av mange andre. Ønsker du en unik tale, er det greit å bestille en skreddersydd tale.

Ferdige taler trenger ikke koste så mye. Taleskriveren vil ta utgangspunkt i dine instruksjoner og ønsker. Resultatet er en ferdigskrevet tale som er personlig og unik. 

Siden taleskriveren skriver talen fra ditt synspunkt, vil ingen skjønne at du ikke har skrevet talen selv. Du kan eventuelt gjøre finjusteringer på talen om du vil bytte ut enkelte ord.

Ulike typer taler

Ulike typer taler

Det finnes mange ulike typer taler, og alle har sine unike særtrekk. En takk for maten tale inneholder for eksempel et «takk for maten»-element.

En bryllupstale vil ofte være mer romantisk eller følelsesladet, mens en konfirmasjonstale er morsom og fylt med forventninger og lykkeønskninger. 

Andre taler er til mer alvorspregede arrangementer, som begravelser. Disse talene har som formål å hedre en person som har gått bort, og inneholder gjerne historier fra avdødes liv. 

Det finnes taler til de fleste store anledninger, enten det er jubileum, bryllup, konfirmasjon, dåp, begravelse eller noe annet. Det finnes også politiske taler og taler for bedrifter. 

  • Bryllupstale
  • Konfirmasjonstale
  • Dåpstale
  • Begravelsestale
  • Jubileumstale
  • Taler for bedrifter
  • Politiske taler
Skrive taler

Hjelp til å skrive tale

Det å skrive tale til en stor eller liten anledning kan være utfordrende for de fleste. Dersom du står fast, finnes det imidlertid hjelp å få.

Din Taleskriver har taleskrivere som kan hjelpe deg med å skrive tale til ulike anledninger. Enten det er en bryllupstale, konfirmasjonstale eller annet, bistår vi deg.

Vi kan skrive en tale som vekker følelser, motiverer og er minneverdig. Bestill din tale i dag ved å klikke nedenfor. Du vil motta en ferdigskrevet tale innen kort tid!