Takk for maten tale bryllup 

I et bryllup holdes det mange taler. Gjestene ønskes velkommen med en velkomsttale, og det er veldig vanlig at også slutten av middagen markeres med en tale. En slik tale kalles en takk for maten tale.  

Dersom du ikke har skrevet mange taler før, kan det være litt vanskelig å skrive en takk for maten tale. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva en takk for maten tale er, hva som er hensikten med en slik tale og hvor lang en takk for maten tale skal være. 

En dame med et notatark

Hva er en takk for maten tale? 

En takk for maten tale er en tale som ofte markerer slutten av bryllupsmiddagen. Det finnes ingen spesifikke tradisjoner for hvem som holder en takk for maten talen i et bryllup. Dette er et område hvor brudeparet har muligheten til å sette sin egen touch på det. Hvis det er brudens familie som betaler for maten, kan for eksempel brudgommens mor takke for maten. Men det kan også gjøres på en annen måte. 

Når man skriver en takk for maten tale, kan det være lurt å tenke over hvem gjestene i bryllupet er. Bruk dette som utgangspunkt når temaet i talen bestemmes og talen begynner å ta form. En takk for maten tale kan gjerne være av det humoristiske slaget. Faktisk er det egentlig forventet, men det finnes mange former for humor. Å dra en grovis er kanskje ikke veien å gå dersom gjestene er av den litt mer konservative typen. 

Mann og kvinne i bryllupsdans.

Hensikten med en takk for maten tale 

Hva er egentlig hensikten med en takk for maten tale? En takk for maten tale skal som nevnt markere slutten på bryllupsmiddagen som brudeparet og gjestene akkurat har fortært i fellesskap. 

I tillegg til å markere slutten på måltidet, skal talen gi ære til menneskene som har gjort bryllupsmiddagen mulig – nemlig kokken, servitørene og eventuelt andre som har hjulpet til for å sørge for at alt har gått på skinner. I en takk for maten tale er det også vanlig å nevne menyen man har fått servert. 

PC med blyant og papir.

Så lang bør talen være 

Når man skriver en tale er det ofte mye man har lyst til å si. Ha imidlertid i bakhodet at en takk for maten tale ikke trenger å være veldig lang. Dette er ikke en tale som kan sammenstilles med de mer formelle talene som gjerne holdes før middagen.  

Har du blitt bedt om å holde en takk for maten tale i et bryllup du er invitert i, men er litt usikker på hvor lang den skal være? En slik tale trenger faktisk ikke være lenger enn ett minutt. Gjennomsnittlig lengde vil allikevel ligge på to til tre minutter. Det viktigste er at innholdet i talen er godt.  

En hånd som viser frem en politisk tale

Hjelp til takk for maten tale 

Synes du det er vanskelig å skrive en takk for maten tale? Da vil det kanskje gjøre godt med en hjelpende hånd. Det kan tekstforfatterne i Din Taleskriver gi deg. Vi har skrevet hundrevis av forskjellige taler til bryllup, konfirmasjon, dåp, begravelser, firmafester og mye mer.  

Trenger du en takk for maten tale som folk sent vil glemme? Ta kontakt med Din Taleskriver i dag! Vi hjelper deg med å skrive en uforglemmelig tale.