Takk for maten tale | Eksempel

Skal du holde en takk for maten-tale, for eksempel i et bryllup eller til andre festlige anledninger? Vi viser deg hvordan du lykkes, med et takk for maten tale eksempel.

Med et takk for maten tale eksempel kan du hente idéer og inspirasjon til din egen takketale. Mange er usikre på hvordan talen skal bygges opp.

En takketale etter maten bør først og fremst være en hyllest til selskapets vertskap eller kokk. Dette er en tradisjonsrik tale som rettes direkte mot vertskapet.

Talen er imidlertid også et underholdende innslag for «alle» gjestene, og kan med fordel inneholde litt humor. Vi skal nå se nærmere på hvordan en takk for maten tale kan lages!

Digital takk for maten tale

Slik mestrer du takketalen

Ved å ta utgangspunkt i et velskrevet takk for maten tale eksempel, kan du finne mange gode tips til takketalen din. Pass imidlertid på at du ikke kopierer talen.

Takketalen din bør være unik, og blir alltid best om den skrives fra bunnen av. Da blir den mer personlig og relevant for anledningen.

En takk for maten tale blir også best dersom den holdes kort. Husk at denne takketalen som regel er sist ut i en rekke av mange taler, i hvert fall i bryllup.

Mens mange andre taler gjerne varer i tre til fem minutter, trenger ikke en takk for maten tale å vare i mer enn kanskje ett eller to minutter. Jo kortere, jo bedre, vil enkelte si.

  • Ikke lag en blåkopi av et takk for maten tale eksempel
  • Sørg for at talen blir unik og relevant for anledningen
  • Talen skal være kort
takk for maten tale i bursdag

Morsom takk for maten tale

Siden en tale kan bidra til å lage ekstra god stemning i selskapet, kan det være greit å bruke litt humor. Du kan for eksempel inkludere en liten vits eller andre morsomme ting.

Du kan enkelt finne et takk for maten tale eksempel der det benyttes humor. Kanskje du kan forsøke å lage en tale på rim, eller lignende? Da blir talen morsom å lytte til!

Kort som takker for maten

Takk for maten tale | Skikk og bruk

Det er først og fremt til formelle anledninger at en takk for maten tale er vanlig å ha. Eksempler på dette kan være bryllup, konfirmasjon og firmafest.

Det er vanlig skikk og bruk at talen holdes på vegne av flere i selskapet – som for eksempel alle de inviterte gjestene, eller av en familie. 

Ifølge skikk og bruk skal verten eller vertinnen plassere servietten sin på tallerkenens høyre side når hun er «klar» for talen. Dette er det imidlertid få som praktiserer i dag.

Som regel vil denne takketalen kun avholdes dersom det også har blitt holdt en velkomsttale. Finn gjerne et takk for maten eksempel på YouTube for å se talen i praksis.

takk for maten tale i bursdagskort

Hvem holder takk for maten tale?

En takk for maten tale holdes ifølge skikk og bruk av en gjest som har sittet ved samme bord som vertinnen eller verten. 

Fra gammelt av har det vært slik at takk for maten-talen avholdes av den som sitter til høyre for selskapets vert, eller til venstre for vertinnen.

I dag er det få som praktiserer skikk og bruk veldig slavisk, så det er fullt mulig å holde takk for maten tale selv om du ikke sitter ved siden av vertinne eller vert.

Mann med kappe

Trenger du et takk for maten tale eksempel?

Dersom du sliter med å skrive en takketale til middagsselskapet, kan du få hjelp av en taleskriver. Din Taleskriver leverer unike takketaler på bestilling.

Vi kan skrive et unikt og skreddersydd takk for maten tale eksempel for deg. Vi lager alle taler fra bunnen av, og vil ta utgangspunkt i dine ønsker og idéer – om du har noen.

Den ferdige talen leveres til deg innen kort tid. Bestill din takketale nedenfor!