Takk for maten-tale med humor 

En takk for maten-tale med humor er en fin måte å runde av måltidet på, og gir gjestene noe å flire av! En morsom takketale etter middag kan være aktuelt både i forbindelse med bryllup, julebord, slektstreff og andre store anledninger.   

Men hvordan kan man forsikre seg om at talen faktisk blir morsom? Og hva bør den inneholde? Her er noen råd! 

Tips for en hysterisk morsom takk for maten-tale 

Dersom du skal holde en morsom tale, er målet ditt naturligvis at gjestene skal le. Skal du få dette til, må du først og fremst se an ditt publikum. Humor er individuelt, og påvirkes av både alder, kultur, oppvekst og personlighet.  

Det kan også være store individuelle forskjeller innad ett og samme publikum. Av den grunn kan det være smart å satse på humor som treffer bredt.  

Skal du holde en takk for maten-tale med humor for nære venner, vil du humoren sannsynligvis være annerledes enn dersom du taler i et bryllup. I et bryllup vil kanskje ikke interne vitser eller groviser treffe like godt som i gode venners lag. 

Hva skal man si i en takk for maten-tale? 

Enten du vil ha en takk for maten-tale med eller uten humor, er det vanlig at talen inneholder visse elementer. Her er noen tips for hva talen kan inneholde:  

  • Noen positive ord om arrangementet 
  • Takk til kokkene og vertskapet 
  • Si litt om maten dere har spist (gjerne noen fun facts!) 
  • Takk for maten!  

Talen kan gjøres nokså enkel, og det viktigste er å takke kokkene eller vertskapet for den nydelige maten. Med litt humor blir imidlertid talen ekstra morsom å høre på. Ja, og kanskje hakket mer minneverdig! 

Hvordan skrive en takk for maten-tale med humor? 

Det finnes mange strategier man kan følge for å lage en takk for maten-tale med humor. Igjen anbefaler vi å se an publikummet ditt når du skriver talen. Et tips er som nevnt å bruke humor som treffer bredt.  

Her er noen idéer!  

Takk for maten med limerick 

Skriv gjerne en humoristisk takk for maten-tale i form av et limerick. Det vil si at du lager et stroferim bestående av fem linjer, som rimer AABBA. Det vil si – linje én, to og fem rimer. Rim blir ofte morsomme uten så mye innsats, og er et godt utgangspunkt for de fleste taler.  

Når du skal skrive et limerick, skal linje tre og fire tradisjonelt sett bestå av et dimeter (to verseføtter). De øvrige linjene skal beså av tre verseføtter, altså et trimeter. Det er også vanlig at den første linjen avsluttes med et stedsnavn.  

Snakk til publikummet ditt 

Du kan også gjøre talen din morsom ved å spille på hvem du taler til. Avholdes talen til en general? Da kan du alltids påpeke at det var godt at kjøkkenet ikke gikk på noen generaltabber!  

Skal du takke for maten i et bryllup, kan du kanskje spøke litt om brudens fine matvaner. Eller er kanskje brudgommen kresen? Da kan du påpeke at det var fint gjestene slapp å spise brødskiver med Nugatti (eller andre favorittretter). 

Bestill en takk for maten-tale med humor! 

Sliter du med å lage en takk for maten-tale som er morsom? Humor kan være vanskelig, og det er ikke uvanlig å stå fast. Den gode nyheten er at det finnes hjelp å få!   

Din Taleskriver har lang erfaring med takk for maten-taler med humoristisk vri. Send oss noen stikkord om menyen og andre relevante opplysninger. Vi utarbeider talen for deg, og sørger for at den blir personlig og med en liten snert!