Takke for maten tale

Ønsker du å holde en tale etter middagen? En takk-for-maten-tale er en hyggelig og tradisjonsrik gest som hyller vertskapet eller kokken. Slik lager du en takke for maten tale!

Dersom du er invitert på en bedre middag – gjerne av den mer formelle sorten – er det ofte på sin plass å holde en liten takke for maten tale.

Dette er en tale som rettes mot middagens vertskap og dem som har laget maten. Her får du en anledning til å hylle vertskap og kokk, og samtidig skape litt god stemning.

Vi skal nå se nærmere på hvordan du kan sikre at din takke for maten tale blir vellykket!

Mann i dress og formelt antrekk

Takke for maten tale til ulike anledninger

Når er det på sin plass å holde en takke for maten tale? Det kanskje mest klassiske eksempelet er i bryllup. Som regel er dette den siste talen ut, etter en rekke andre taler.

Det er også vanlig med en takketale etter maten i andre festlige sammenhenger, som konfirmasjon, jubileum, dåp, bryllupsdag, julebord eller lignende.

Vitser til takke for maten tale

Lengde – hvor lang skal talen være?

Siden din takke for maten tale kanskje er den siste talen for dagen, er gjestene sannsynligvis klare for å strekke på beina. Sørg derfor for at talen er nokså kort.

En takke for maten tale kan med fordel være så kort som mulig. Hold den gjerne rundt et minutt lang, og hold den for all del kortere enn fem minutter.

Hånd skriver takke for maten tale

Morsom takketale

En takke for maten tale kan gjerne inneholde noen morsomme elementer, som en liten vits eller morsomme bemerkninger. 

De morsomme poengene bør helst være relatert til mat. Du kan for eksempel lage et morsomt poeng av at du og gjestene er stappmette, eller lignende!

En annen klassiker er at du (med vilje) ikke greier å uttale navnet på retten. Dette passer seg kanskje best dersom du har fått servert noen eksotiske eller fancy retter med uvanlige navn.

Passende vitser å velge til takke for maten tale

En hyllest til vertskapet

Husk at en takke for maten tale først og fremst skal være nettopp det – altså en tale der du takker vertskapet for maten.

Si gjerne noen ord om at rettene var velsmakende, eller at vinen passet utmerket til maten. Slik får kokken og vertskapet litt skryt for «strevet».

Mann som står foran en ferdig tale

Hvordan holde tale?

Har du fått i oppdrag å holde en takke for maten tale, men er litt usikker på hvordan talen kan bli bra? Mange er nervøse i forkant av en tale, da det hele kan virke litt skummelt.

Trøst deg med at en takke for maten tale er nokså kort. Så lenge du husker å snakke i et passelig tempo og ikke glemmer å puste, vil nok talen bli en suksess.

Prøv gjerne å lære så mye som mulig av talen utenat, slik at du slipper å lese den opp fra et papir. Men det er ingen skam i å ha en huskelapp med seg.

Penn over papir

Få hjelp av en taleskriver

Er du litt usikker på hvordan du skal strukturere talen din, eller hvordan den kan gjøres morsom? Ikke fortvil – en taleskriver kan skrive talen for deg.

Din Taleskriver leverer ferdige taler til ulike anledninger, inkludert bryllup, konfirmasjoner, dåp og julebord. Vi skriver gjerne en takke for maten tale for deg.

Si gjerne noen ord om hva slags mat dere skal få servert (om du vet det), slik at vi kan ta utgangspunkt i dette. Bestill din takketale nedenfor!