Takketale konfirmasjon

Skal du konfirmeres i år? Familie og gjester vil sette pris på en liten takketale, selv om dette er helt frivillig. Dersom du ønsker å si noen ord på den store dagen, skal vi hjelpe deg i gang. Talen trenger ikke å være lang og det er nok å si noen få, velmente ord.

Selv om mange konfirmanter ønsker å holde en tale på sin egen dag, er det mange som synes dette er skummelt. Men konfirmantens tale behøver ikke å være lang og kan gjerne kombineres med en velkomst. Vi gir deg noen tips til både innhold og fremførelsen.

Skrive konfirmantens tale

Må konfirmanten holde tale?

Nei, konfirmanten må ikke holde en tale med mindre han eller hun selv ønsker. Men før du avskriver tanken fullstendig, bør du lese videre. Du trenger nemlig ikke å holde en lang tale om hele oppveksten. Har du «sceneskrekk»? Ta en titt på disse tipsene: 

  • Ta talen en setning om gangen. Korte pauser etter hver setning skaper rom for å puste og gjør det lettere for publikum å følge med på innholdet.
  • Du trenger ikke å huske talen utenat. Bruk gjerne en liten huskelapp med stor skrift og tykt papir. Hvis du synes det er skummelt å se opp, er det ingen skam i å lese hele talen rett fra manus.
  • Sa du morsomt? La publikum få tid til å le før du går videre med resten av talen. 

Hvis du synes det er skummelt å snakke foran gjestene, men likevel ønsker å si noen ord, er det lurt å kombinere talen med velkomsten. Da får du talen overstått så fort som mulig, og du slipper å bruke dagen på å grue deg. I tillegg slipper du at nervene bygger seg opp.

I en velkomsttale kan du takke gjestene for oppmøte, særlig familiemedlemmer som har reist langveis fra. Du kan også takke for gaver og eventuelle bidrag til mat og kaker, og selvfølgelig en takk til foreldre som har stelt i stand selskapet. Du behøver ikke å være personlig om du ikke ønsker.

Mor som holder konfirmasjonstale

Innhold i konfirmantens takketale

Dersom du ikke har problemer med å snakke for publikum, er det mye du kan inkludere i takketalen. Du kan holde talen når du selv ønsker og du kan gjerne vente til etter mor, far og fadder har sagt sine ord. Igjen kan du du takke for oppmøtet, gaver og bidrag til arrangementet.

Hvis du ønsker en tale med ekstra fyll, kan du gjerne si noen ord om hvordan du opplever å være konfirmant. Hva har du lært dette året? Mange velger å takke for en trygg og god barndomstid, samtidig som de retter ekstra oppmerksomhet mot fadderne, søsken og nær familie.

Ønsker du å bruke humor? En anekdote om strenger foreldre slår aldri feil, og vil garantert gi gjestene et smil om munnen. Du kan også si noen ord om hva gavene skal brukes til – her kan du være ærlig, morsom og kreativ.

I mindre selskap kan det være fint å si noen ord om hver enkelt gjest. En setning om tantes gode klemmer, onkels morsomme vitser og bestefars slitte tøfler setter et personlig preg på talen. Avslutt gjerne med å takke for en god oppvekst og si at du er heldig som har trygge støttespillere rundt deg som alltid viser omsorg og er tilgjengelig for råd og veiledning.

Dame som ler av morsom konfirmasjonstale

En annerledes takketale

Konfirmasjonen kommer mest sannsynlig til å være fylt av forskjellige taler, sanger, dikt og fine ord. Ønsker du å skille deg ut med en unik takketale? Som konfirmant har du fritt spillerom og du kan vise takknemlighet akkurat slik du selv ønsker. 

Hvorfor ikke skrive en takketale på rim? Det er også mulig å ta utgangspunkt i et eventyr eller en historie du var glad i når du var liten. Dette kan være et annerledes og morsomt innslag, som bryter opp et formelt rom og skaper en livlig stemning.

Tale som har flere sider

Når skal konfirmanten tale?

Vanligvis vil konfirmanten holde tale etter far/mor og faddere. Tale fra foreldre er som regel hovedtalen, og her kan begge eller én av foreldrene velge å holde tale. Deretter vil gjerne faddere si noen ord, igjen kan alle eller én av fadderen holde tale. 

Etter disse to segmentene kan konfirmanten holde en tale, før det blir gjort rom for øvrige taler fra tanter, søskenbarn og besteforeldre. Men dersom du ønsker å kombinere talen med en velkomsttale, må dette naturligvis skje aller først. 

Som regel er det far til konfirmanten som ønsker gjestene velkommen, dersom det ikke er utnevnt en toastmaster. Hvis du ønsker å tale tidlig, men ikke aller først, kan du holde talen etter at far har ønsket velkommen.

Velkomstord fra far/vert består i hovedsak av praktisk informasjon før gjestene setter seg til bords. Her kan far avslutte med å gi ordet videre til konfirmanten, dersom du ønsker å tale tidlig. Dette er en generell føring, men du kan alltid lage ditt eget opplegg med foreldre eller toastmaster. 

Sjekkliste for konfirmasjonstale

Få hjelp til tale

Vi er alle forskjellige. Noen konfirmanter foretrekker tradisjonelle og korte taler, andre vil sette et personlig preg eller unngå talen fullstendig. Alt er lov og alt er greit – dette er tross alt din dag. Det er ingen som forventer at konfirmanten skal si noe dersom nervene tar overhånd, men det er likevel flott å vise takknemlighet gjennom noen få ord.

Mange har et ønske om å holde en tale, men blir stående fast. Dette er forståelig, men her kan vi hjelpe. Din Taleskriver har bistått mange konfirmanter med tradisjonelle, unike, korte, lang, personlige og morsomme taler. Vi skreddersyr talen etter dine ønsker og behov.

Trenger du hjelp fra oss? Ta kontakt og fortell oss hvilken type tale du ser for deg. Skal den være personlig kan du også legge ved noen stikkord om familien, eller spesielle historier fra barndommen. Vi sikrer at talen er ferdig i god tid før konfirmasjonen, slik at du får tid til å øve på fremførelsen.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat i dag. Vi ønsker deg lykke til med talen og den store merkedagen!