Tale til 60 årsdagen

Kjenner du noen som fyller 60 år i år? Runde bursdager markeres gjerne litt ekstra da det er store dager for de det gjelder. Bidra til dagen ved å holde en minneverdig tale!

Da man fyller 60 år nærmer man seg en ny periode av livet, nemlig pensjonstiden. De fleste har levd liv fylt opp med mange minner og lærdommer. Din kjære 60 åring har også sikkert lagt til seg en del unike vaner og personlighetstrekk opp gjennom årene. Når det er så mye å velge fra, kan det være vanskelig å vite hva man burde inkludere i talen sin eller utelate.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på struktur og innhold i denne typen jubileumstale. Og ikke minst hvordan du kan lykkes med din 60 års tale!

Elementer som settes sammen til den perfekte talen

Tenk over oppbygningen av talen din!

Før man begynner å skrive, kan det være lurt å tenke igjennom hvor lang tale man ønsker å holde. Dette kan blant annet avhenge litt av hvor mange andre som skal holde tale på denne dagen. Allikevel er en god tale, som holder på publikums oppmerksomhet, sjeldent for lang. Sikt deg derfor mot å lage en kort og god 60 års tale på et sted mellom 1-5 minutter.

Du husker sikkert å ha lært om en rød tråd i norsktimene. Den gjelder her også. Prøv å tenke ut på forhånd hvilke elementer du ønsker å ha med i talen din, og tenk hvordan du kan få dem til å henge sammen. Det å sette opp talen som en historie er en fin måte å skape en rød tråd. Du kan for eksempel ta for deg tiår for tiår i jubilantens liv. Her kan du enten snakke om ting de opplevde, om du kjenner de godt, eller historiske/ morsomme momenter som de levde igjennom.

Videre er det fint å prøve å få en tydelig innledning, hoveddel og avslutning. Det er riktignok ikke noen fasitsvar på hvordan man gjør dette i en 60 årstale, så her har du muligheten til å bli kreativ!

To personer som krysser av en sjekkliste

Innhold i en god 60 års tale

Når det kommer til innholdet i en jubileumstale står du veldig fritt til å velge innholdet selv! Allikevel er det flere ting det kan være greit å tenke nøye over. Hvem befinner seg på festen? Er det noen temaer du burde unngå? Om du ønsker å skille seg ut fra de andre som holder tale, kan det være greit å tenke over hva de kan komme til å si.

Forslag til elementer du kan inkludere:

  • Introduksjon av deg selv og ditt forhold til jubilanten
  • Noen ord om festen og invitasjonen
  • Jubilantens unike og gode egenskaper
  • Morsomme utsagn, historier eller vitser
  • Gratulasjoner

Tenk spesielt over hva jubilanten kan ønske å høre og hva trenger de potensielt trenger å høre. Kanskje er de bekymret over hva 60 årene vil bringe med seg? Da kan du komme med positive påminnelser om at dagens barn for eksempel ofte gleder seg til å bli pensjonister, og i deres øyne er jubilanten tross alt heldig! Prøv å bli kreativ med vinklinger og de gode ordene.

Mann som ser gjennom en kikkert

Tips for å gjøre talen ekstra god!

Mange føler et stort press og ansvar i løpet av taleskrivingen. Husk at med stor sannsynlighet setter jubilanten pris på at du bare prøver. Talen din behøver på ingen måte å være helt perfekt! Men det finnes tips for hvordan du kan skrive og holde en ekstra god tale!

Første råd er å være godt forberedt. Det har du allerede begynt på, etter å ha lest denne artikkelen. Videre burde du skrive hele talen. Det vil si ikke bare punkter eller å ta det på sparket når øyeblikket kommer. Prøv også å legge ekstra innsats i innledningen og avslutningen av talen din. I begynnelsen av talen kan du for eksempel stille et spørsmål eller si noe overaskende for å få publikums oppmerksomhet. I avslutningen handler det om å etterlate publikum og jubilanten med en god følelse.

En god tale forteller gjerne en historie som både får publikums oppmerksomhet, latter og noen ganger tårer. For å gjøre dette hjelper det å øve seg på fremførelsen av talen. Les mer om å holde en tale her.

Tre glade skribenter med PC

Få hjelp til å skrive talen

Det er ingen lett oppgave å skulle skrive en god tale. Det er mye som skal tenkes over både når det gjelder struktur, innhold og fremførelse. Du er ikke alene, om du synes det er vanskelig å for eksempel plassere elementer på riktig sted, skape en rød tråd eller skrive vitser og morsomheter.

La oss i Din Taleskriver hjelpe deg! Alt du trenger å gjøre er å tenke litt igjennom hva du ønsker å ha med og eventuelt om du ønsker en humoristisk eller mer rørende tale. Ut ifra disse opplysningene, skriver vi da en personlig og unik 60års tale til deg! I mellomtiden kan du bare glede deg til å være med på den store dagen til din 60 åring!

Kontakt oss i dag!