Tale til ansatte 

Skal du holde en tale til ansatte? Dette kan for eksempel være aktuelt i forbindelse med et julebord, en avskjedsfest eller arrangementer. Dersom du skal tale til medarbeiderne, er det imidlertid viktig å vite hvordan du går frem. Og ikke minst – hva du skal si.  

Her er våre beste tips! 

Hvor lenge bør en tale til ansatte vare? 

Talens varighet vil selvfølgelig avhenge av hvor mye du har på hjertet. Det som er viktig å huske på, er at talen ikke bør være for lang. Prøv gjerne å lage en tale som varer et sted mellom 2 og 5 minutter.  

Har du mye å formidle, bør du koke innholdet ned slik at de viktigste punktene kommer frem. En veldig lang tale kan fort bli kjedelig. Prøv gjerne å lese talen høyt for deg selv før den presenteres, og ta tiden! Varer den i 10–15 minutter, bør den kanskje kortes litt ned. 

Muntlig hilsen til ansatte 

En tale til ansatte kan betraktes som en muntlig hilsen. Tenk gjerne over hva du ville ha skrevet i et kort, og lag en muntlig presentasjon av innholdet. Det å skrive en tale trenger ikke å være avansert.  

Det viktigste er at du får formidlet det du ønsker å si. Forskjellen på det å skrive et kort og å holde tale, er at formidlingen blir mer personlig. Prøv gjerne å snakke direkte til publikum, fremfor å lese hele talen fra en lapp. Øving er nøkkelen!  

Vi har tidligere sett nærmere på hvordan og hvorfor du bør skrive tale til personalet. Se gjerne på denne for flere tips! 

Innhold i tale til ansatte 

Og så til det store spørsmålet: Hva skal en tale til ansatte inneholde? Dette kan naturligvis variere fra anledning til anledning. Dersom det er snakk om en tale før sommerferien eller juleferien, kan følgende elementer være med:  

  • Innledende hilsen: «Kjære alle ansatte…» 
  • Kort om anledningen: Hvorfor er dere samlet? 
  • Hva har dere oppnådd sammen? 
  • Takk for god innsats 
  • Oppfordring om å senke skuldrene i ferien 
  • Noen avsluttende ord  

Det er fint om talen din viser at du setter pris på de ansatte, slik at de føler seg verdsatt. Kanskje firmaet ikke ville ha vært der det er i dag, om det ikke var for hver enkelt medarbeider? I så fall bør du formidle dette. 

Morsom tale til kollega som slutter 

Det kan også være aktuelt med en tale til ansatte som slutter, for eksempel i forbindelse med pensjon. I så fall bør talen hedre vedkommende og hans/hennes innsats opp gjennom årene. Trekk gjerne frem noen utmerkelser.  

Talen kan gjerne presenteres sammen med et lysbildeshow eller korte videosnutter. For at talen ikke skal bli altfor trist, kan det være greit å bruke litt humor. Trekk gjerne frem noen morsomme episoder fra den ansattes tid i firmaet, eller skriv talen på rim.  

Du kan også presentere talen i form av en sang. Da blir den ofte ekstra morsom og engasjerende! 

Motta hjelp med tale til ansatte 

Skal du skrive en tale til ansatte, men står litt fast? I så fall kan Din Taleskriver hjelpe deg over kneiken! Vi har skrevet mange taler til julebord, avslutningsfester og lignende jobbarrangementer.  

Send oss notatene dine, og la våre taleskrivere fullføre talen! Vi sørger for at talen blir minneverdig, fin og engasjerende.