Tale til begravelse | Eksempel

Dersom du skal holde en begravelsestale, kan det være vanskelig å vite hvordan du skal sette i gang. Se nærmere på vårt eksempel på tale til begravelse, og finn inspirasjon.

Leter du etter et eksempel på tale til begravelse? Vi skal her gi deg noen tips til hvordan du lykkes med talen din når du skal ta et siste farvel med noen som har stått deg nær.

En begravelsestale skal først og fremst hedre minnet til personen som har gått bort. Ved å se på vårt tale til begravelse-eksempel kan du kanskje få noen idéer til egen tale.

Tale

Minneord i begravelse

Når noen som har stått deg nær går bort, ønsker du kanskje å hedre vedkommende med en fin minnetale. Men hvordan skal egentlig en begravelsestale bygges opp?

I vårt tale til begravelse-eksempel nevner vi elementer som tradisjonelt sett tas med i en minnetale. Husk at du kan inkludere noen historier fra den avdødes liv om ønskelig.

Siden talen handler om å minnes den avdøde, kan du gjerne snakke litt om personen som har gått bort sin oppvekst. Du kan også fortelle om personens yrke, familieliv og hobbyer.

Få gjerne frem hvordan avdøde var som person. Fikk han eller henne folk rundt seg til å le? Var vedkommende en hjelpsom person? Eller hadde kanskje avdøde noen talenter?

Bilde av person med lys foran

Tale ved båren – tale selv, eller la presten tale?

Noen velger å la presten ta seg av begravelsestalen ved båren. Du kan gjerne gi talen din til presten, om du ikke føler at du klarer å lese den opp selv.

Det er også noen som foretrekker å tale ved båren selv, da dette kanskje føles mer personlig enn å la presten tale. 

Tekst til begravelse

Føler du at et tale til begravelse-eksempel ikke gir deg nok inspirasjon til å skrive egen tale? Det er hjelp å få.

En taleskriver kan lage en minneverdig og fin tale som kan presenteres i begravelsen. Fortell taleskriveren noen ord (og gjerne historier) om den avdøde. 

Taleskriveren vil ta utgangspunkt i informasjonen du gir, og lager deretter en ferdig tale. Mange velger å få skrivehjelp, siden de kanskje er preget av sorg og ikke får til å skrive selv.

Sjekkliste for begravelsestale

Vårt tale til begravelse-eksempel

Ved å se på et eksempel til tale i begravelse, kan du kanskje finne inspirasjon til ting du kan skrive i din egen begravelsestale.

Husk at dette eksempelet bare er veiledende. Du kan fint endre på elementer ved talen, dersom du føler at noe ikke passer inn – eller om du vil tilføye noe. 

Her er et eksempel på hvordan en tale til begravelse kan bygges opp: 

 

  • Avdødes navn
  • Nevn avdødes alder og hvilket år vedkommende ble født
  • Ektefelle og eventuelle barn
  • Hva jobbet avdøde med?
  • Fortell litt om avdødes oppvekst
  • Hvor møtte avdøde sin mann eller kone?
  • Hvor har avdøde bodd?
  • Hadde avdøde noen spesielle hobbyer eller talenter?
  • Hvordan var avdøde som person? (Morsom, snill, glad i alle…?)
  • Rund av med hilsen som «takk for alt» eller lignende
Begravelsestale

Bestill en ferdig tale

En begravelsestale bør hedre den avdøde og samtidig være minneverdig. Talen inneholder gjerne noen ord om den avdødes liv, ektefelle, barn og eventuelle interesser. 

Selv om det ikke er noen strikte regler å følge når du skal skrive talen, kan det være vanskelig å finne de rette ordene. 

En taleskriver kan skrive begravelsestalen for deg. Talen er basert på informasjonen du oppgir om den avdøde, og vil derfor bli personlig og unik.

Du vil motta et tale til begravelse-eksempel som kan brukes som det er. Eventuelt kan du endre på talen dersom du vil tilføye noe. Bestill din tale via nettbutikken vår i dag.