Tale til bryllup fra brudgom 

Tradisjon tro avholder brudgommen en tale i bryllupet. Det å skrive en tale til bryllup kan imidlertid være vrient, enten du er brudgom eller brud. For hva skal talen inneholde, og hvor lang bør den egentlig være? 

Her er alt du trenger å vite! 

Hva skal være med i brudgommens tale? 

En tale til bryllup fra brudgom kan i utgangspunktet inneholde akkurat det du selv ønsker. Det er imidlertid vanlig å vinkle talen slik at du i stor grad snakker direkte til bruden. De fleste velger å si litt om hvordan de møttes og hvilke egenskaper de falt for.  

I tillegg til dette, kan du gjerne si litt om dine tanker om fremtiden sammen med ektefellen. Ser du frem til noen spesifikke opplevelser eller hendelser? Du kan også si litt om ting dere har opplevd frem til nå.  

Foruten å snakke til bruden, er det vanlig at brudgommens tale i bryllupet inkluderer noen ord til svigerforeldre og foreldre.  

Brudgommens tale fra start til slutt 

Når du skal skrive en tale til bryllupet ditt, ender du kanskje opp med mange stikkord og notater. Så, hvordan kan du strukturere talen slik at den blir meningsfull? God flyt forutsetter at talen har en viss oppbygning.  

Også her har du fritt spillerom. Her er et forslag til hvordan talen kan bygges opp fra begynnelse til slutt: 

 

  • Innledende hilsen til alle gjestene og bruden 
  • Noen ord til svigerfamilie og egen familie 
  • Hvordan du møtte bruden 
  • Hva falt du for? 
  • Brudens egenskaper (både gode og dårlige – sistnevnte med glimt i øyet!) 
  • Opplevelser dere har hatt 
  • Hva får bruden frem i deg? 
  • Noen ord om fremtiden deres sammen 
  • Brudens skål 

    Hvor lenge skal brudgommens tale vare? 

    Brudgommens tale trenger ikke å være særlig lang. Dette gjelder også brudens tale. Faktisk er det ofte bedre om talen er litt for kort, enn litt for lang. Ta gjerne utgangspunkt i at talen skal vare 2–5 minutter. 

    En tale til bryllup fra brudgom som varer veldig lenge, kan nemlig fort føre til utålmodige gjester! Er talen din derimot interessant og morsom, kan du nok komme unna med en noe lengre tale. 

    Lag en bryllupstale med humor 

    Brudgommens tale i bryllupet kan med fordel inneholde noen humoristiske elementer. Du trenger ikke å lese opp vitser. Ofte holder det å si noen ord om brudens mindre gode egenskaper, med glimt i øyet!  

    Kanskje bruden er klønete? I så fall kan du kanskje trekke frem en historie fra virkeligheten. Eller er hun kanskje litt lat på morgenkvisten, eller overdrevent ryddig? Trekk gjerne frem kontraster dere imellom. Dette vil ganske sikkert få gjestene til å trekke på smilebåndet!  

    Tale fra brudgom – et eksempel 

    Når du skal lage en tale til bryllup som brudgom, kan det være nyttig å hente inspirasjon fra andre. Se gjerne på eksempler du finner på nett, som kronprins Haakons tale til Mette-Marit. Det er lov å la seg inspirere, men sørg for at talen blir personlig.  

    Kanskje du kan se på hvordan andre taler er bygget opp, og deretter skrive din tale basert å dette? 

    Motta hjelp med tale til bryllup fra brudgom 

    Dersom du som brudgom skal skrive en tale til bryllupet, er det ikke uvanlig å føle at du står litt fast. Har du notater, men sliter med å sette ordene sammen til en god tale? Eller har du skrevet en tale, men ønsker en siste finpuss? Da kan vi hjelpe deg!  

    Din Taleskriver har lang erfaring med tale til bryllup fra brudgom. Send oss dine stikkord, og la oss sette sammen en minneverdig bryllupstale for deg!