Tale til jobbavslutning 

Taler kan være både alvorlige og ha viktige budskap, de kan være morsomme og løsne opp stemningen, og de kan være rørende og til og med bringe frem noen tårer. Det er ikke alltid like lett å vite hvilken retning man skal ta talen i – men fortvil ikke, vi kan hjelpe deg! 

Hvis du har jobbet i et firma i en del år og har knyttet et sterkt bånd med både kollegaer og sjefer, så er det ikke uvanlig å ha en avslutningsfest når du enten pensjonerer deg, eller går videre i karrieren din. Da er det heller ikke uvanlig at kollegaene dine forventer at du holder en liten tale for å si noen ord om hvor fornøyd du har vært med jobben og kollegaene dine. Men hvordan skriver du en tale til jobbavslutningen din? 

Mann som sitter på en stabel med bøker og skriver på PC

Innhold 

Så hva skal du egentlig snakke om i en tale for en jobbavslutning? Innholdet kommer til å avhenge av forskjellige faktorer som forholdet ditt til de på jobben, hva slags type avslutning som skal holdes og hva slags stemning du vil ha over talen. 

Men det er likevel noen ting vi kan nevne, som kan være greit å ha med i en slik tale. Her er noen eksempler: 

 • Kort om din reise på arbeidsplassen 
 • Hvor mye du har fått ut av å jobbe der, både personlig og karrieremessig 
 • Hvor mye du setter pris på sjefer og kollegaer 
 • Kort om veien videre for deg i arbeidslivet 
 • Et konkret eksempel på noe som har skjedd på jobb som har vært særlig morsomt, lærerikt, inspirerende, etc. 
 • Takke for tiden du har hatt på jobben, og for en fin avslutning 

  Humor vs. seriøsitet 

  Arbeidsplasser og arbeidsforhold varierer stort. Noen arbeidsplasser er svært profesjonelle og stivere, og man knytter kanskje ikke like personlige bånd med de man jobber med. Man forventes at en separerer jobb- og privatlivet mer, og at man opprettholder en profesjonalitet med de rundt seg. Det er kanskje en mer slik avstand i store selskaper. 

  Andre arbeidsplasser derimot, har mer fokus på å skape gode relasjoner mellom de ansatte. Det er mer greit å tulle med hverandre og kanskje også være sammen i sosiale sammenhenger utenfor arbeidstiden. Gjerne i mindre firmaer, hvor kanskje flere av både sjefene og de ansatte kjenner hverandre fra før, er dette ofte tilfellet. 

  Også finnes det arbeidsplasser som faller midt imellom disse. Uansett hvordan stemningen er på din arbeidsplass, er det du som vet dette best, og kan tilpasse avslutningstalen din deretter. Du vet best om sjefen din vil sette pris på en spøk som er litt på kanten, eller om hen ville blitt fornærmet! 

  Et forstørrelsesglass som ligger på skrå

  Lengde 

  Hvor lenge skal du stå der, og hvor mye skal du egentlig lange ut om hvor mye jobben har betydd for deg, og hvor fornøyd du har vært med kollegaene dine? De aller fleste, og kanskje spesielt i jobbsammenheng, har svært liten interesse av å sitte og høre på noen plapre i vei veldig lenge. På en jobbavslutning er det som regel meningen å spise, skravle og hygge seg, og man kan fort miste konsentrasjonen. 

  Vi regner cirka 140 ord per minutt man snakker, så det er et godt utgangspunkt i hvor mye du skal skrive. Lengden varierer også fra hva slags type avslutning det er snakk om – det vil for eksempel være mer passende med en litt lengre tale på en større event på en restaurant, enn det er på en liten avslutning på kontoret. 

  Det er lov å be om hjelp! 

  Fortviler du fortsatt over talen din? Stresser du over hvordan du skal ordlegge deg, og hvordan kollegaene dine kommer til å ta imot talen? Det trenger du ikke, for vi i Din Taleskriver kan hjelpe deg! 

  Vi har et godt team med erfarne taleskrivere som synes det er gøy å hjelpe andre med å skrive taler de vegrer seg for å skrive selv. Vi sørger for at talen din blir godt skrevet, godt formulert og passende til akkurat deg og din situasjon. Alt du trenger å gjøre, er å gi oss noen stikkord om deg, jobben din og hvordan avslutningen din skal være, og så gjør vi resten! 

  Ta kontakt med oss i dag, og finn ut av hvordan vi kan hjelpe deg!