Tale til konfirmant fra far

Skal sønnen eller datteren din konfirmere seg? Som far er det alltid hyggelig å si noen fine ord på den store dagen. En tale kan være den perfekte måte å vise omtanke, gi råd for veien videre og hylle konfirmantens prestasjoner og gode egenskaper. 

Konfirmasjonstale fra far behøver ikke å være lang. Ofte er det slik at foreldre og faddere holder de lengste talene, men i konfirmasjoner dreier det seg ikke alltid om lengde. Innholdet er viktigst, og du er nok ikke den eneste som vil si noen ord under feiringen. 

Mange synes det er vanskelig å komme i gang med konfirmasjonstalen. Hvor lang skal den være? Hva skal du si? Hvordan bygges talen opp? Hvis du sitter inne med disse spørsmålene, skal vi gi deg noen tips og råd på veien. 

Mann som jobber på PC med tale

1. Start tidlig 

Det er aldri for tidlig å starte arbeidet med talen. Jo tidligere du begynner, dess bedre tid har du på finpussing og øving. Starten kan dog være det vanskeligste og her lønner det seg å begynne med stikkord. 

Som foreldre er det naturlig å holde en personlig tale. Mange velger derfor å ta utgangspunkt i minner eller personlige historier. Hvis du ønsker at alle i selskapet skal ha glede av talen, bør du passe på at den ikke blir for intern. 

I begynnelsen synes mange det er nyttig å skrive ned flere tanker, minner, historier og personlige anekdoter. Etter hvert kan du plukke ut de emnene eller minnene som føles rett for talen. Et tankekart kan være en fin løsning, men du kan også lage en liste. 

La disse notatene ligge i noen dager før du begynner å strukturere hovedpoeng. Når du kommer tilbake til skriveblokken kan du krysse ut det som ikke passer og ringe rundt det du vil beholde. Nå sitter du igjen med et utmerket rammeverk og et flott utgangspunkt for talen.

Samarbeid om tale

2. Finn talens tone og stil

Når du har funnet ut hva du ønsker å si, må du bestemme deg for hvordan du vil si det. Her er det mange virkemidler å benytte seg av. Talen trenger ikke å bare være seriøs eller kun være morsom. De beste taler er ofte en kombinasjon. 

Noen er mer komfortabel med å holde enkle og seriøse taler, andre synes det gøy å krydre språket med humor. De fleste konfirmasjonstaler blir automatisk rørende, men her er det formuleringene som legger føringen. 

Når hovedpunktene er formulert på en måte du er fornøyd med, kan du legge talen vekk i noen dager. Gi hjernen tid til å fordøye innholdet slik at du kan se på talen med nye øyne. Føles noen formuleringer unaturlige? Er det noen setninger som er overflødige? Slike ting er det lettere å oppdage etter noen dager.

Sjekkliste

3. Finpuss og øv 

Før du begynner å øve og legger bort kulepennen anbefaler vi at du leser talen høyt. Ta gjerne tiden slik at du vet hvor lang talen blir. I de fleste konfirmasjoner lønner det seg å tale i underkant av fem minutter. 

De beste talene har blitt øvd på igjen og igjen. Stødige fremførelser kommer ikke automatisk, og du vil merke at selvtilliten øker for hver gang du går gjennom talen. Du trenger ikke å fristille deg fullstendig fra manus, men talen virker mer gjennomført om du kan har stikkord å forholde deg til. 

Når du øver med stikkord, er det også lettere å oppdage om noen mangler. Sitter budskapet slik det skal eller trenger du noen ekstra ord for å få poenget frem? Øvelse gjør mester, også når det gjelder taler. 

Mann som leser av tale

4. Tips til fremførelsen 

Det kan være skummelt å tale foran gjestene, men husk at forsamlingen er på ditt lag. Hvis pulsen begynner å øke, går det helt fint å ta en ekstra titt på manus. Dersom du skriver ut talen på et ark og har dette i hånden, kommer nervene til å roe seg. 

Det gjør ingenting om du sier feil, må begynne på nytt eller faller ut av setningen. Tenk gjennom tempoet ditt og husk å gi publikum tid til å le og ta budskapet inn over seg. Små pauser etter hver setning er en god huskeregel. 

Taler betyr mye for konfirmanten og du kommer nok ikke til å angre på at du benyttet deg av muligheten. Hvis du er ekstra nervøs, kan det være lurt å begynne selskapet med talen. Da slipper du å grue deg gjennom middagen. Nyt dagen og lykke til med forberedelsene!

Mann som ser gjennom kikkert

Din Taleskriver hjelper deg

Trenger du hjelp med å skrive en god tale? Din Taleskriver har bistått mange familier med konfirmasjonstaler. Vi skriver etter dine ønsker og sikrer en tale som rører, underholder og får frem den gode stemningen. 

Ta kontakt og fortell oss hva du vil ha med i talen. Vi tar oss av resten. Din Taleskriver kan hjelpe deg med hele eller deler av jobben, og vi gir oss ikke før du er fornøyd. Vi jobber raskt slik at du får nok tid til å øve. Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat!